20 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Ένα νησί που δεν υπάρχει, αναστατώνει Αυστραλούς επιστήμονες

    Αν πάτε στους χάρτες της Google και βάλτε στην αναζήτηση τις συντεταγμένες « -19.217803,159.944046» θα δείτε ένα νησί, στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και την Αυστραλία. Το όνομά του είναι Sandy Island. Το νησί αυτό που φαίνεται στους Google Maps αλλά και στο Google Earth, εδώ και χρόνια υπήρξε ένα ανεξήγητο μυστήριο για τους χαρτογράφους και τους ωκεανογράφους καθώς, το σχετικά ευμεγέθες κομμάτι γης, ήταν άγνωστο για τους περισσότερους. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ λοιπόν, αποφάσισαν να μεταβούν στην περιοχή και να το εξερευνήσουν. Μετά από ένα ταξίδι 25 ημερών, επέστρεψαν άπρακτοι.

    «Περιμέναμε να βρούμε ένα νησί εκεί και όχι τον ωκεανό με βάθος 1400 μέτρων» λέει η Maria Seton, μία εκ των επιβατών του πλοίου που διέσχισε την θάλασσα των Κοραλλιών προς αναζήτηση του Sandy Island.

    Το ανύπαρκτο νησί, δεν υπάρχει μόνο στους χάρτες της Google. Η Υδρογραφική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η υπηρεσία που φτιάχνει τους χάρτες για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή, λέει πως η εμφάνιση του νησιού σε κάποιους επιστημονικούς χάρτες και το Google Earth, μάλλον είναι ένα ανθρώπινο λάθος που έχει αναπαραχθεί πολλές φορές μέσα στα χρόνια.

    Είναι συνήθες για τους χαρτογράφους να εντάσσουν στους χάρτες τους ένα φανταστικό δρόμο παραδείγματος χάριν για να αποδεικνύουν τα πνευματικά δικαιώματα των χαρτών τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συνήθως στους χάρτες ναυσιπλοΐας, γιατί μία τέτοια προσθήκη, θα τους καθιστούσε αναξιόπιστους.

    Η Google δηλώνει ότι συμβουλεύεται μία σειρά από υπηρεσίες για τους χάρτες της και έτσι θα συνεχίσει να κάνει. Φαίνεται, όμως, ότι οι επιστήμονες και χαρτογράφοι της Αυστραλίας, ενώ συνήθως ονειρεύονται να εξερευνήσουν ένα αχαρτογράφητο μέρος ή νησί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σπεύδουν να το «ξε-ανακαλύψουν» και να αποκατασταθεί αυτό το λάθος στους χάρτες, όχι μόνο της Google, αλλά και άλλων ιδρυμάτων, όπως το National Geographic, το οποίο γνώριζε για το γεγονός, ήδη από το 2000.

    Το νησί Sandy: ένα ανεξερεύνητο νησί που δεν υπήρχε ποτέ…

    Πηγές: The Verge, BBC

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles