21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η επιστήμη βρίσκει τον τρόπο να διώξουμε τους φόβους μας

    Οι φοβίες μας δημιουργούνται όταν συνδέουμε πράγματα και καταστάσεις με μία δυνατή αρνητική συναισθηματική αντίδραση. Με αυτό τον τρόπο, αν παραδείγματος χάριν έχουμε συνδέσει τα ψώνια στο supermarket με ένα ατύχημα στα παιδικά μας χρόνια, τότε το μυαλό μας, κάθε φορά που πηγαίνουμε στο supermarket, θα βιώνει τον φόβο, ασυναίσθητα πια, όσο περνούν τα χρόνια. Μία ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε μία νέα τεχνική που τους επιτρέπει να σβήνουν νέες συναισθηματικές μνήμες από τον εγκέφαλο, που κατά συνέπεια, θα τους επιτρέπει να σβήνουν τους φόβους μας.

    Όταν ο εγκέφαλος μαθαίνει κάτι καινούριο, δημιουργείται μία ανάμνηση μέσα από μία διαδικασία που ονομάζεται, ενοποίηση: στην αρχή, η ανάμνηση είναι ασταθής αλλά πρωτεΐνες που διαμορφώνονται στον εγκέφαλο την σταθεροποιούν. Διακόπτοντας οι επιστήμονες αυτή τη διαδικασία ενοποίησης είναι δυνατόν να επηρεάσουν το περιεχόμενο αυτής της ανάμνησης. Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Science από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία και αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να «σβήσουν» συναισθηματικές μνήμες διακόπτοντας την διαδικασία αυτή της σταθεροποίησης.

    Η ομάδα των ερευνητών υπέβαλλε τους εθελοντές στην εξής δοκιμασία: τους έδειχναν ουδέτερες εικόνες (από τοπία, καθημερινά αντικείμενα κ.α.) ενώ παράλληλα τους υπέβαλλαν σε ηλεκτρικά σοκ. Ουσιαστικά, δημιουργούσαν στους συμμετέχοντες μία ανάμνηση φόβου, συνδέοντας τις συγκεκριμένες εικόνες με τον πόνο. Όταν τους έδειχναν τις ίδιες εικόνες μετά, οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν αισθήματα φόβου.

    Στους μισούς από αυτούς όμως, οι επιστήμονες προσπάθησαν να διακόψουν την διαδικασία σταθεροποίησης της μνήμης. Πώς; Δείχνοντάς τους επανειλημμένα τις ίδιες εικόνες, χωρίς όμως να τους υποβάλλουν σε πόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ομάδες αυτές στις οποίες διέκοψαν οι επιστήμονες την διαδικασία σταθεροποίησης της μνήμης στον εγκέφαλο, δεν φοβόντουσαν όταν έβλεπαν την ίδια εικόνα. Με άλλα λόγια; Οι επιστήμονες, κατάφεραν να εξαφανίσουν την ανάμνηση του φόβου.

    Η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές καθημερινές περιστάσεις που σχετίζονται με το άγχος, τις φοβίες, το μετα-τραυματικό στρες και τις κρίσεις πανικού. Σκεφτείτε ότι αν έχετε, παραδείγματος χάριν φοβία με τους σκύλους, τις γάτες, το ύψος, το αεροπλάνο ή τους ανθρώπους, με την μέθοδο των Σουηδών, ίσως έχετε ελπίδες να τις ξεπεράσετε. Αυτά είναι καλά νέα, έτσι δεν είναι;

    Πηγή: Science

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles