21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μέλος του ανθρώπινου σώματος

    Όσο κι αν η επιστήμη μελετά τον ανθρώπινο οργανισμό σχεδόν όσο υπάρχει ο άνθρωπος (καλά, αυτό είναι υπερβολή, αλλά μας αρέσει να το λέμε), φέτος, το 2013, οι επιστήμονες βρήκαν ένα μέλος στο ανθρώπινο σώμα που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν. Είναι πάρα πολύ μικρό, μόλις στα 15 μικρόμετρα και βρίσκεται μέσα στην ίριδα του ματιού μας. Κι όμως, δεν είναι ένα μέρος ενός μέλους τους σώματός μας. Είναι ένα μέλος από μόνο του. Μικρό μεν, αλλά μέλος.

    Eye_iris

    Το ανακάλυψε ο οφθαλμολόγος Harminder Dua κι από αυτόν πήρε το όνομά του. Πρόκειται για ένα από τα έξι (πια) γνωστά στρώματα του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής, είναι ο διάφανος φακός στο μπροστινό μέρος του βολβού του ματιού μας, που εστιάζει στο φως που πηγαίνει προς τον εγκέφαλο. Γνωρίζοντας πια για το έκτο αυτό στρώμα, μπορούν οι επιστήμονες να διαγιγνώσκουν περισσότερες ασθένειες του κερατοειδούς, ή τραύματα και να τα αντιμετωπίζουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Επίσης, θα τους επιτρέψει να κάνουν πιο αποτελεσματικές μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Ο ίδιος ο Harminder Dua λέει για την ανακάλυψή του: «Είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη που σημαίνει πως τα εγχειρίδια οφθαλμολογίας θα πρέπει να γραφτούν και πάλι».

    Κάθε φορά που η επιστήμη ανακαλύπτει κάτι καινούριο για το ανθρώπινο σώμα, μόνο καλό μπορεί να είναι. Μας κάνει, όμως, να καταλαβαίνουμε επίσης πως, όσο κι αν το όνειρό μας είναι να κατακτήσουμε το διάστημα, έχουμε πολλά μυστήρια ακόμα να λύσουμε για το ίδιο μας το σώμα. Άρα η οπτική μας για μεγαλύτερα πράγματα όπως το διάστημα, μπορεί και να είναι ακόμα ελλειμματική.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles