20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Επιστήμονες ανοίγουν τον δρόμο για την αιώνια νεότητα

    Η κακιά μητριά της Χιονάτης, ο Dorian Gray και άλλοι γνωστοί της λογοτεχνίας και των παραμυθιών, αρχίζουν ξαφνικά να φαίνονται παρωχημένοι. Ο λόγος; Ερευνητές στο Johns Hopkins, ανακάλυψαν μία αποτελεσματική και πολύ ασφαλή μέθοδο να μετατρέπουν τα κύτταρα του αίματος ενός ενηλίκου, σε αυτά ενός εμβρύου 6 ημερών.

    Η ανακάλυψη μπορεί να είναι το κλειδί για την θεραπεία πολλών ανίατων ασθενειών, όπως της καρδιάς, ή του καρκίνου, αλλά ανοίγει και το δρόμο για την αιώνια νεότητα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι θεραπείες με βάση τα βλαστοκύτταρα, μπορούν να αλλάξουν την ιατρική δραστικά. Οι θεραπείες αυτές, όμως, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη έκταση γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος βλαστοκύτταρα, χωρίς να χρησιμοποιήσει ένα πραγματικό έμβρυο, διαδικασία αρκετά αντιφατική μέχρι τώρα. Η εναλλακτική που ανέκαθεν είχε κάποιος, ήταν να χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα που λήφθηκαν από τον ομφάλιο λώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διαθέτουν οικονομικά την δυνατότητα, χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης βλαστοκυττάρων, για να εγγυηθούν ότι τα παιδιά τους θα έχουν την δυνατότητα μελλοντικών θεραπειών, ή θα μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικούς ιούς για να «επαναπρογραμματίσουν» τα ενήλικα κύτταρά τους. Οι ιοί αυτοί μπορούν μετατρέψουν τα ενήλικα κύτταρα και να τα φέρουν στην εμβρυακή τους κατάσταση, αλλά η διαδικασία οδηγεί σε πολλές επιπλοκές καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάλλαξης του DNA. Οι μεταλλάξεις αυτές, με την σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

    Η νέα μέθοδος, όμως, αλλάζει τα πάντα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κανονικά κύτταρα αίματος από τον ασθενή και κατά συνέπεια εκείνος δεν χρειάζεται να έχει κρατήσει αποθηκευμένα βλαστοκύτταρα. Επίσης, δεν χρησιμοποιεί ιούς που επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα, άρα, είναι ασφαλής σαν διαδικασία. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική: οι επιστήμονες κατόρθωσαν να μετατρέψουν με επιτυχία περίπου το 50 έως 60 τα εκατό ενήλικων κυττάρων σε εμβρυακά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ότι μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής: κύτταρα για τους μύες της καρδιάς, των οστών, των νεύρων, οτιδήποτε.

    Πώς τα κατάφεραν;

    Όπως περιγράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Επιστήμης, της 8ης Αυγούστου, η μέθοδος νεότητας αυτή, χρησιμοποιεί πλασμίδια, δηλαδή, μόρια DNA που συνήθως βρίσκονται σε βακτήρια ή ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Αντιγράφουν τον εαυτό τους ανεξάρτητα από το DNA των χρωμοσωμάτων και εξαφανίζονται όταν ολοκληρώσουν την λειτουργία τους.

    Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς, οι ερευνητές άνοιξαν τρύπες στη μεμβράνη κυττάρων αίματος που απέσπασαν από την σπονδυλική στήλη του ασθενή. Στις τρύπες αυτές τοποθέτησαν πλασμίδια, που ήταν «φορτωμένα» με 4 γονίδια που ήταν προγραμματισμένα να κάνουν τα κύτταρα να επανέλθουν στην πιο πρώιμη κατάστασή τους. Αφού τα πλασμίδια ολοκλήρωσαν την «δουλειά» τους, τα κύτταρα του αίματος καλλιεργήθηκαν με ακτινοβολημένα κύτταρα μυελού των οστών. Επτά έως δεκατέσσερις μέρες αργότερα, τα καλλιεργημένα κύτταρα, είχαν μετατραπεί σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο.

    Η ομάδα τώρα αξιολογεί την ποιότητα των κυττάρων, αλλά δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στη δυνατότητα να επιταχύνουν τις τρέχουσες και μελλοντικές θεραπείες που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα. Μην έχοντας να αντιμετωπίσουν τα πρακτικά και ηθικά ζητήματα εξασφάλισης βλαστοκυττάρων, οι ερευνητές θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις αναζητήσεις τους με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Κι όταν αναπτυχθούν οι θεραπείες αυτές, όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μεριμνήσει για κάτι τέτοιο από την αρχή της ζωής τους, καθώς θα μπορούν να κάνουν μεταμοσχεύσεις για την θεραπεία τους, με μόσχευμα που θα προέρχεται από τον εαυτό τους, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο ο οργανισμός τους να το απορρίψει.

    Φυσικά, όλο αυτό θα ήταν το ιδανικό. Και το ακόμα ιδανικότερο θα ήταν να έχουμε την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες, όλοι. Και πολύ σύντομα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πρώτα απ’ όλα γιατί η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

    Όσο για το θέμα της αισθητικής και της κοσμετικής; Είμαστε σίγουροι ότι διαφόρων ηλικιών κυρίες και κύριοι θα φροντίσουν να φτιάξουν μία λίστα αναμονής στο Johns Hopkins για να είναι οι πρώτοι που θα «ξανανιώσουν» όλους τους ιστούς τους και δεν θα το κάνουν για ιατρικούς λόγους, αλλά καθαρά για λόγους ματαιοδοξίας.

    Πηγή: Gizmodo

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles