20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Εφευρέθηκε το ψαλίδι που κόβει ίσια το χαρτί. 4000 χρόνια μετά το πρώτο ψαλίδι στην ιστορία

    Το έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές. Σημασία δεν έχει μόνο να ανακαλύπτεις τον τροχό. Σημασία έχει να βρίσκεις νέους τρόπους να τον χρησιμοποιείς και να τον προσαρμόζεις. Να τον χακάρεις. Έτσι έκανε και ο Industrial Designer Tamas Fekete, από την Ουγγαρία και παρουσιάζει την επανεφεύρεση του ψαλιδιού: το ψαλίδι που μπορεί να κόβει το χαρτί σε ευθεία γραμμή, χωρίς χάρακα.

    Scissor-wired-1-660x495

    Το ψαλίδι, ή καλύτερα, κάποια πρώιμη μορφή του, έκανε την εμφάνισή του πρώτη φορά στην περιοχή της Μεσοποταμίας πριν 4000 χρόνια. Από τότε, σταδιακά μέσα στον χρόνο, είτε στην Αίγυπτο, είτε στην αρχαία Ρώμη, είτε τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη, αλλάζει μορφή και προσαρμόζεται στις ανάγκες της ανθρωπότητας. Είναι ένα από τα πιο παλιά gadgets που χρησιμοποιούμε ως είδος, πολύ πιο παλιό από το πιρούνι, λιγότερο παλιό από το μαχαίρι. Κι όμως, υπήρχε ένα κενό στην σύγχρονη εκδοχή του: αν θέλαμε να κόψουμε σε ίσια γραμμή ένα χαρτί, με το συμβατικό ψαλίδι, δεν μπορούσαμε. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε χάρακα. Ε, όχι πια.

    Scissor 4.1

    Ο Fekete ως φοιτητής του Πανεπιστημίου MoholyNagy στην Ουγγαρία, είχε αναλάβει ως εργασία να επανασχεδιάσει ένα καθημερινό αντικείμενο. Πάντα τον εκνεύριζε το πόσα εργαλεία χρειαζόταν για να καταφέρει να κόψει ένα χαρτί σε ίσια γραμμή. Και έτσι, του προέκυψε αυτό το ψαλίδι. Με ένα επανασχεδιασμένο «χερούλι», το ένα μέρος του οποίου μπορεί και «κάθεται» πάνω στο τραπέζι ή το γραφείο και το άλλο κινείται με την δύναμη του αντίχειρα, επιτρέπει να μην υπάρχουν απώλειες. Επίσης, το χερούλι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε στο κομμάτι που στηρίζεται στο τραπέζι, να χρησιμοποιούνται τα τρία τελευταία μας δάχτυλα, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερότητα, αλλά και να αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κοψίματα από χαρτί.

    scissor-wired-2-660x456

    Για να καλύψει το ενδεχόμενο να χαραχτεί το τραπέζι ή το γραφείο πάνω στο οποίο χρησιμοποιείται αυτό το νέο ψαλίδι, ο Fekete στρογγύλεψε την κάτω επιφάνεια και κατά τα άλλα, το νέο ψαλίδι (όπως λέμε νέο iPad;) χρησιμοποιείται με τον γνωστό τρόπο που γνωρίζουμε χιλιάδες χρόνια τώρα.

    Φυσικά και έχει ατέλειες. Όντας ένα κατά τα άλλα παραδοσιακό ψαλίδι, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αριστερόχειρες με την ίδια επιτυχία. Αλλά και πάλι, είναι μία καλή, πολύ καλή εκδοχή του ψαλιδιού.

    Στο ερώτημα αν θα το δείτε στην αγορά, η απάντηση είναι «δεν ξέρουμε». Γιατί ο Tamas Fekete δεν μπορεί να ανεβάσει το project του στο Kickstarter ως Ούγγρος πολίτης και περιμένει μήπως κάποια εταιρεία αναλάβει να το χρηματοδοτήσει έτσι ως έχει. Το ευχόμαστε. Στην εποχή των πολύπλοκων gadgets που γεννούν προσδοκίες και είναι ακόμα στη διαδικασία να γίνονται «μεγαλύτερα», τα gadgets που γίνονται «καλύτερα» είναι πολύ περισσότερο πολύτιμα. Αυτά γράφουν ιστορία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles