15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Scott Kelly. Ο εκπληκτικός «ένας χρόνος στο διάστημα» του αστροναύτη της NASA σε αριθμούς

    Ο αστροναύτης Scott Kelly τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει ένας πραγματικός star, με τη βοήθεια φυσικά και των social media. Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει εκεί αστροναύτης της NASA, τώρα επιστρέφει στη γη και μ’ αυτή την αφορμή θυμόμαστε τα “κατορθώματά” του.

    scott-kelly

    Οι 340 ημέρες που έμεινε στο διαστημικό σταθμό ο Kelly (κάτι λιγότερο από χρόνο εκτός αν κάτι καθυστερήσει την αποστολή του) είναι ρεκόρ για τη NASA, όχι όμως για αστροναύτη γενικώς, λαμβάνοντας υπόψη τις 438 ημέρες που έμεινε ο Ρώσος Valeri Polyakov στο Russian Mir space station. Αυτή, πάντως, είναι η τέταρτη αποστολή του Kelly, έτσι συνολικά ο χρόνος που έχει περάσει στο διάστημα είναι 540 ημέρες.

    kelly_listy_sun-master1050
    Ένα ηλιοβασίλεμα που τουίταρε ο Scott Kelly στις 13 Ιανουαρίου αριστερά και η ανατολή της ίδιας μέρας δεξιά…

    Σ’ αυτό το διάστημα ο Kelly, σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύουν οι New York Times, είδε 10.994 ανατολές και δύσεις του ήλιου (σε κάποιες βέβαια μπορεί να… κοιμόταν), διένυσε 231.498.542 χιλιόμετρα, ήπιε 730 λίτρα από ανακυκλωμένα ούρα και ιδρώτα (!) καθώς το νερό είναι βαρύ και ακριβό για να μεταφερθεί από τη Γη, έτρεξε 1.000 χιλιόμετρα σε διάδρομο με τη βοήθεια ελαστικών σχοινιών ώστε να μην εξασθενήσουν τα οστά και οι μύες του από την έλλειψη βαρύτητας, εργάστηκε σε περισσότερα από 400 πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και βέβαια ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media με μέσο όρο πάνω από 2 post την ημέρα, καθώς δημοσίευσε 713 φωτογραφίες κάποιες από τις οποίες πραγματικά εντυπωσιακές,

    zinnia
    Η μικρή ζίνια που άνθισε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη φροντίδα του Scott Kelly

    Για τις περισσότερες φωτογραφίες που τράβηξε, από τα 400 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της γης, χρησιμοποίησε μία ψηφιακή μηχανή Nikon D4 με φακούς που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αγώνες ποδοσφαίρου.

    160223-gorilla-2-630x462

    Η πιο ιδιαίτερη στιγμή του, πάντως, ήταν όταν ντύθηκε γορίλας (μετά από μία ειδική αποστολή μεταφοράς της στολής στο διάστημα) κυνηγώντας τους συναδέλφους του.

    Παρακολουθήστε το #YearInSpace στο twitter καθώς ο Scott Kelly επιστρέφει στη γη, ωστόσο, όπως δηλώνει, θα μπορούσε στο μέλλον άνετα να παραμείνει για άλλη μία χρονιά στο διάστημα. Άξιος!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles