20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Σε αρνητική τροχιά ο ΣΠΟΔ της Κύπρου: στο 3.0% ανήλθε η ετήσια μείωση τον Αύγουστο

    Στο 3.0% ανήλθε τον Αύγουστο του 2022 η ετήσια μείωση του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε αρνητική τροχιά μετά από τις ετήσιες μειώσεις 2.6% τον Ιούλιο και 1.7% τον Ιούνιο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) – Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου, η αυξανόμενη αβεβαιότητα από τις συνεχείς προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας (συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυξανόμενος πληθωρισμός, περιοριστική νομισματική πολιτική, επιβράδυνση Κίνας) αποτελούν τις κύριες συνισταμένες που οδηγούν στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου.

    Αναλυτικότερα, πτώση της εμπιστοσύνης κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, με το κλίμα να αποδυναμώνεται κυρίως στον τομέα της κατανάλωσης στην ευρωζώνη και στον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συμβάλλει και η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία, λόγω των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, διατηρήθηκε στα ύψη και τον Αύγουστο του 2022. Πάρα ταύτα, η επιτάχυνση των πλείστων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον συμβάλλει στην συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ και επομένως στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους που σημειώνουν τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και, o όγκος λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών (σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία), αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

    Συνοψίζοντας, οι συνεχείς προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να βαραίνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μεγέθυνσης της διεθνούς και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας – γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στην πτώση του ΣΠΟΔ τον Αύγουστο του 2022.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles