24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει το Internet, σύμφωνα με τον Sergey Brin

    Οι αρχές της παγκόσμιας πρόσβασης και της ελεύθερης διακίνησης, πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία του Internet πριν 3 δεκαετίες, απειλούνται περισσότερο από ποτέ, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Google, Sergey Brin.

    Έτσι δηλώνει σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στην Αγγλική Guardian και συμπληρώνει «υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις που έχουν συνταχθεί ενάντια στο ελεύθερο internet απ’ όλες τις πλευρές και σε όλο τον κόσμο. Ανησυχώ πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Είναι τρομακτικό».

    Η απειλή ενάντια στο internet, λέει ο Brin, προέρχεται από ένα συνδυασμό κυβερνήσεων που ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφορία και την επικοινωνία που έχουν οι πολίτες τους, εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχαγωγία που με βάναυσο τρόπο προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πειρατεία, αλλά και «κλειστούς κήπους», όπως αυτούς της Apple ή του Facebook που ελέγχουν και περιορίζουν το λογισμικό που θα έχει πρόσβαση στις πλατφόρμες τους.

    Στην συνέντευξη αυτή ο Brin ομολογεί την λάθος εκτίμησή του για την Κίνα, που πίστευε πως καμία χώρα δεν θα επέμενε στον περιορισμό του Internet, αλλά αποδείχθηκε πως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία ή το Ιράν, μπορούν και θέλουν. Αλλά η κριτική του στους αντιπάλους του, την Apple και το Facebook και η σύγκριση με απολυταρχικά καθεστώτα είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του, δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει την Google με τον Larry Page, αν το Facebook υπήρχε τότε. Ο Brin κατηγορεί ανοιχτά το κοινωνικό δίκτυο, όπως και την Apple πως με  τους περιορισμούς που θέτουν ώστε τα πράγματα να λειτουργούν με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι, περιορίζοντας έτσι την δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξέλιξη.

    Δείτε την συνέντευξη που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου αφιερώματος της Guardian για το μέλλον και την πραγματικότητα του Internet, εδώ

    Φώτο: BBC

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles