24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Σοβαρό κενό ασφαλείας στο iOS 7!

    Όπως και με κάθε εμφάνιση νέου λειτουργικού, υπάρχουν κάποια bugs, glitches, κενά ασφαλείας που δεν έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του testing και μοιραία, ανακαλύπτονται από τους ίδιους τους τελικούς χρήστες, με τον ανώδυνο ή τον...επώδυνο τρόπο. Ούτε τα «αλεξίσφαιρα» λειτουργικά της Apple δεν ξεφεύγουν από αυτό τον κανόνα, αφού αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δεί σημαντικά κενά μετά από updates του iOS, τα οποία εν καιρώ διορθώνονται αλλά για κάποιο διάστημα απειλούν τους χρήστες.

    ios7bug2

    Ένα τέτοιο κενό ασφαλείας αποκαλύφθηκε άμεσα, λίγες μέρες μετά την επίσημη «πρώτη» του iOS 7 για iPhone/iPad/iPod Touch. Ο 36χρονος Jose Rodriguez, που στο παρελθόν έχει εντοπίσει και πάλι αντίστοιχο bug στο iOS, κοινοποίησε το «εύρημά» του ώστε να επιδιορθωθεί από την εταιρεία το συντομότερο δυνατόν και φυσικά να γνωρίζουν οι χρήστες την ύπαρξή του και να λάβουν τα μέτρα τους.

    Το κενό ασφαλείας επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να παρακάμψει το passcode του iPhone (5S ή 5C, δεν έχει διευκρινιστεί) και να αποκτήσει πρόσβαση σε φωτογραφίες και videos του κατόχου, τα οποία έπειτα μπορεί να κάνει share ή να τα μεταφέρει ελεύθερα. Λειτουργεί, δε, ως εξής:

    – Από τη lockscreen, κάνετε swipe up για να ανοίξει το control center

    – Ανοίγετε το alarm clock

    – Κρατήστε πατημένο το sleep button μέχρι να εμφανιστεί το power off menu, εκεί πατήστε ακύρωση

    – Έπειτα, πατήστε δύο φορές το Home button για να σας οδηγήσει στην οθόνη του multitasking

    ios7bug1

    Από εκεί έχετε πρόσβαση στα προαναφερθέντα δεδομένα. Η Apple αναγνώρισε το bug και δεσμεύθηκε να το διορθώσει στο επόμενο update. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο Control Center από τη lockscreen μέσω του Settings>Control Center>Access on Lock Screen, έτσι θα είστε ασφαλείς.

    Δείτε το bug σε «δράση» στο παρακάτω video.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles