19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Κενό ασφαλείας που χρονολογείται από το… 1997, απειλεί PC με παλαιούς επεξεργαστές της Intel!

    Πρόσφατα εντοπίστηκε από ερευνητές ένα κρίσιμο σχεδιαστικό λάθος στο design των επεξεργαστών της γενιάς x86 της Intel (CPUs που παράχθηκαν από το 1997 έως το 2010), το οποίο εάν γίνει αντιληπτό και χρησιμοποιηθεί από hackers μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους users. Συγκεκριμένα, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Chris Domas έφερε στο φως ένα κενό ασφαλείας, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας επιδέξιος hacker και να εισβάλλει στο System Management Mode του PC! To εν λόγω exploit ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον hacker να τρέξει κάποιο malware πρόγραμμα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από οποιοδήποτε anti-virus πρόγραμμα (ακόμη και από αυτά που τσεκάρουν τον boot sector).

    Intel Processors

    Παραβιάζοντας, το System Management Mode ο εκάστοτε hacker δύναται να εγκαταστήσει ένα rootkit στο firmware του υπολογιστή και από εκεί και πέρα να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι o hacker θα είναι σε θέση ακόμη και να καταστήσει ένα υπολογιστικό σύστημα άχρηστο, σβήνοντας το UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) – δηλαδή το BIOS σε παλαιότερα συστήματα – ή ακόμη και να “προσβάλλει” το PC με τέτοιο τρόπο που να μολύνει κάθε φορά το λειτουργικό του χρήστη ύστερα ακόμη και από κάποιο “καθαρόinstallation του OS. Σύμφωνα, με τον Chris Domas, για να μπορέσει ένας hacker να “εκμεταλλευτεί” το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας θα πρέπει να διαθέτει πρόσβαση στο Kernel και στα system privileges του PC και η όπως αποκάλυψε υψηλού επιπέδου και επικινδυνότητας malware προγράμματα μπορούν να πατήσουν πάνω του, με αποτέλεσμα να γίνουν ισχυρότερα και πλήρως αόρατα (ακόμη και από τα πιο εξελιγμένα anti-viral software). Όπως αποκαλύφθηκε η Intel γνώριζε εδώ και καιρό το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας, για αυτό και οι CPUs που έκαναν την εμφάνιση τους από το 2010 και μετά δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση.

    Intel Processors 2

    Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για τους users που έχουν ένα παλαιότερο σύστημα στη κατοχή τους, καθώς μάλλον δεν μπορούν να προστατευθούν ιδιαίτερα εάν για κακή τους τύχη συμβεί το κακό και πέσουν θύματα μίας τόσο σοβαρής επίθεσης. Παράλληλα, τα BIOS/UEFI updates που ενδεχομένως να θωρακίσουν το κάθε PC, σπανίζουν από τους κατασκευαστές motherboards (ειδικότερα για προ-πενταετίας motherboards απλώς δεν ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα) και επίσης ελάχιστοι είναι οι users που καταφεύγουν στην εγκατάσταση τους. Πέραν της Intel, από το ίδιο πρόβλημα ενδέχεται θεωρητικά να υποφέρουν και οι επεξεργαστές της AMD και παρόλο που σε γενικές γραμμές μία επίθεση αυτού του είδους είναι σπάνια να συμβεί, καλό θα ήταν να είμαστε γενικώς πιο προσεκτικοί.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles