15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Setenil de las Bodegas. Μία κωμόπολη μέσα στους βράχους!

    Το να ζει κάποιος κάτω από έναν… βράχο ή και μέσα σε αυτόν δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Για τους κατοίκους του Setenil de las Bodegas, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας όμως, είναι η καθημερινότητά τους.

    setenil 02

    Η μικρή κωμόπολη στα νότια της χώρας, με τα υπέροχα ασβεστωμένα σπίτια, το πιο όμορφο κατά κάποιους από τα “Pueblos Blancos” της περιοχής, είναι κυριολεκτικά “λαξευμένη” μέσα στους βράχους. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, οι δρόμοι αλλά και τα κτίρια έχουν από πάνω τους έναν βράχο να τα καλύπτει σαν… σκιά, προσφέροντας δροσιά ακόμη και τους δύσκολους θερινούς μήνες όπου η ζέστη στη Νότια Ισπανία είναι έντονη.

    setenil 01

    Το Setenil de las Bodegas οφείλει την ασυνήθιστη αυτή γεωγραφία του στον ποταμό Trejo και το… φαράγγι του. Μερικά από τα σπίτια του έχουν χτιστεί μέσα στα “τείχη” του φαραγγιού διευρύνοντας την ουσία φυσικές σπηλιές και προσθέτοντας εξωτερικούς τοίχους. Πιστεύεται, πάντως, πως οι ιδιαίτερες αυτές “σπηλιές” είχαν κατοικηθεί εδώ και 25.000 τουλάχιστον χρόνια…

    setenil 03

    Το όνομα “Setenil” προέρχεται από τη λατινική φράση “septem nihil” που σημαίνει “επτά φορές τίποτα”, σε ανάμνηση του “έπους” της αντίστασης των Μαυριτανών από το να παραδώσουν την πόλη στους Καθολικούς Χριστιανούς αντέχοντας επτά πολιορκίες. Από το 1407, οπότε και ξεκίνησαν οι πολιορκίες της πόλης, το Setenil έπεσε τελικά μόλις το 1484, μετά από 15 μέρες συνεχούς πολιορκίας και περισσότερα από 700 χρόνια κυριαρχίας από τους Μαυριτανούς.

    setenil 04

    Το “de las Bodegas” στο όνομα της κωμόπολης προέρχεται από τις αποθήκες κρασιού (bodegas), λόγω των πολλών αμπελώνων της περιοχής που υπήρχαν εκεί έως το 1860, όποτε και καταστράφηκαν από την επιδημία φυλλοξήρας που έπληξε σχεδόν όλη την Ευρώπη.

    setenil 05

    Με 3.000 πληθυσμό σήμερα, αλλά και πολύ κόσμο να το επισκέπτεται λόγω του ιδιαίτερου τοπίου, το Setenil de las Bodegas αποτελεί μία ιδιαίτερη “γωνιά” των Pueblos Blancos της Ανδαλουσίας, περισσότερα για το οποίο μπορούν να πουν μόνο οι φωτογραφίες.

    setenil 06

    setenil 07

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles