18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Sigma X-Treme PQ22A hands-on: Super-phone!

    Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει αρκετές ανθεκτικές συσκευές που είναι αδιάβροχες, αντέχουν σε πτώσεις από μεγάλο ύψος και προστατεύονται από τη σκόνη. Το Sigma X-Treme PQ22A, όμως, δείχνει διαφορετικό από την πρώτη στιγμή…Τόσο που μας ανάγκασε να του βάλουμε μέχρι και…φωτιά!

    Το Sigma X-Treme  PQ22 A είναι ένα smartphone με midrange προδιαγραφές.

    Η μεγάλη αντοχή του  και οι ιδιαίτερες ιδιότητες του (1 m κάτω από το νερό έως 30 λεπτά)το καθιστούν ιδανικό για όσους κάνουν κάποιο «σκληρό επάγγελμα» πυροσβέστες, στρατιωτικοί, μηχανικοί κ.τ.λ καθώς και για τους λάτρεις των extreme sports. Ιδανικό επίσης και  για  κυνηγούς , ψαράδες κ.τ.λ.

    sigma 2

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 140 x 75 x 21 mm
    • Βάρος: 270 (4.500mAh) γρ.
    • Οθόνη: 4” TFT LCD (854×480 pixels)
    • Επεξεργαστής: Mediatek MT6589 4-Core (1,2GHz)
    • Μνήμη: 1GB RAM, 4GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth v4.0,  USB v2.0, GPS (με A-GPS)
    • Λειτουργικό: Android Jelly Bean 4.2
    • Κάμερα: 8 MPixel με LED flash, λήψη 720p video στα 30 FPS, εμπρόσθια 1,2 MPixel.
    • Μπαταρία: 4.500mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: FM ραδιόφωνο, ανθεκτικό και αδιάβροχο (IP67), notification LED, S.O.S. button
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής (1A), ακουστικά-ψείρες, mini-κατσαβίδι

     

    sigma-pq22a

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Με το… «καλημέρα» καταλαβαίνει κανείς πως το μοντέλο της Sigma δεν είναι ένα τυπικό smartphone. Από την ογκώδη κατασκευή με χοντρά προστατευτικά τμήματα στις πλευρές του, ένα ανθεκτικό πίσω «καβούκι» που καλύπτει τη μπαταρία και τις δύο υποδοχές SIM και της microSD, τα δύο πλήκτρα αποδοχής/απόρριψης κλήσης στο εμπρός μέρος που μας πάνε κάμποσα χρόνια πίσω και φυσικά, το απίστευτο βάρος του! Tα 270 γραμμάρια και τα 21 χιλιοστά πάχους είναι αναγκαίο κακό, όμως, αφού το PQ22A κρύβει στο εσωτερικό του μια θηριώδη μπαταρία…θα την δούμε στη συνέχεια.

    sigma

    sigma-pq22a (4) sigma-pq22a (3)

    Η θύρα microUSB και το audio jack στο πάνω μέρος καλύπτονται από ελαστικό πορτάκι, το οποίο ασφαλίζει ερμητικά, ενώ διπλά τους βρίσκεται το power button. Στη δεξιά πλευρά τα πλήκτρα έντασης και στην αριστερή ένα πλήκτρο για την κάμερα (δυστυχώς δεν ανοίγει το φλας αν το κρατήσετε πατημένο, αλλά τραβάει λήψεις «κατά ριπάς») και ένα από κάτω, δύσκολο να πατηθεί, που είναι το “S.O.S.” button. Αν το έχετε ρυθμίσει σχετικά, πατώντας το θα σταλεί SMS και θα γίνει κλήσεις σε έναν από έως 5 προεπιλεγμένους αριθμούς τηλεφώνων, από όποια εκ των 2 SIM θέλετε.

    sigma-pq22a (5) sigma-pq22a (6)

    Το πίσω καπάκι ασφαλίζει με δύο μεγάλες βίδες και στη συσκευασία παρέχεται το σχετικό mini-κατσαβίδι που μπορείτε να περάσετε και στα κλειδιά σας. Τα πλήκτρα είναι όλα λαστιχένια και θέλουν αρκετή δύναμη για να πιεστούν, σε σύγκριση με ένα απλό smartphone, ενώ τα δύο πλήκτρα κλήσεων στο κάτω μέρος είναι -ομολογουμένως- πολύ βολικά, ώστε να μην αγγίζετε την οθόνη για μιλήσετε στο τηλέφωνο. Όσο για τα τρία τυπικά πλήκτρα αφής ακριβώς από πάνω, είναι φωτιζόμενα και έχουν την αναμενόμενη συμπεριφορά.

    sigma-pq22a (7) sigma-pq22a (8)

    Λειτουργικότητα και hardware

    Από πλευράς hardware, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να σημειώσουμε για το PQ22A, πέρα από το ότι είναι αρκετά γρήγορο με το stock 4.2 Android και μπορείτε να κάνετε τα πάντα με άνεση. Η οθόνη είναι μικρή, βέβαια, αλλά για το κοινό που προορίζεται είναι μια χαρά. Έχει αυτόματη φωτεινότητα (αν και θα τη θέλαμε λίγο πιό φωτεινή στο “max”), αλλά δυστυχώς δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα με βρεγμένα χέρια, όπως θα έπρεπε.

    sigma-pq22a-menu (2)

    Από πλευράς software όλα είναι τα αναμενόμενα, απλά στις ρυθμίσεις θα βρείτε ένα υπο-μενού για το SOS button και ακόμη ένα για power-saving χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχει και το κλασικό υπο-μενού της μπαταρίας (που δείχνει χρήση κ.λπ.). Επίσης υπάρχουν μερικά βοηθητικά apps όπως φακός, βαρόμετρο, θερμόμετρο, υψόμετρο (η ακρίβειά τους ελέγχεται) αλλά και μια πυξίδα που λειτουργεί όπως πρέπει. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας touch gestures για να ξεκλειδώνετε την οθόνη αλλά και να πραγματοποιείτε άλλες ενέργειες, ακόμη και να ανοίγετε εφαρμογές, με την οθόνη κλειδωμένη. Κάτι σαν τα γνωστά μας unlock patterns, αλλά χωρίς σταθερά, προκαθορισμένα «σημεία».

    sigma-pq22a-menu

    Από πλευράς αντοχής, και αυτό που ενδιαφέρει όλους μας περισσότερο, το Sigma PQ22A αποδείχθηκε αντάξιο της φήμης του και πραγματικό «σκυλί»! Τι πτώσεις από ύψος 2+ μέτρων, τι…βουτιές στο γλυκό νερό, μέχρι και φωτιά του βάλαμε χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα, σχεδόν και από αισθητικής άποψης! Απο λειτουργικής, δε το συζητάμε, πρέπει να είστε πραγματικός «σιδεροφάγος» για να του προκαλέσετε ζημιά. Ειδικά όσον αφορά τις πτώσεις, δεν αφήνουν καν σημάδια στο εξωτερικό της συσκευής, ανάλογα βέβαια και με το έδαφος στο οποίο πέφτει. Το μόνο που παρατηρήσαμε είναι πως μετά από πτώσεις άνοιγε το καπάκι της microUSB στην κορυφή της συσκευής και έπρεπε να το ξανακλείσουμε.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κύρια κάμερα των 8 Mpixel κάνει ό,τι περιμέναμε, δηλαδή καλής ποιότητας λήψης φωτογραφιών αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει. Παράλληλα μπορεί να κάνει λήψη 720p video και γενικά η εστίαση αλλά και η λήψη γίνονται γρήγορα και ανταποκρίνεται ικανοποιητικά. Η εμπρόσθια των 1,2 Mpixel αρκεί για τα βασικά selfies και τις video κλήσεις σας.

    sigma-pq22a (9)

    Το ηχείο του Sigma PQ22A είναι μάλλον το ισχυρότερο που έχουμε ακούσει ποτέ σε smartphone, ίσως με εξαίρεση τα stereo ηχεία του HTC One M8, αλλά και αυτό ελέγχεται. Παρ’ότι στο πίσω μέρος και χωρίς να γεμίζει το μάτι, αποδίδει τρομερά υψηλής έντασης ήχο και με αρκετή καθαρότητα, σε βαθμό που δεν υπάρχει περίπτωση να μη το ακούσετε, ό,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν είστε. Πραγματικά εντυπωσιακό.

    Αλλά το καλύτερο όλων, είναι η αυτονομία. Και πως θα μπορούσε να μην είναι, άλλωστε, με μια γιγαντιαία (σε διαστάσεις και χωρητικότητα) μπαταρία των 4.500 mAh (!), που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μεγάλα tablets και όχι σε smartphones. Αν δε σας βγάλει 2-3 μέρες χρήσης, κάτι κάνετε λάθος…Απορίας άξιο γιατί δε δώθηκε στη συσκευή η δυνατότητα φόρτισης άλλων συσκευών, ώστε να χρησιμεύει και σαν powerbank.

    sigma-pq22a (10) sigma-pq22a (11)

    Το Sigma X-Treme PQ22A είναι ένα smartphone με mid-range προδιαγραφές και τρομερή αντοχή και ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για τους λάτρεις των extreme sports αλλά και όσουν έχουν κάποιο «βαρύ» επάγγελμα και θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους άφοβα στο χώρο εργασίας τους. Διατίθεται μέσω του www.blpconnexionway.gr.

    Η BLP Connexion Way είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Sigma για Ελλάδα και Κύπρο

    Ηρακλείτου 119-121 & Άλκηστης, Πάτημα Χαλανδρίου
    Tel/Fax: 210 6397567
    E-mail: [email protected]

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles