15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Το Silk Road, το online κατάστημα ναρκωτικών, «έπεσε» γιατί ο ιδιοκτήτης του έγινε απρόσεκτος

    Είναι πολύς καιρός που σας είχαμε γράψει για το Silk Road, την δημοφιλέστερη, ίσως, online αγορά ναρκωτικών στο “darknet”. Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι «έτρεχε» το Silk Road, είναι ο Ross Ulbricht, 29 ετών που συνελήφθη την Τετάρτη. Ο Ross Ulbricht, «κυκλοφορούσε» με το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts. Πώς έφτασαν οι αρχές σε αυτόν όμως; Παραβιάζοντας το darknet; Όχι. Έφτασαν στον Ulbricht γιατί ο ίδιος έγινε απρόσεκτος και άπληστος. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

    original (1)

    Το Silk Road εδώ και πολύ καιρό βρισκόταν στο στόχαστρο των Αμερικανικών (και όχι μόνο) αρχών, καθώς ήταν μία πλατφόρμα στην οποίο διάφοροι προμηθευτές όλων των ειδών ναρκωτικών και άλλων εμπορευμάτων που δεν μπορεί κανείς να «ψωνίσει» ελεύθερα στην αγορά, εξέθεταν το εμπόρευμά τους και καταναλωτές, μπορούσαν να ψωνίσουν ό,τι εκείνοι ήθελαν. Οι πληρωμές γίνονταν χρησιμοποιώντας bitcoin.

    Η απληστία

    Ψάχνοντας οι αρχές να εντοπίσουν το ψηφιακό αποτύπωμα του (άγνωστου μέχρι τότε) διαχειριστή, πέφτουν πάνω σε μία ανάρτηση σε ένα forum στο οποίο οι συμμετέχοντες την χρήση των «μαγικών μανιταριών», τα γνωστά παραισθησιογόνα. Ήταν ένα thread με τίτλο «Anonymous market online?» (Ανώνυμη αγορά στο διαδίκτυο;). Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το έργο να εντοπίσει το ψηφιακό αποτύπωμα του διαχειριστή του Silk Road, παρακολουθεί το thread.

    Ένας χρήστης με το ψευδώνυμο Altoid, δημοσίευσε ένα λινκ από ένα WordPress blog, το οποίο είχε με την σειρά του άλλο ένα link προς το Silk Road. Οι αρχές επικοινώνησαν με την πλατφόρμα WordPress για να διαπιστώσουν πως το συγκεκριμένο blog, είχε δημιουργηθεί από κάποιον που είχε αποκρύψει την τοποθεσία του.

    Νομίζοντας πως έχουν φτάσει σε αδιέξοδο οι αρχές, διαπιστώνουν λίγο καιρό μετά πως ο χρήστης Altoid, εμφανίστηκε και πάλι, σε ένα άλλο φόρουμ, το bitcointalk.org, όπου κανείς μπορούσε να συζητήσει οτιδήποτε αφορά στο ψηφιακό νόμισμα. Ο χρήστης Altoid, “διαφήμιζε» μέσα από τα forum το Silk Road, προφανώς γιατί ήθελε να «ανοίξουν» οι δουλειές του.

    Μήνες μετά, ο Altoid εμφανίστηκε ξανά στο forum για το bitcoin, ζητώντας αυτή τη φορά, αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος IT που να γνωρίζει από bitcoin. Έδωσε στο thread το mail του [email protected]. Με το Gmail αυτό, οι αρχές σύνδεσαν λογαριασμό που υπήρχε στο Google+ και στο Youtube, κανάλι απ’ το οποίο διαπίστωσαν πως ο άγνωστος μέχρι τότε Ulbricht, είχε την συνήθεια να κατατάσσει στα «favourites», βίντεο από το Ινστιτούτο Ludwig von Mises, μία αρκετά γνωστή σχολή οικονομικών στην Αυστρία. Σχολή στην οποία αρκετές φορές είχε αναφερθεί ο Dread Pirate Roberts, στα forum συζητήσεων του Silk Road.

    Από εκεί κι έπειτα, η ιστορία φαινόταν ότι θα έπαιρνε τον δρόμο της. Με στοιχεία που οι αρχές πήραν από τη Google, (IP, άρα και τοποθεσία), διαπίστωσαν πως ο κος Ulbricht έμπαινε στον λογαριασμό του από ένα Internet café στο San Francisco. Παράλληλα, ανάλυση του κώδικα του Silk Road, αποκάλυψε πως το site ήταν «κλειδωμένο» ώστε η διαχείρισή του να μπορεί να πραγματοποιείται από μία και μόνη IP. H ΙP αυτή ήταν IP που ο Dread Pirate Roberts εξασφάλιζε μέσω της χρήσης VPN προκειμένου να καλύψει τα ίχνη του. Η εταιρεία που αναπτύσσει το VPN φυσικά, κλητεύθηκε από τις αρχές να παραδώσει τα στοιχεία του χρήστη και αποκάλυψε πως η πρόσβαση στο VPN, γινόταν από IP που βρισκόταν πολύ κοντά στο Internet café που χρησιμοποιούσε ο χρήστης του Gmail που είδαμε παραπάνω. Κι όμως, η IP δεν ανήκε σε συσκευή που βρισκόταν σε σπίτι που έμενε ο ίδιος ο Ulbricht, αλλά ένας καλός τους φίλος.

    Οι πολλαπλές ταυτότητες

    Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στο ταχυδρομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, στα σύνορα της χώρας με τον Καναδά, ανακαλύφθηκε ένα πακέτο που περιείχε πλαστογραφημένα έγγραφα και αρκετές ταυτότητες σε διάφορα ονόματα, με την φωτογραφία, όμως, ενός και μόνο ανθρώπου. Η διεύθυνση παραλήπτη τους οδήγησε σε ένα σπίτι στο San Francisco και στον ίδιο τον Ulbricht.

    Είχε συγκάτοικους στους οποίους είχε συστηθεί ως Josh και οι οποίοι το μόνο που είχαν παρατηρήσει ήταν πως βρισκόταν συνέχεια σπίτι, πάνω από ένα υπολογιστή. Ο ίδιος όμως, αρνήθηκε πως γνώριζε οτιδήποτε για τις πλαστές ταυτότητες.

    Οι πράκτορες του FBI που προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ψηφιακό αποτύπωμα του DPR, παρακολούθησαν εκείνη την εποχή συνομιλίες του στο Silk Road που αναζητούσε πληροφορίες για πλαστές ταυτότητες.

    Ο εκτελεστής που δεν ήταν

    Το Silk Road διέθετε κάποιους υπαλλήλους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ένας από αυτούς, αποφάσισε να υπεξαιρέσει bitcoins από χρήστες και ο Dread Pirate Roberts ήταν έξω φρενών μαζί του. Στα forum του Silk Road, έλεγε πως θα ήθελε να τον δείρει κάποιος και να εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα bitcoin που είχε κλέψει. Στη συνέχεια όμως, άλλαξε γνώμη: “Να αλλάξω την εντολή για ξυλοδαρμό, σε εντολή για δολοφονία;».

    Κάπως έτσι ξεκίνησε μία συζήτηση, αντάλλαξε μηνύματα με κάποιον που του παρουσιάστηκε ως εκτελεστής και έκλεισε συμφωνία μαζί του να σκοτώσει τον υπάλληλο, έναντι 40 χιλιάδων δολαρίων. Ο εκτελεστής έστειλε φωτογραφίες από την «εκτέλεση» και ενώ ο Dread Pirate Roberts εξέφρασε αρχικά μία επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά του, τελικά πείστηκε πως ο υπάλληλος ήταν νεκρός. Κι όμως. Ο υπάλληλος κρατούνταν από την αστυνομία στην οποία είχε ομολογήσει τι είχε κάνει και ο εκτελεστής ήταν πράκτορας των αρχών. Κάπως έτσι λοιπόν, ο Ross William Ulbricht, βρέθηκε στα χέρια των αμερικανικών αρχών, σε μία ιστορία που θυμίζει ευφάνταστο σενάριο.

    Πολλοί μίλησαν γι άλλη μία φορά για το πόσο τρωτό είναι το δίκτυο Tor. Έχουμε γράψει για τα παράθυρα που άνοιξε κακόβουλο λογισμικό που διέρρευσε σε χρήστες του δικτύου. Αυτή, όμως, είναι μία περίπτωση που το Tor δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Είναι μία περίπτωση που ο διαχειριστής της πλατφόρμας Silk Road, έγινε λειτουργικά απρόσεκτος. Και τίποτε παραπάνω.

    Δείτε την ανακοίνωση του Tor Network, σε σχέση με το Silk Road, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles