11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Σήμερα η συντριβή διαστημικού “σκουπιδιού” στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

    Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε ότι σήμερα, 4 Μαρτίου, ένα διαστημικό “σκουπίδι” αναμένεται να προσκρούσει στη Σελήνη. Η στιγμή έφτασε, αφού στις 14:25 ώρα Ελλάδας περιμένουμε να συντριβεί στην αόρατη από τη Γη πλευρά του φεγγαριού, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ στον ισημερινό του φεγγαριού, το αδέσποτο τμήμα ενός άγνωστης προέλευσης παλαιότερου πυραύλου.

    Η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα γήινα τηλεσκόπια. Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Το βάρους τριών τόνων τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι», που κινείται με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X (που είχε εκτοξευθεί το 2015) και στη συνέχεια ενός κινεζικού πυραύλου (του Chang’e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014)- κάτι που η Κίνα συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά.

    Οι αστρονόμοι αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων. Ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πιθανώς θα δει το σημείο πρόσκρουσης, αλλά μάλλον μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέτρα κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν Google, Apple και Meta (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles