21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Sir Tim Berners-Lee. Το Internet χρειάζεται τη δική του Magna Carta

    Μία online “Magna Carta” είναι απαραίτητη για την προστασία της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας στον Παγκόσμιο Ιστό, αναφέρει ο δημιουργός του, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε στη Guardian για το θέμα δίνοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημιουργός του Παγκοσμίου Ιστού μίλησε πρακτικά για την ανάγκη ύπαρξης ενός “καταστατικού χάρτη” που θα προστατεύει την προσωπική ελευθερία των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό, στα πρότυπα της Μάγκνα Κάρτα, του πιο σημαντικού ίσως εγγράφου στην ιστορία της δημοκρατίας.

    Tim Berners Lee www
    Ο εφευρέτης του World Wide Web πιστεύει ότι μία online Magna Carta είναι απαραίτητη για την προστασία και την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του μέσου δημιούργησε και τα δικαιώματα των χρηστών του σε όλο τον κόσμο.

    O Sir Tim Berners-Lee, ο οποίος βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, με αφορμή την 25η επέτειο του World Wide Web, το οποίο ο ίδιος “επινόησε” στις 12 Μαρτίου του 1989, μίλησε τις τελευταίες ώρες πάντως σε αρκετά μέσα (κάνοντας ακόμη και guest post στο blog της Google) και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ουδετερότητας του Διαδικτύου (net neutrality), η οποία απειλείται συνεχώς από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

    Όπως σημείωσε ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, μόνο με ένα “ουδέτερο Internet” μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για μία σειρά πραγμάτων, μπορούμε να έχουμε μία ανοικτή διακυβέρνηση, καλή δημοκρατία, ιατρική περίθαλψη, κοινότητες με καλή σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ τους και διαπολιτισμικότητα.

    “Δεν είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να το έχουμε αυτό, αλλά είναι αφελές να πιστεύουμε ότι απλά θα καθίσουμε κάπου και θα γίνει… αυτόματα”, συμπλήρωσε ο Tim Berners-Lee, ο οποίος έχει αναλάβει, τελευταία, σειρά πρωτοβουλιών σχετικά με την ελευθερία στο Διαδίκτυο.

    “Χρειάζεται οι δικηγόροι και οι πολιτικοί μας να κατανοήσουν τον προγραμματισμό, τι μπορεί να γίνει με ένα υπολογιστή. Πρέπει, επίσης, να επανεξετάσουμε πολλά από τη νομική δομή, τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων – τους νόμους που βάζουν τους ανθρώπους στη φυλακή, οι οποίοι έχουν καθοριστεί έως τώρα σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα την προστασία των… παραγωγών ταινιών. Κανένας νόμος δεν έχει δημιουργηθεί ωστόσο με στόχο την προστασία των καθημερινών συζητήσεων μεταξύ ατόμων και τη δημοκρατία που πρέπει να υπάρχει συνολικά στην καθημερινότητά μας στη χώρα” συμπλήρωσε ο Sir του Διαδικτύου.

    tim berners-lee

    O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού έχει επικρίνει πολλές φορές στο παρελθόν τις τακτικές κατασκοπείας αμερικανικής και βρετανικής κυβέρνησης, στον απόηχο των σχετικών αποκαλύψεων από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσε ο Edward Snowden.

    Τα σχέδιά του για μία online “Magna Carta” καλύπτουν τις αρχές της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία του λόγου και την υπευθυνότητα της ανωνυμίας, ενώ αποτελούν μέρος μίας πρωτοβουλίας με τίτλο “The Web We Want” που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός “παγκόσμιου συντάγματος” για τα ψηφιακά δικαιώματα.

    Δείτε και ένα μήνυμα του Tim Berners-Lee με αφορμή τα 25 χρόνια του Παγκόσμιου Ιστού στο ακόλουθο video.

    Greeting from Web inventor Tim Berners-Lee on the Web’s 25th anniversary from Web25 on Vimeo.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles