Πλέον οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικά μπορεί να είναι τα εγκλήματα που συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το γνωρίζει καλά αυτό. Έτσι, μόλις εξέδωσε νέες οδηγίες όσον αφορά αυστηρότερες ποινές που θα πρέπει να ισχύουν στις χώρες της ΕΕ για ιντερνετικές “παραβιάσεις”.
Για παράδειγμα, αν συλληφθείτε να λειτουργείτε ένα botnet (επιτυγχάνοντας δηλαδή τον απομακρυσμένο έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω της μόλυνσής τους με κακόβουλο λογισμικό), θα αντιμετωπίσετε φυλάκιση το λιγότερο για τρία χρόνια, ενώ, αν επιτεθείτε σε υποδομές “ζωτικής σημασίας” όπως π.χ. σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές ή κυβερνητικά δίκτυα, μπορεί να ξοδέψετε πέντε χρόνια ή και περισσότερα από τη ζωή σας πίσω από τα σίδερα. Αυξημένες κυρώσεις υπάρχουν επίσης και για την υποκλοπή επικοινωνιών ή για την παραγωγή η πώληση εργαλείων για κάτι τέτοιο.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει ακόμη να ανταποκρίνονται άμεσα (έχοντας προθεσμία οκτώ ώρες) σε επείγοντα αιτήματα για βοήθεια, σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Επιπλέον, η οδηγία καθιστά μία εταιρεία υπεύθυνη για τα online αδικήματα που διαπράττονται στο όνομά της – και όχι ένα συγκεκριμένο άτομο που μπορεί να έχει προσληφθεί γι’ αυτό το σκοπό (π.χ. έναν hacker που πραγματοποιεί βιομηχανική κατασκοπεία).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση της ΕΕ με 541 ψήφους υπέρ των νέων μέτρων, 91 κατά και 9 απουσίες. Η μόνη χώρα που απείχε, επιλέγοντας να διατηρήσει την ισχύουσα νομοθεσία της, είναι η Δανία.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια ώστε να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους με βάση τη συγκεκριμένη οδηγία, ωστόσο μία υπάρχουσα, ανεπίσημη συμφωνία δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιες χώρες δε θα περιμένουν τόσο πολύ…