13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Smartphones: Βattery tips για καλύτερη αυτονομία!

    Η αυτονομία των mobile συσκευών ανέκαθεν αποτελούσε έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τους κατασκευαστές smartphones και tablets. Όταν άρχισαν να γίνονται mainstream τα κινητά τηλέφωνα περίπου στα τέλη της δεκαετίας των 90s, εκτελούσαν μια σειρά από απλές και βασικές λειτουργιές επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα ήταν οι τηλεφωνικές κλήσεις, η αποστολή SMS και άντε και κανένα… φιδάκι στο Nokia 3310. Από τη στιγμή μάλιστα που οι οθόνες ήταν μονόχρωμες, τα κινητά της τότε εποχής μπορούσαν να αντέξουν ακόμη και 3 με 4 μέρες χωρίς φόρτιση, υπό συνθήκες απλής χρήσης. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί… και σήμερα ένα κινητό τηλέφωνο είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας. Σήμερα, με ένα smartphone μπορούμε να σερφάρουμε στο Internet, να παίξουμε mobile games, να τραβήξουμε επαγγελματικού επιπέδου φωτογραφίες, να παρακολουθήσουμε live έναν αθλητικό αγώνα ή την αγαπημένη μας σειρά στο Netflix. Πραγματικά, στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί ένας χρήστης να κάνει με μια mobile συσκευή, ωστόσο αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσο αυξάνονται οι δυνατότητες, τόσο πιο πολύ αυξάνεται και η ανάγκη… για περισσότερη ενέργεια. Για αυτό και παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από απλά tips που θα σας βοηθήσουν, ώστε να αποκτήσετε παραπάνω αυτονομία…

     

    Λιγότερο φως… μεγαλύτερη αυτονομία!

    Ως γνωστόν, οι κατασκευαστές mobile συσκευών δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στον τύπο της οθόνης που θα φέρει ένα smartphone ή tablet. Αλλιώς άλλωστε εμφανίζεται το περιεχόμενο σε μια Super AMOLED οθόνη τελευταίας τεχνολογίας και αλλιώς σε μία «basic» οθόνη με HD ποιότητα στα 720p. Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο πιο αυξημένο είναι το brightness (φωτεινότητα), τόσο πιο πολύ ενέργεια χρειάζεται μια συσκευή. Για αυτό και σας συστήνουμε να προτιμήσετε τα μέτρια επίπεδα φωτεινότητας, ενώ επίσης μέσα από τα settings μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή Smart Resolution, η οποία αναλαμβάνει την αυτόματη προσαρμογή της οθόνης, πετυχαίνοντας ουσιαστικά τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στα σωστά επίπεδα φωτεινότητας και στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αυτονομίας.

    Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στο… WiFi!

    Όπως έχει αποδειχθεί η χρήση των mobile data στο δίκτυο 4G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι όταν μια mobile συσκευή είναι συνδεδεμένη σε κάποιο οικιακό ή public δίκτυο WiFi. Μάλιστα, στο μέλλον με την έλευση του 5G, μια συσκευή ενδέχεται να χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τον μεγαλύτερό όγκο δεδομένων. Για αυτό και σας προτείνουμε να προτιμάτε πάντα ένα δίκτυο WiFi, ενώ όταν δεν χρησιμοποιείτε την συσκευή σας δεν θα ήταν κακή ιδέα να το απενεργοποιείτε και αυτό, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε την αντοχή της μπαταρίας του smartphone σας στο πέρασμα του χρόνου.

    Προσοχή σε λειτουργίες… που δεν χρειάζεστε!

     Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το κακό συνήθειο όταν χρησιμοποιούμε το smartphone μας να ξεχνάμε ενεργοποιημένες μια σειρά από λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να ρίξουν αισθητά την στάθμη της μπαταρίας μας. Για παράδειγμα, πολλές φορές το Bluetooth μένει ενεργοποιημένο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια ζεύξη με μια BT συσκευή, ενώ ακόμη και η λειτουργία NFC καταναλώνει ενέργεια, εφόσον μένει ενεργοποιημένη. Για αυτό καλό θα ήταν να μην παραλείπετε να ρίχνετε συχνές ματιές στη συσκευή σας και να απενεργοποιείτε τις λειτουργίες του smartphone σας που δεν χρειάζεστε.

    Moving Wallpapers και Widgets = λιγότερη αυτονομία!

     Πολλές από τις σύγχρονες συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, διαθέτουν μια σειρά από widgets και animated wallpapers, τα οποία ναι μεν είναι ωραία να τα θαυμάζεις και χαρίζουν έναν πιο προσωπικό τόνο στην εκάστοτε συσκευή, αλλά δυστυχώς η συχνή χρήση τους δίνει νέα διάσταση στον όρο… battery drain. Για αυτό εάν παρατηρείτε ότι η συσκευή χρειάζεται παραπάνω φόρτιση από το κανονικό, τότε σίγουρα δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να τα απενεργοποιήσετε.

    Πάρτε τον έλεγχο των… apps σας!

     Οι developers δίνουν πάντοτε βαρύτητα σε εφαρμογές, οι οποίες τρέχουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται. Ωστόσο, μερικές φορές τα συχνά και κυρίως αυτοματοποιημένα updates σε κάποια apps ενδέχεται να καταναλώνουν παραπάνω ενέργεια, χωρίς εσείς να το καταλαβαίνετε. Για αυτό και μια καλή λύση θα ήταν να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία των αυτοματοποιημένων updates. Παράλληλα, το ίδιο θα πρέπει να πράξετε και σε social media based εφαρμογές (όπως είναι για παράδειγμα το Instagram ή το Facebook), οι οποίες εκτελούν τη διαδικασία του συγχρονισμού. Το synching είναι καλό για να είστε πάντοτε up-to-date, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείπετε ότι και αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

    Το Powerbank… σώζει ζωές!

    Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να μην μπορείτε να αποκλείσετε τις «συνήθειες» που καταβροχθίζουν την μπαταρία της συσκευής σας, τότε ένα powerbank είναι βέβαιο ότι θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση! Όταν θα το έχετε μαζί σας, θα είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεμείνετε όταν βρίσκεστε on-the-go. Αναμφίβολα, ένα powerbank αποτελεί μια συμφέρουσα, χρήσιμη και εξαιρετικά οικονομική αγορά.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles