24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Sniper Elite 5 Review

    Οι ελεύθεροι σκοπευτές, το ξεχωριστό αυτό σώμα των ειδικών δυνάμεων ανέκαθεν κέντριζε την φαντασία. Από το gaming μέχρι τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, οι ελίτ αυτοί στρατιώτες που είναι εκπαιδευμένοι για να πετυχαίνουν τον εχθρό που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και πολλές εκατοντάδες μέτρα μακριά έχουν σε αρκετές περιπτώσεις την «τιμητική» τους. Η σειρά Sniper Elite που από το 2005 κρατάει συντροφιά στους gamers που θέλουν να νιώσουν την αδρεναλίνη και την αγωνία ενός ελεύθερου σκοπευτή και λατρεύουν τα tactical shooters, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα στον κόσμο του gaming. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια copies σε επίπεδο πωλήσεων και αυτό φανερώνει πολύ απλά ότι το Sniper Elite, είναι μια σειρά που διαθέτει τη δική της φανατική fanbase. H Rebellion με το πέμπτο μέρος του γνωστού gaming franchise παραδίδει για μια ακόμη φορά το sniper rifle στα χέρια του Αμερικανού Sniper: Karl Fairburne, ο οποίος μεταβαίνει στα πεδία των μαχών της Νορμανδίας για να προετοιμάσει το έδαφος για την D-Day, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο…

    Σκοπευτή τράβα μίαακτινογραφία!

    Οι περισσότεροι fans της σειράς γρήγορα θα βρεθούν σε ένα γνώριμο και οικείο περιβάλλον, καθώς η κύρια συνταγή παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Υποδυόμενοι τον Karl Fairburne καλείστε να τρυπώσετε πίσω από τις γραμμές του εχθρού και να επιφέρετε χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν ακόμη και τον ρου του πολέμου.

    Ως είθισται, οι αποστολές σας είναι άκρως ριψοκίνδυνες, καθώς θα πρέπει να κινηθείτε στις σκιές για να ολοκληρώσετε με επιτυχία τα mission objectives σας. Αυτό που προσθέτει πόντους στην gameplay εμπειρία του παιχνιδιού που προσφέρει το Sniper Elite 5 είναι ότι οι gamers έχουν την ελευθερία να προσεγγίσουν το gameplay όπως εκείνοι το επιθυμούν. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο δρόμοι, καθώς στον έναν μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο… tactical και stealth τακτική, σχεδιάζοντας με μεγάλη προσοχή το κάθε σας βήμα ή να εφορμήσετε ενάντια στα στρατεύματα των Ναζί και όποιον… πάρει ο Χάρος (με λιγότερς πιθανότητες επιτυχίας βέβαια για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους)!

    Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η μαγεία του Sniper Elite 5 κρύβεται σε αυτόν τον προσεκτικό σχεδιασμό της αποστολής σας και στα μικρά βήματα κάθε φορά. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, καθώς εάν κάτι πάει στραβά οφείλετε να γνωρίζετε ότι είστε… μόνος εναντίον όλων, με την A.Ι. να είναι αδίστακτη και «overpowered» μέχρι…. αηδίας. Όπως θα διαπιστώσετε, στο οπλοστάσιο σας έχετε στη διάθεση σας μια μεγάλη ποικιλία όπλων (όπως χειροβομβίδες, TNT, decoys και νάρκες), ωστόσο ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» δεν μπορεί παρά να είναι το sniper rifle σας (τι ελεύθερος σκοπευτής θα ήσασταν άλλωστε). Εάν νομίζετε ότι κάθε βολή που θα πραγματοποιήσετε ότι αποτελεί μια «απλή υπόθεση» μάλλον έχετε εγκαταστήσει το λάθος παιχνίδι.

    Συγκεκριμένα, κάθε βολή σας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση, η οποία επηρεάζεται από μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες. Όπως οι stealthy κινήσεις σας δεν είναι απλές, έτσι και η σφαίρα που θα βγει από την κάνη του όπλου σας ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία. Παράγοντες όπως ο θόρυβος, η ταχύτητα του ανέμου, η απόσταση, το σωστό zoom, ακόμη και εάν έχετε πάρει τις… «ανάσες» σας μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Στο πολύπλοκο αυτό μοντέλο βολών, μπορείτε να προσθέσετε την αλληλοεπίδραση που μπορεί να έχει μια σφαίρα όταν προσκρούει και εξοστρακίζεται σε μια μεταλλική επιφάνεια ή όταν παρεμποδίζεται από ένα ξύλινο εμπόδιο. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να παραλείπουμε το σωστό timing για μια βολή, που αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις: «την αρχή που λειτουργεί ως το ήμισυ του παντός».

    Σε περίπτωση βέβαια που πετύχετε το στόχο σας, τότε μπορείτε να απολαύσετε το «ταξίδι» της βολής σας, μέσω του X-ray Kill cam του παιχνιδιού, το οποίο δεν σας κρύβουμε ότι είναι σούπερ διασκεδαστικό. Όταν πετυχαίνετε οποιονδήποτε άτυχο αντίπαλο σας, τότε, θα τον δείτε να αποκτάει τη μορφή μιας… «ακτινογραφίας», στην οποία είναι ορατά τα κόκαλα και τα εσωτερικά του όργανα. Όπως θα διαπιστώσετε, το επίπεδο της λεπτομέρειας διακρίνεται από απίστευτη λεπτομέρεια και ρεαλισμό, καθώς από τη στιγμή που η σφαίρα διαπεράσει ένα οποιαδήποτε σημείο του σώματος θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο «επηρεάζονται» όλα τα όργανα. Εάν έχετε ταλαιπωρηθεί για πολλά λεπτά, έτσι ώστε να πετύχετε την τέλεια βολή, τότε σίγουρα η X-ray kill cam προσφέρει την καλύτερη ανταμοιβή, αν και δεν σας κρύβουμε ότι στα πρώτα kills σας αρέσει να «χαζεύετε» το αποτέλεσμα, ωστόσο μετά από λίγο καιρό αυτή η ένοχη απόλαυση ξεθωριάζει (και σας βλέπω να πατάτε αρκετά το skip button).

    Achievement Unlocked: “Nerves of Steel”!

    Χωρίς αμφιβολία, οι gameplay μηχανισμοί του Sniper Elite 5, είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο που απαιτούν από τον παίκτη να δείξε διαρκή προσήλωση στο στόχο, ορθολογική αξιολόγηση των δεδομένων του χάρτη και (το κυριότερο) να διαθέτει υπομονή, γερό στομάχι και ατσάλινα νεύρα. Σε γενικές γραμμές, από τις πρώτες κιόλας στιγμές του παιχνιδιού δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε το πόσο «βαθύ» και immersive είναι το gameplay του, σε σημείο που να παραλείπετε και κάποιες χτυπητές αδυναμίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την ελλιπή παρουσίαση, την αλλοπρόσαλλη και ενίοτε overpowered A.I., τα μάλλον αδιάφορα cinematics και την «ξύλινη γλώσσα» στους διάλογους που χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής.

    Οι δε χάρτες είναι απλά… ατελείωτοι (ασχέτως εάν τα invisible walls που διαθέτουν σας περιορίζουν), με τους developers να έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι του level design. Η γαλλική ενδοχώρα παρουσιάζεται στην εντέλεια, με τις διάφορες εναλλαγές του τοπίου να συνεπαίρνουν τον παίκτη. Από γραφικά χωριουδάκια μέχρι κωμοπόλεις, απόμερα λιμανάκια και βιομηχανικές περιοχές, κάθε χάρτης του Sniper Elite 5 διαθέτει τη δική του ξεχωριστή μαγεία. Επιπλέον, ως πολύ εξαιρετική ιδέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εισαγωγή στο multiplayer ενός αναβαθμισμένου invasion mode, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της πρόκλησης και της δυσκολίας, βάζοντας έναν human-controlled αντίπαλο sniper να σας καταδιώκει σε όλο το μήκος και πλάτος του map, προσπαθώντας να σας βγάλει νοκ-άουτ!

    Συνοψίζοντας, το Sniper Elite 5 ακολουθεί την ίδια πετυχημένη παράδοση των προκατόχων του. Παρά τις όποιες αδυναμίες του, το Sniper Elite 5 σίγουρα καλύπτει (και με το παραπάνω) την απαιτητική fanbase του, καθώς οι developers της Rebellion εμφανώς βελτίωσαν πολλά από τα κομμάτια του παιχνιδιού, τα οποία ζητούσαν εδώ και καιρό οι fans. Εξαιρετικά πλούσιο σε περιεχόμενο, μπόλικη ελευθερία με μεγαλύτερους χάρτες, ποικιλία στα levels, καλύτερο και πιο ρεαλιστικό εξοπλισμό, νέους αντιπάλους και περισσότερα οχήματα και ακόμη παραπάνω επιλογές για weapon customization, το Sniper Elite 5 σίγουρα ανήκει στα «must-have» για τους λάτρεις των tactical shooters (φτάνει φυσικά να διαθέτουν την απαιτούμενη… υπομονή για να αντέξουν).

    Ανάπτυξη: Rebellion Έκδοση: Rebellion Διάθεση: AVE 

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 87%
    HXOΣ: 83%
    GAMEPLAY: 78%
    ANTOXH: 72%
    ΓΕΝΙΚΑ: 80%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles