24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    ΣΟΑΚ: Ώθηση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές κυπριακών επιχειρήσεων

    Περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές κυπριακών επιχειρήσεων θέλει να προωθήσει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ), καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες εισηγήσεις – προτάσεις προς αυτό τον σκοπό.

    Θέση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενθάρρυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων κυπριακών επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας και θα γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές, θα προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό και θα γίνουν πιο εξωστρεφείς αλλά και πιο ανθεκτικές.

    Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, θεωρεί ότι η  αλλαγή κουλτούρας για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και η παροχή κινήτρων προς την κατεύθυνση αυτή, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνηση.

    Όπως επισημαίνεται από το ΣΟΑΚ, το μικρό μέγεθος των κυπριακών επιχειρήσεων επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας καθώς δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακας και τεχνολογίες αιχμής. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις  αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αδυνατούν να καινοτομήσουν, να χαράξουν ολοκληρωμένη στρατηγική, να εξάγουν και να ανταγωνιστούν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 92.9% των επιχειρήσεων στην Κύπρο χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων μέχρι 9 άτομα και το 6.1% ως μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προβαίνει στις ακόλουθες 6 εισηγήσεις:

    1. δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης και αλλαγής κουλτούρας αναφορικά με την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων μέσω της σύστασης Γραφείου για ενημέρωση και καθοδήγηση επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξετάσουν την πιθανότητα συγχώνευσης ή εξαγοράς, καθώς και διοργάνωση σχετικών ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με οργανώσεις επιχειρήσεων,

    2. εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για αναδιοργανώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, καθώς και των διαδικασιών που θα άπτονται του εκσυγχρονισμένου πλαισίου,

    3. φορολογικές ελαφρύνσεις και εξάλειψη επιβαρύνσεων,

    4 .εφαρμογή φορολογικών κινήτρων και στον γεωργικό τομέα και επιδότηση γεωργικού εξοπλισμού και μηχανημάτων,

    5. παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να συγχωνευθούν μέσω του Σχεδίου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,

    6. διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles