20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Γιατί απαιτούμε Dislike και -1 στα κοινωνικά δίκτυα

    Αν διαβάσετε αυτό το κομμάτι και σας αρέσει, είναι πιθανό να του κάνετε Like στο Facebook ή +1 στο Google Plus. Αν πάλι δεν σας αρέσει, σίγουρα θα μας το πείτε σε κάποιο σχόλιο, καθώς είμαστε σίγουροι, αγαπητοί αναγνώστες, ότι δεν υποφέρετε από έλλειψη γνώμης. Ο Mark Zuckerberg έφερε την επανάσταση στα απορρυπαντικά… εεε, συγνώμη, σα κοινωνικά δίκτυα, με μία πολύ απλή λειτουργία, το Like.

    Αντί να γεμίζει ένα δημοσίευμα με σχόλια τύπου «μου αρέσει», «τέλειο», «γαμάτο», κτλ. (όχι ότι δεν γίνεται, αλλά λέμε τώρα…), οι φίλοι σας μπορούν απλά να δηλώνουν ότι τους φτιάξατε τη μέρα με ένα μόνο κλικπάτημα, στις οθόνες αφής). Ωραία, τώρα που καλύψαμε την περίπτωση να μας αρέσει κάτι, ας προχωρήσουμε και στο ενδεχόμενο να μη μας αρέσει κάτι. Ναι, και όμως γίνεται να μη μας αρέσει κάτι, ακόμα και αν δεν το έχει προβλέψει ο Mark.

    Αν ένας φίλος μου ανεβάσει ένα τραγούδι των ACDC τότε ξέρω τι θα κάνω: Like! Αν τώρα ένας άλλος ανεβάσει κάποιο σκυλάδικο του Βέρτη… το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνω Like. Αν όμως δεν κάνω καμία ενέργεια στο δημοσίευμα του, δε σημαίνει ότι αδιαφορώ. Νιώθω κάτι, και αυτό είναι δυσαρέσκεια. Και μάντεψε τι, Mark… θέλω να την εκφράσω! Γιατί αν ένα κοινωνικό δίκτυο είναι η ψηφιοποίηση της κοινωνικότητας των ανθρώπων, τότε θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι γκρινιάζουμε συχνά.

    Λέμε πολλές φορές ότι «αυτό» δεν μας αρέσει, ίσως περισσότερες από όσες λέμε ότι μας αρέσει κάτι. Και έτσι ερχόμαστε στο Google Plus, που υποτίθεται ότι δεν είναι απλά μία αντιγραφή του Facebook. Παρ’ όλα αυτά το νέο κοινωνικό δίκτυο έχει μόνο την επιλογή για +1 στα δημοσιεύματα κάθε χρήστη, όχι και το -1. Αυτό είναι αδικαιολόγητη παράλειψη, αφού υπάρχει ήδη σε μία άλλη υπηρεσία της Google, το Youtube.

    Εκεί, οι χρήστες μπορούν να δώσουν θετική ή αρνητική ψήφο σε κάθε βίντεο. Αν ο Mark περνούσε λιγότερο χρόνο πυροβολώντας ζώα και περισσότερο χρόνο βελτιώνοντας το Facebook, θα καταλάβαινε την ανάγκη των χρηστών να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Κυρίως να τη γνωστοποιούν στους φίλους τους. Αν ο μόνος τρόπος να πούμε ότι δεν μας αρέσει κάτι είναι να το γράψουμε, τότε σε μία απόπειρα να μην γράψουμε κάτι που θα στενοχωρήσει τον φίλο μας, πολλές φορές δεν αντιδρούμε καθόλου σε ένα δημοσίευμα.

    Έτσι όποτε δημοσιεύουμε κάτι, δεν έχουμε τρόπο να διαχωρίσουμε τη δυσαρέσκεια από την αδιαφορία. Το Dislike / -1 όμως θα ήταν κάτι απόλυτα γενικευμένο, κάτι που δεν θα απαιτούσε εξηγήσεις, ούτε από τον χρήστη του δημοσιεύματος, ούτε από τους φίλους του. Στον γραπτό λόγο, ακόμα και ένα απλό «δεν μου αρέσει» είναι πολύ πιο προσωπικό από την υποβολή ενός Dislike. Το τελευταίο θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, αλλά και πολύ πιο απλό στην ανάπτυξη από ότι το μισητό Timeline, δε νομίζετε;

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles