BREAKING

7

Γιατί απαιτούμε Dislike και -1 στα κοινωνικά δίκτυα

Αν διαβάσετε αυτό το κομμάτι και σας αρέσει, είναι πιθανό να του κάνετε Like στο Facebook ή +1 στο Google Plus. Αν πάλι δεν σας αρέσει, σίγουρα θα μας το πείτε σε κάποιο σχόλιο, καθώς είμαστε σίγουροι, αγαπητοί αναγνώστες, ότι δεν υποφέρετε από έλλειψη γνώμης. Ο Mark Zuckerberg έφερε την επανάσταση στα απορρυπαντικά... εεε, συγνώμη, σα κοινωνικά δίκτυα, με μία πολύ απλή λειτουργία, το Like.

Αντί να γεμίζει ένα δημοσίευμα με σχόλια τύπου «μου αρέσει», «τέλειο», «γαμάτο», κτλ. (όχι ότι δεν γίνεται, αλλά λέμε τώρα...), οι φίλοι σας μπορούν απλά να δηλώνουν ότι τους φτιάξατε τη μέρα με ένα μόνο κλικπάτημα, στις οθόνες αφής). Ωραία, τώρα που καλύψαμε την περίπτωση να μας αρέσει κάτι, ας προχωρήσουμε και στο ενδεχόμενο να μη μας αρέσει κάτι. Ναι, και όμως γίνεται να μη μας αρέσει κάτι, ακόμα και αν δεν το έχει προβλέψει ο Mark.

Αν ένας φίλος μου ανεβάσει ένα τραγούδι των ACDC τότε ξέρω τι θα κάνω: Like! Αν τώρα ένας άλλος ανεβάσει κάποιο σκυλάδικο του Βέρτη... το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνω Like. Αν όμως δεν κάνω καμία ενέργεια στο δημοσίευμα του, δε σημαίνει ότι αδιαφορώ. Νιώθω κάτι, και αυτό είναι δυσαρέσκεια. Και μάντεψε τι, Mark... θέλω να την εκφράσω! Γιατί αν ένα κοινωνικό δίκτυο είναι η ψηφιοποίηση της κοινωνικότητας των ανθρώπων, τότε θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι γκρινιάζουμε συχνά.

Λέμε πολλές φορές ότι «αυτό» δεν μας αρέσει, ίσως περισσότερες από όσες λέμε ότι μας αρέσει κάτι. Και έτσι ερχόμαστε στο Google Plus, που υποτίθεται ότι δεν είναι απλά μία αντιγραφή του Facebook. Παρ’ όλα αυτά το νέο κοινωνικό δίκτυο έχει μόνο την επιλογή για +1 στα δημοσιεύματα κάθε χρήστη, όχι και το -1. Αυτό είναι αδικαιολόγητη παράλειψη, αφού υπάρχει ήδη σε μία άλλη υπηρεσία της Google, το Youtube.

Εκεί, οι χρήστες μπορούν να δώσουν θετική ή αρνητική ψήφο σε κάθε βίντεο. Αν ο Mark περνούσε λιγότερο χρόνο πυροβολώντας ζώα και περισσότερο χρόνο βελτιώνοντας το Facebook, θα καταλάβαινε την ανάγκη των χρηστών να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Κυρίως να τη γνωστοποιούν στους φίλους τους. Αν ο μόνος τρόπος να πούμε ότι δεν μας αρέσει κάτι είναι να το γράψουμε, τότε σε μία απόπειρα να μην γράψουμε κάτι που θα στενοχωρήσει τον φίλο μας, πολλές φορές δεν αντιδρούμε καθόλου σε ένα δημοσίευμα.

Έτσι όποτε δημοσιεύουμε κάτι, δεν έχουμε τρόπο να διαχωρίσουμε τη δυσαρέσκεια από την αδιαφορία. Το Dislike / -1 όμως θα ήταν κάτι απόλυτα γενικευμένο, κάτι που δεν θα απαιτούσε εξηγήσεις, ούτε από τον χρήστη του δημοσιεύματος, ούτε από τους φίλους του. Στον γραπτό λόγο, ακόμα και ένα απλό «δεν μου αρέσει» είναι πολύ πιο προσωπικό από την υποβολή ενός Dislike. Το τελευταίο θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, αλλά και πολύ πιο απλό στην ανάπτυξη από ότι το μισητό Timeline, δε νομίζετε;

7 Comments

 • Χριστίνα
  6 Μαΐου 2012 at 15:56

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ (like!), αλλά με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων κουμπιών, στο τέλος θα ξεχάσουμε να γράφουμε κανονικές προτάσεις. Το Timeline είναι για τα μπάζα και πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βρεθεί μια λύση και με τα greeklish!

 • Δημήτρης Θωμαδάκης
  28 Απριλίου 2012 at 18:50

  Αν αυτή είναι η αλήθεια, αφήστε με να ζω στο ψέμα :p Ούτε εγώ έχω κάτι με το παληκάρι τον Βέρτη… αρκεί να μην τον ακούω :D Βλέπεις τι εννοώ? Αυτή θα ήταν μία καλή ευκαιρία να μου πέταγες ένα ξεγυρισμένο Dislike ;)

 • zac
  28 Απριλίου 2012 at 15:24

  xaxax μα ετσι ειναι! xD δεν εχω κατι με το συγκρότημα! αλλα αυτη ειναι η αληθεια :p

 • Δημήτρης Θωμαδάκης
  28 Απριλίου 2012 at 13:59

  zac κανόνισε να σε ακούσει ένας φίλος μου τρελαμένος με τους ACDC να λες κάτι τέτοια και να βγάλει αφρούς από το στόμα :)

 • zac
  28 Απριλίου 2012 at 12:56

  εε φιλε Δημητρη σαν να μπερδεψες τα τραγουδια! στον Βερτη εννοητε οτι κανουμε like.. και στις μαλακιες τον ACDC που δεν καταλαβενεις αν ουρλιαζουν η τραδουδαν απλος γραφεις »τη μαλακια ανεβασες παλι ρε φιλε»

 • me1
  24 Απριλίου 2012 at 08:33

  ολη αυτη η μπαρουφολογια για 4 γραμματα! ελεος.

 • 23 Απριλίου 2012 at 20:35

  Η φράση

  «Αν όμως δεν κάνω καμία ενέργεια στο δημοσίευμα του, δε σημαίνει ότι αδιαφορώ. Νιώθω κάτι, και αυτό είναι δυσαρέσκεια. Και μάντεψε τι, Mark… θέλω να την εκφράσω! »

  είναι σαν να την βγάλατε από βίντεο του Mikeus!

  Φιλικά,
  Κ.