14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Καταστροφικό software update αχρηστεύει ιαπωνικό δορυφόρο αξίας 286 εκατ. δολαρίων!

    Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα software update αντί για να κάνει καλό, κάνει τα πράγματα… μαντάρα! Σαφώς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένα update μπορεί να κάνει ένα smartphone ή ένα laptop να… «σέρνεται». Εντάξει αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, ωστόσο αυτό που δεν είχαμε ακούσει ποτέ ήταν ένα απλό και φαινομενικά «αθώο» να καταστρέφει έναν δορυφόρο, ο οποίος στοίχισε 286 εκατομμύρια δολάρια!

    Hitomi 2 (Large)

    Ένα «ελαττωματικό» update ήταν η αιτία που έκανε τους υπευθύνους της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA να χάσουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους, καθώς κατάφερε όχι μόνο να αχρηστεύσει, αλλά και να διαλύσει πλήρως το πανάκριβο διαστημικό τηλεσκόπιο Hitomi. To βάρους 2,4 τόνων και μήκους 14 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει σε τροχιά για περισσότερα από 3 χρόνια, ωστόσο τελικά δεν ήταν γραπτό να αντέξει για παραπάνω από… 3 μήνες. Σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων, τo update οδήγησε το δορυφόρο σε ασταμάτητες περιστροφές γύρω από τον άξονα και συνέβαλλε στην κατακόρυφη αύξηση της ταχύτητας του. Αυτή η δυσλειτουργία είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν σημαντικά τμήματα του δορυφόρου (όπως τα solar panels) και το Hitomi στο τέλος να σπάσει σε 6 με 10 μεγάλα κομμάτια. Το ιαπωνικό τηλεσκόπιο διαλύθηκε μέσα σε 7 ώρες και οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν ουσιαστικά να κάνουν τίποτα για να το «σώσουν». Τελικά, ένα ελαττωματικό update καταστρέφει ακόμη και… δορυφόρους!  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles