22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Sony Bravia KD-55XF9005 (XF90) Review: «Welcome to a bright new 4K era»!

    Οι τηλεοράσεις με 4Κ έχουν αρχίσει ήδη και γίνονται mainstream, καθώς πλέον οι τιμές τους είναι αρκετά προσιτές. Αν και πριν από μερικά χρόνια, αυτό ομολογουμένως δεν ίσχυε, ωστόσο πλέον σιγά σιγά το 1080p παραχωρεί τη σκυτάλη στο 4K, καθώς πέραν των νέων τηλεοράσεων έχει αρχίσει και το περιεχόμενο να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα του. Η Sony, μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο των τηλεοράσεων δεν θα μπορούσε να μείνει θεατής των εξελίξεων, για αυτό εδώ και μήνες έχει ρίξει στην αγορά ένα πολύ δυνατό line-up 4Κ smart τηλεοράσεων, οι οποίες αποτελούν τα καλύτερα δείγματα της ιαπωνικής υπεροχής στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια καλή γεύση από την KD-55XF9005 (εν συντομία XF90), μια 55αρά 4K HDR TV που βασίζεται στην τεχνολογία LED backlight και η οποία φανερώνει την πρόθεση της Sony να κυριαρχήσει στις 4Κ TVs, ενσωματώνοντας κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.

     Sony XF90 (2)

    Γοητευτικό και minimal design!  

    Η λεπτότητα στο design και η minimal προσέγγιση αποτελεί πάντοτε χαρακτηριστικό γνώρισμα των προτάσεων της Sony και η XF90 δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Με το που αντικρίζεις την 55αρά 4K Bravia (διαθέτει διαστάσεις περίπου 122,8 x 77,1 x 26,8 cm), αυτό που αμέσως σε κερδίζει είναι οι εξαιρετικά λεπτές γραμμές και το ποιοτικό υλικό κατασκευής από αλουμίνιο. Με σχεδόν ανύπαρκτα bezels, τα χαρακτηριστικά ποδαράκια – stands έχουν φορά προς τα έξω και πετυχαίνουν παρά πολύ καλά το σκοπό τους, προσφέροντας εντυπωσιακή σταθερότητα και έναν άκρως στιβαρό χαρακτήρα που σίγουρα μια τηλεόραση στις 55 ίντσες το έχει… ανάγκη. Παράλληλα, η διάταξη με την οποία ακουμπούν τα δύο ποδαράκια, βολεύει την τοποθέτηση μιας sound bar στο κενό που σχηματίζεται ενδιάμεσα.

    Sony XF90 (6)

    Σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα της συνδεσιμότητας, εδώ δεν θα δείτε ιδιαίτερες εκπλήξεις, ωστόσο η 4Κ Bravia θα καλύψει όλα τα γούστα με τα διαθέσιμα ports της. Πιο συγκεκριμένα στη πλάτη και στο πλάι, θα συναντήσετε 4xHDMI (HDCP 2.2 enabled), 3xUSB θύρες, μία mini AV input, έξοδο Optical Digital Audio και μία Ethernet port, όπως επίσης ένα headphone jack και τις κλασικές υποδοχές για τις δορυφορικές κεραίες (2) και επίγεια IF υποδοχή. Σε γενικές γραμμές, η πρόταση της Sony έχει όλα όσα θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις των πολλών συσκευών και των διαφορετικών συνδέσεων.

    Sony XF90 (4)

    Sony XF90 (3)

    Sony XF90 4K snd

    Όπως οι περισσότερες 4Κ TVs της Sony, έτσι και η XF90 βασίζεται στο πρότυπο του Android TV OS, προσφέροντας μια λιτή ευελιξία σε ότι έχει να κάνει με τον χειρισμό και την διαχείριση των smart features της. Το δε control, πέρα από τα κλασικά buttons διαθέτει ένα ευδιάκριτο (και ευμέγεθες) Netflix button, το οποίο σας βάζει κατευθείαν στη… δράση, καθώς οι 4Κ τηλεοράσεις της Sony ανήκουν στις «recommended» του Netflix, ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Google Play button. Επιπλέον, με το κουμπί Action μπαίνετε απευθείας στο κλασικό menu που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τα settings της εικόνας και του ήχου, ενώ ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της Sony KD-55XF9005 είναι ότι έρχεται με ενσωματωμένη λειτουργία Chromecast, που επιτρέπει δυνατότητα σύνδεσης με συμβατές συσκευές. Παράλληλα, διαθέτει δυνατότητα φωνητικού ελέγχου μέσω Google Assistant ή Amazon Alexa, ενώ εκτός από το προφανές Wi-Fi η XF90 υποστηρίζει και Bluetooth pairing (μπορείτε δηλαδή άνετα να συνδέσετε σε αυτή τα ασύρματα headphones σας).

    Sony XF90 (1) 

    Image Quality για… Oscar!  

    Οι τηλεοράσεις Bravia, εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει τη δική τους παράδοση στην υψηλή ποιότητα στης εικόνας, καθώς ως είθισται ενσωματώνουν μια σειρά από κορυφαίες τεχνολογίες που είναι το λιγότερο… “eye-candy”! Στην καρδιά της XF90 βρίσκεται o X1 Extreme, ο οποίος πρόκειται για έναν ειδικά σχεδιασμένο επεξεργαστή που προσφέρει real-time επεξεργασία εικόνας, τέλεια λεπτομέρεια και εκπληκτική 4Κ HDR ποιότητα εικόνας, αναβαθμίζοντας μάλιστα σε τεράστιο βαθμό και περιεχόμενο που δεν είναι 4Κ. Εκεί που η «4Κ beauty» της Sony ξεχωρίζει είναι στο contrast, καθώς η ύπαρξη της ειδικής τεχνολογίας: X-tended Dynamic Range PRO αποτελεί εγγύηση για βαθύ μαύρο, χαρίζοντας τεράστιο ρεαλισμό τόσο στις σκοτεινές όσο και στις φωτεινές σκηνές. Σύμφωνα με τη Sony,η XF90 προσφέρει έξι φορές μεγαλύτερη αντίθεση από τα υπόλοιπα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά.

    Sony XF90 (7)

    «Ιδιαίτερης φροντίδας» όμως δεν τυγχάνουν μόνο οι διαβαθμίσεις του contrast, αλλά παράλληλα και η κίνηση, καθώς το R&D τμήμα της Sony με την ύπαρξη του επεξεργαστή X-Motion Clarity, εξασφαλίζει τέλεια κίνηση χωρίς blurring, μέσω μιας τεχνικής η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται με επιλεκτικό τρόπο την φωτεινότητα των LED, ανάλογα με την  εικόνα, εξαλείφοντας έτσι τα φαινόμενα «θολώματος». Σε έντονες σκηνές δράσης, αλλά και σε προβολή αθλητικού περιεχομένου η κίνηση είναι “super smooth” και η εικόνα πεντακάθαρη και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγάλα ατού της XF90. Επιπλέον, και στον τομέα του gaming δεν απογοητεύει με ένα PlayStation 4 Pro να βγάζει προς τα έξω την μαγεία που προσφέρει το 4Κ gaming στον μέγιστο βαθμό.

    Sony XF90 (10)

    Φυσικά όπως κάθε 4Κ Smart TV από το επάνω ράφι που σέβεται τον εαυτό της, εδώ έχουμε υποστήριξη μιας σειράς διαφορετικών format HDR, όπως είναι για παράδειγμα το HDR10, το Hybrid Log-Gamma (HLG) και το Dolby Vision. Και στην υποστήριξη του HDR είναι εμφανές ότι η Sony δείχνει τα δόντια της, καθώς στόχος της είναι να εξοπλίσει την Mid-range 4K πρόταση της με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά. Μάλιστα, το Dolby Vision προσφέρει μια εντυπωσιακή και καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία προβολής που κυριολεκτικά μπορεί να ζωντανέψει κάθε ταινία στο maximum βαθμό, με τον ρεαλισμό και την λεπτομέρεια να κυριαρχούν! Σας προτείνουμε να βάλετε το HDR στο Vivid Mode και στη συνέχεια να παρακολουθήσετε μία 4Κ Blu-ray ταινία με εντυπωσιακά εφέ (και μπόλικες εκρήξεις) και… θα μας θυμηθείτε, καθώς η ποιότητα της αξίζει Oscar!

    Sony XF90 (9)

    Ρεαλισμός, ζωντάνια στα χρώματα, έμφαση στη λεπτομέρεια και ξεχωριστό βάθος στην εικόνα σε συνδυασμό με ένα πλήθος διαφορετικών επιλογών που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ποιότητα της εικόνας και να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας, φανερώνουν ότι η XF90 ανήκει στις 4Κ που είναι πιο πάνω από το μέσο όρο. Εκεί που κάπου υπολείπεται είναι ενδεχομένως στην ηχητική απόδοση, καθώς τα ηχεία με ισχύ 2×10 Watts και η έλλειψη ενσωματωμένου woofer την καθιστούν κάπως  κατώτερη των περιστάσεων στον ήχο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Απλώς για την τέλεια ηχητική απόδοση κινηματογραφικού επιπέδου θα προτείναμε μία sound bar.

    Sony XF90 (5)

    This is the «future»!

    Εάν πάντοτε είχατε ως όνειρο σας να δημιουργήσετε έναν μικρό κινηματογράφο στο σαλόνι του σπιτιού σας, τότε η XF90 είναι μια ασφαλής επιλογή, αποτελώντας μία από τις πιο ισχυρές λύσεις στην κατηγορία των «μεσαίων» 4Κ. Με πλήθος από features, προηγμένες λειτουργίες διαχείρισης και ποιότητα εικόνας από άλλο… πλανήτη, μπορεί να κοστίζει το κάτι παραπάνω (street price στα 1400 ευρώ), ωστόσο είναι μια πολύ καλή και σοβαρή «επένδυση» για το μέλλον, η οποία θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles