21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Sony Cognitive Processor XR: H Sony αλλάζει τους κανόνες, κάνοντας το άλμα από τις Smart στις Intelligent Bravia (XR) TVs!

    Το 2021 ξεκινάει πολύ δυναμικά για το τμήμα τηλεοράσεων  της Sony, καθώς στο πλαίσιο της φετινής CES (η οποία λόγω της πανδημίας διεξάγεται σε online-only μορφή), η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε το δικό της «όραμα» για τον κόσμο των τηλεοράσεων. Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της CES 2021 είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια καλή γεύση από τις νέες Bravia XR, οι οποίες θα επιχειρήσουν να μας ταξιδέψουν σε ένα κόσμο, όπου η προβαλλόμενη εικόνα μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης  θα προσεγγίζει τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης. Με την επεξεργασία εικόνας να βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Sony επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διαφοροποιηθεί από τον «πόλεμο» των LEDs και πράγματι με βάση αυτά που είδαμε στην παρουσίαση της καθίσταται σαφές ότι πρόθεση της είναι να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.

    Ο Cognitive Processor XR αποτελεί το επίκεντρο της καινοτομίας που μας υπόσχεται η Sony, αποτελώντας έναν dedicated imaging επεξεργαστή που αντικαθιστά το X1 Ultimate και συνενώνει ουσιαστικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning με την «γνωστική νοημοσύνη» (Cognitive Intelligence), η οποία στοχεύει στο να αναπαραστήσει τον τρόπο που οι άνθρωποι ακούν και βλέπουν, βασιζόμενοι στα αισθητήρια όργανα τους. Πρόκειται για μια νέα και εντελώς διαφορετική προσέγγιση, η οποία αποτελεί το επόμενο εξελικτικό στάδιο στην εικόνα για τη Sony. Ενώ στο παρελθόν η A.I., ήταν εκείνη που κατά κύριο λόγο αναλάμβανε να επεξεργαστεί και να «ενισχύσει» συγκεκριμένους τομείς της εικόνας, όπως είναι για παράδειγμα η φωτεινότητα, το contrast και το χρώμα, o «γνωστικός» επεξεργαστής λειτουργεί διαφορετικά, καθώς αναλαμβάνει να αναλύσει βήμα – βήμα ένα frame εικόνας σε real-time χρόνο! Σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται τις εικόνες και τα οπτικά ερεθίσματα, ουσιαστικά «σπάει» μια εικόνα σε πολλαπλά layers πληροφοριών και δεδομένων, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ζώνες ενδιαφέροντος.

    Ο εν λόγω διαχωρισμός δύναται να αναδιαμορφώσει το οπτικό αποτέλεσμα με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, σε ένα «κοντινό» ενός προσώπου που βρίσκεται σε μια σκηνή που ξεχειλίζει από δράση, το εξελιγμένο chipset της Sony εστιάζει στην αναπαραγωγή ρεαλιστικών χρωματικών τόνων του δέρματος. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κάμερα μετακινηθεί αναζητάει και άλλες πηγές περιεχομένου τις οποίες μπορεί να εμπλουτίσει αντιστοίχως, όπως είναι για παράδειγμα μια πινακίδα στο background ή ο καπνός που βγαίνει από ένα όχημα που πριν από λίγο παρέκκλινε της πορείας του και τράκαρε. Η συγκεκριμένη τεχνική κάνει χρήση εξελιγμένων πολύπλοκων 3D αλγορίθμων και ουσιαστικά μπορεί να «διαβάσει» και να αντιληφθεί την κάθε σκηνή ξεχωριστά. Και φυσικά οι εκπλήξεις που σχετίζονται με τον Cognitive Processor ΧR της Sony δεν σταματούν εδώ, καθώς προσφέρει δυνατότητες για upscaling,  οποία ουσιαστικά θα στηρίζεται στην αναδόμηση της πληροφορίας του σήματος, προσφέροντας πιο ρεαλιστικά textures, κοφτερή λεπτομέρεια και τεράστια μείωση του θορύβου. Παράλληλα, με τη λειτουργία Contrast Booster, το ειδικό «ευφυές» image processing chip του ιαπωνικού κολοσσού της τεχνολογίας μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ακρίβεια του contrast, χαρίζοντας βαθύ μαύρο και δυναμική φωτεινότητα που φλερτάρει με την πραγματικότητα.

    Κάθε πηγή περιεχομένου είναι και μια ξεχωριστή παράμετρος και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από τον Cognitive Processor XR της Sony. Εκεί που σίγουρα ο νέος εξελιγμένος «νοήμων» επεξεργαστής είναι φυσικά στα 8K, καθώς σύμφωνα με τους υπευθύνους της Sony θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη πιστότητα και καλύτερη αποτελεσματικότητά τον όγκο των δεδομένων που εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο υψηλός στην εν λόγω ανάλυση, εστιάζοντας στην ενίσχυση των σημείων της εικόνας που πραγματικά μετράνε για το οπτικό αποτέλεσμα. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η ποιότητα της εικόνας που εκτοξεύεται με την παραπάνω υλοποίηση, αλλά και ο ήχος που σύμφωνα με τους υπευθύνους της ιαπωνικής εταιρείας μεταδίδει μια ξεχωριστή ακουστική αίσθηση κινηματογραφικού επιπέδου. Αναλύοντας τη θέση του ήχου στο σήμα, ώστε ο ήχος να αντιστοιχεί ακριβώς στη δράση επί της οθόνης. Επιπρόσθετα, αναβαθμίζει κάθε ήχο σε 3D surround ήχο, για να αποδώσει απόλυτο ρεαλισμό με τη δημιουργία ενός καθηλωτικού ηχητικού περιβάλλοντος.

    Αναμφίβολα, τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι έχουμε στα χέρια μας μια τεχνολογία που έχει τα χαρακτηριστικά του game-changer, για αυτό και το line-up των νέων Bravia XR που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην άνοιξη του 2021 είναι το λιγότερο… εντυπωσιακό. Ξεκινώντας πρώτα από το 8Κ «κτήνος» που ακούει στο όνομα Master Series Z9J, ουσιαστικά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια 5 φορές πιο αναβαθμισμένη Z8H. Η Bravia XR Ζ9J που θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις (στις 85 και 75 ίντσες) ενσωματώνει μια σειρά από ανεπτυγμένες high-tech και premium λειτουργίες που θα καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Ειδικότερα, έρχεται με ένα full-array LED Panel, λειτουργία contrast boost, Χ-wide angle για ακόμη καλύτερες γωνίες θέασης χωρίς αντανακλάσεις, Acoustic Multi Audio σύστημα για ήχο πολλαπλών διευθύνσεων, Google TV, άκρως ρεαλιστικά χρώματα Triluminos Pro, XR8K Upscaling, υποστήριξη της νέας πλατφόρμας περιεχομένου Bravia Core, συμβατότητα με Google Assistant και Amazon Alexa αλλά και HDMI 2.1 και πολλές ακόμη εξελιγμένες λειτουργίες, οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο premium χρήστη που δεν συμβιβάζεται με ατέλειες και περιορισμούς στην ποιότητα της εικόνας.

    Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, η Sony θα κινηθεί στην πιο λαοφιλή αγορά των 4Κ TVs για φέτος με την Bravia X95J (στις 55, 65 και 83 ίντσες). Η αντικαταστάτρια της X950H, θα διαθέτει σχεδόν όλα τα high-tech features της Z9J, μόνο που αντί για 8Κ θα προσφέρει ανάλυση στα 4Κ. Παράλληλα, η Sony σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να μείνει έξω από το παιχνίδι των OLED TVs, για αυτό για το 2021 έχει στο προϊοντικό της portfolio τις Bravia XR A90J και A80J, στις οποίες θα φιγουράρει η νέα τεχνολογία XR OLED που έχει αναπτύξει η ίδια η Sony. Η A90J θα ξεχωρίζει για τον εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό της, τα σχεδόν μηδαμινά bezels και θα προσφέρει τα περισσότερα features που είδαμε στις πιο premium εκδόσεις. Εκτός από τα basic μοντέλα στις 55 και 65 ίντσες, η Sony αναμένεται να ρίξει στην αγορά και μια 83ίντση έκδοση, ικανοποιώντας έτσι τους χρήστες που θέλουν ακόμη περισσότερα από μια OLED οθόνη. Η δε σειρά A80J θα είναι μια πιο «budget-friendly» εκδοχή της μεγάλης της αδελφής Α90J. Σε τρία μεγέθη (55, 65 και 77 ίντσες) θα προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες της Α90J, με ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, έτσι ώστε να αποτελέσει την ιδανική πρόταση για τον μέσο χρήστη. Τέλος, η Bravia Χ90J ενδέχεται να αποτελέσει το «Best-seller» της Sony για το 2021, βαδίζοντας στο δρόμο της ήδη πολύ πετυχημένης X900H. Η ανταγωνιστική τιμή εδώ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς το πιθανότερο είναι η ιαπωνική εταιρεία να προσφέρει ουσιαστικά τον επεξεργαστή XR «on-a-budget», ενώ θα κυκλοφορήσει σε ποικίλα μεγέθη (50, 55, 65 και 75 ίντσες), με κάποιες μικρές θυσίες σε ότι έχει να κάνει με το δυναμικό contrast και το audio system (περισσότερο info για όλα τα νέα μοντέλα της Sony μπορείτε να βρείτε εδώ).

    Χωρίς αμφιβολία, κρίνοντας με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η Sony ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη για το 2021, βάζοντας “ευχάριστα” προβλήματα στον ανταγωνισμό. Το εάν θα πετύχει βέβαια είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει και κάτι που θα το δούμε στην πράξη, ωστόσο δεν αποκλείεται το 2021 να είναι τελικά η χρονιά της!  

    Για πλήρες αναλυτικό info για το νέο TV line-up της Sony, κάντε click εδώ!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles