17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Sony Mobile: “Ακούμε τους χρήστες και θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε” – Συνέντευξη με τον YoSuKe Someya

    Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει, η Sony Mobile παρουσίασε τις δύο νέες ναυαρχίδες της στο MWC 2018 της Βαρκελώνης, τα Xperia XZ2 και XZ2 Compact, με μεγάλες διαφορές στο σχεδιασμό σε σχέση με τους προκατόχους τους.

    sony mobile mwc 2018 (6)

    Αρκετοί ήταν οι χρήστες που ζητούσαν επιτακτικά από τη Sony να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των smartphones της, καθώς “επέμενε” στο 16:9 aspect ratio, τα μεγάλα bezels και τις “γωνίες”, ενώ η υπόλοιπη αγορά είχε αλλάξει ρότα. Βέβαια, δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις όσον αφορά το hardware, αλλά ήταν γεγονός πως το “περιτύλιγμα” έπρεπε να αλλαχθεί.

    Κάπως έτσι “γεννήθηκαν” τα XZ2 και XZ2 Compact, ενώ μαζί τους η εταιρεία παρουσίασε και το Xperia Ear Duo, ένα νέο σετ ασύρματων ακουστικών, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα εδώ.

    Με αφορμή αυτό το launch, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ.YoSuKe Someya, Senior Manager – UX  Product Planning της Sony Mobile και να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας.

    yosuke someya

    Φυσικά, η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε το νέο design και το γιατί η Sony άργησε τόσο να το υλοποιήσει. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας λαμβάνουν το feedback των χρηστών και φέτος αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αλλαγή αυτή, όμως έπρεπε να εξασφαλίσουν πως δε θα δημιουργούσε κάποιο μειονέκτημα στη λειτουργικότητα και την απόδοση των XZ2 και XZ2 Compact. Στην καρδιά της φιλοσοφίας των Ιαπώνων είναι το να ενσωματώνουν το καλύτερο δυνατό hardware σε μια ναυαρχίδα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει “θυσίες” όσον αφορά την εμφάνιση και το μέγεθος. Το XZ2 έχει σαφώς μικρότερα bezels από τον προκάτοχό του αλλά απέχει από τα πιο “bezel-less” μοντέλα της αγοράς, ενώ η πλάτη του έχει τη μορφή σταγόνας και καλύπτεται από Gorilla Glass 5. Αυτός είναι και ο λόγος που επί χρόνια επέμεναν στον ογκώδη, “τετράγωνο” σχεδιασμό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

    sony mobile mwc 2018 (2)

    sony mobile mwc 2018 (9)

    sony mobile mwc 2018 (18)

    Ρωτήσαμε τον κ. Someya αν τα νέα Xperia είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι σε μια μετάβαση προς το πλήρως bezel-less concept αλλά η απάντηση ήταν αρνητική: Η Sony δε θα “κυνηγήσει” αυτό το concept καθώς δεν θέλει να υποστεί τους περιορισμούς που αυτό επιφέρει. Εν ολίγοις, τοποθετεί λειτουργικότητα και επιδόσεις πάνω από το “φαίνεσθαι”. Αυτός είναι και ο λόγος που τα XZ2 και XZ2 compact έχουν αρκετά μεγάλο πάχος, 11,1 και 12,1 χιλιοστά αντίστοιχα. Για την ακρίβεια, το camera module είναι ο υπεύθυνος, εν προκειμένω: Πρόκειται για μια κορυφαία κάμερα που μπορεί να κάνει λήψη 4K HDR video αλλά και slow-motion 960fps με ανάλυση 1080p, αλλά καταλαμβάνει χώρο και εδώ μπαίνουν στη μέση οι νόμοι της Φυσικής. Το πάχος των συσκευών έπρεπε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Το θετικό είναι πως, τουλάχιστον το XZ2, καταφέρνει να κρύψει αυτή τη διάστασή του, αν και το Compact είναι εμφανώς “παχύ”, προσφέροντας απείρως καλύτερο grip όμως.

    sony mobile mwc 2018 (16)
    sony mobile mwc 2018 (10)

    sony mobile mwc 2018 (1)

    Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, μετά από αρκετό καιρό, “φεύγει” από τη δεξιά πλευρά της συσκευής, όπου ήταν ενσωματωμένος στο power/lock πλήκτρο και πλέον εντοπίζεται στην πλάτη των συσκευών, κάτω από την κάμερα. Η Sony ήταν από τους ελάχιστους κατασκευαστές που δεν τοποθετούσαν τον αισθητήρα στο πίσω μέρος, όμως αποφάσισε να το κάνει έπειτα από feedback των χρηστών και κυρίως για να ικανοποιήσει και τους αριστερόχειρες χρήστες, αφού το παλαιό setup λειτουργούσε ιδανικά μόνο για τους δεξιόχειρες. Επίσης, με την αλλαγή αυτή, κατάφερε να μειώσει πολύ το πάχος του XZ2 στις πλευρές του, κάνοντάς το αρκετά “κοφτό” και δίνοντάς στην πλάτη του τη μορφή “σταγόνας”. Ο αισθητήρας δεν είναι στην ιδανική θέση, πάντως, κάτι το οποίο μεταφέραμε στους ανθρώπους της Sony, ωστόσο ο κ. Someya υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής στα νέα μοντέλα: Ο αισθητήρας θα ήταν ή πολύ ψηλά, πάνω από την κάμερα, ή λίγο χαμηλά, προς το κέντρο της πλάτης, οπότε επιλέχθηκε το δεύτερο με βάση το feedback των δοκιμαστών.

    sony mobile mwc 2018 (8)

    sony mobile mwc 2018 (19)

    Με την κουβέντα να έρχεται στο XZ2 Compact, αναρωτηθήκαμε κατά πόσο υπάρχει ακόμη νόημα για συσκευές με οθόνες 5″ (μεγαλύτερη από την 4,7″ των παλαιότερων Compact ναυαρχίδων) και η απάντηση ήταν πως αρκετές χώρες “επιμένουν” στις μικρότερες οθόνες, κόντρα στην κυρίαρχη τάση που έρχεται κυρίως από την Κίνα. Ιαπωνία, Αγγλία, Γερμανία και οι Nordic χώρες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) είναι από τις αγορές που δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για τα compact Xperia και ωθούν τη Sony στο να διατηρεί τα ισχυρά “μικρά” της.

    sony mobile mwc 2018 (3)

    Στα αριστερά το Xperia XZ2 και στα δεξιά το Xperia XZ1

    Το νέο design θεωρείται δεδομένο πως θα “περάσει” και στα επόμενα Xperia, όχι μόνο τα high-end αλλά και τα mid-range μοντέλα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Έτσι, σταδιακά θα γίνει ένα phasing out του παλιού design. Σε σχετική ερώτησή μας για το αν θα υπάρξει και ένα Xperia XZ2 Premium, μετά το καλοκαίρι, η απάντηση ήταν “no comment”, αλλά οι πιθανότητες να το δούμε είναι πολλές έως πάρα πολλές.

    Όσον αφορά το Xperia Ear Duo, είναι η “ενσάρκωση” του concept που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, στο MWC 2016, ώριμο και έτοιμο να ταράξει τα νερά στο χώρο των ασύρματων ακουστικών. Πέραν αυτού, όμως, ανυπομονούμε για την ημέρα που θα μπορούμε να βγαίνουμε για μια βόλτα “φορώντας” μονάχα μια συσκευή σαν το Ear Duo και μέσω αυτού να ελέγχουμε τον κλιματισμό, να ενημερωνόμαστε για κάποια παραβίαση/διάρρηξη, να λαμβάνουμε πληροφορίες online, μόνο μέσω φωνητικών εντολών. Σύμφωνα με τον κ.Someya, όλα αυτά είναι θέμα χρόνου, software και του adoption rate των νέων τεχνολογιών από τους χρήστες.

    sony mobile mwc 2018 (13)

    sony mobile mwc 2018 (12)

    Κλείνοντας, μπορούμε με ασφάλεια να σας ενημερώσουμε πως τα Xperia XZ2 και XZ2 Compact θα είναι διαθέσιμα ξεκινώντας από τα τέλη Απριλίου και στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία από πλευράς Sony. Οι τιμές τους, όπως σας έχουμε ήδη πληροφορήσει, θα κυμαίνονται κοντά στα €700 και €900 αντίστοιχα, ενώ το Xperia Ear Duo ίσως έρθει στην αγορά μας με μια μικρή διαφορά φάσης, αργότερα από τα smartphones της Sony.

    sony mobile mwc 2018 (4)

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles