BREAKING

0

Sony NEX-5: Η μικρότερη DSLR στον κόσμο

Η μικρότερη DSLR στον κόσμο έχει όνομα: Sony NEX-5. Θα την αγαπήσετε για πολλούς λόγους μα κυρίως γιατί είναι το απόλυτο gadget.

Η NΕΧ-5 αποτελεί από μόνη της το ισχυρό διαβατήριο για την επόμενη μέρα της Sony όσο και γενικότερα για την κατηγορία των micro-SLR με άποψη. Δεν ενσωματώνει καμία τρελή τεχνολογία, η εμφάνιση της φωνάζει wanna be DSLR και όμως πάνω της κουβαλάει μια ευχάριστη gadgetάδικη τρέλα. Γιατί όπως αναφέρουν και οι ειδικοί που την εμπνεύστηκαν, αυτή είναι η μικρότερη ψηφιακή στον κόσμο με δυνατότητες που κανένας ανταγωνιστής δεν μπορεί όχι να προσφέρει, ούτε καν να πλησιάσει. Ο αισθητήρας της στα 14,2 megapixels είναι ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στις περισσότερες DSLRs. Που σημαίνει ότι παράγει ελάχιστο θόρυβο, ακόμη και σε υψηλό ISO, αποτυπώνοντας φωτογραφίες κρυστάλλινα καθαρές. Επίσης δίνει τη δυνατότητα λήψης σε μικρό βάθος πεδίου, θολώνοντας εντυπωσιακά το τοπίο ή εστιάζει με εξαιρετική ακρίβεια χάρη στο σωστό macro. Ο φακός της είναι συμβατός με το νέο σύστημα της Sony Ε-mount που σημαίνει ότι προς το παρόν έχουμε μόνο τρεις διαθέσιμες επιλογές: 16mm f2.8, 18-55mm f3.5-5.6 και 18-200mm f3.5-6.3. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα η εναλλακτική της τοποθέτησης φακών από τη σειρά Alpha της Sony, τοποθετώντας τον ειδικό αντάπτορα ονόματι LA-EA1. Έτσι αν είστε ήδη κάτοχος φωτογραφικής της Ιαπωνικής εταιρίας μπορείτε εύκολα να μετακομίσετε στο νέο «θηριάκι» της Sony, χωρίς να επενδύσετε χρήματα και στα οπτικά – αρκεί που αποκτήσατε το «σώμα». Περνώντας στις λειτουργίες αυτή του πανοράματος που προσφέρει η NEX-5 μας άρεσε περισσότερο από όλες. Περιστρέψτε τη μηχανή κρατώντας τη σταθερά και το ειδικό mode θα αναλάβει να αποτυπώσει μερικές λήψεις που θα ενώσει αυτόματα στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα; Φωτογραφίες ανάλυσης 8192x1856 pixels που σας στέλνουν άμεσα στο πλησιέστερο κατάστημα για να αποκτήσετε το σχετικό, για την τοποθέτηση τους, κάδρο. Και ενώ όλα μοιάζουν ιδανικά η NEX-5 εμφανίζει αδυναμίες. Το φλας για παράδειγμα δεν είναι ενσωματωμένο αλλά αυτό δεν ενοχλεί εφόσον το αποσπώμενο βρίσκεται στην αρχική συσκευασία πώλησης. Η γκρίνια ξεκινάει όταν θέλει να χρησιμοποιήσει κάνεις το προαιρετικό οπτικό σκοπευτήριο ή το μικρόφωνο που φιλοξενείται και αυτό στην ίδια θέση – μην σπρώχνεστε, ένας, ένας. Το σημαντικό όμως με την NEX-5 είναι το μέγεθος της - είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη DSLR. Ιδίως με τον pancake φακό των 16mm θα σας θυμίσει compact, σε αντίθεση με την ποιότητα της κατασκευής που πλησιάζει τις ακριβότερες επαγγελματικές του είδους: τα εύσημα στο σώμα από μαγνήσιο και τους αλουμινένιους φακούς που δείχνουν κατασκευασμένοι να αντέξουν για πάντα. Στα συν και η εξαιρετική ποιότητα λήψης βίντεο στα 1080i με στερεοφωνικό ήχο. Και αυτή την φορά δεν θα έχετε την δικαιολογία του μεγάλου μεγέθους. Θα μεταφέρετε παντού και πάντοτε την NEX-5 μαζί σας.

Η εσωτερική μνήμη της ΝΕΧ-5 για αυτό λοιπόν και προσφέρει και υποδοχή για κάρτες SD αλλά και για τις κλασσικές πλέον της Sony Memory Stick Pro Duo. Τα 14 MPixels ανάλυσης και το βίντεο στα 1080i αποδεικνύονται αδηφάγα.

TRY
• Η ποιότητα της κατασκευής είναι για όσκαρ
• Πληρέστατο το πακέτο αγοράς
• Ο φακός αποδείχτηκε ιδανικός για λήψεις macro
• Οθονάρα αντάξια... κινητών
• Άνεση στη μεταφορά και εμφάνιση

CRY
• Η αυτονομία θα μπορούσε να είναι καλύτερη
• Τα μενού της, θέλουν manual…
• Εμφανίζει αυξημένο θόρυβο σε νυχτερινές λήψεις
• Και άλλα λεφτά για την κάρτα μνήμης…

Ο ειδικός είπε: Κάνει τις DSLRs να δείχνουν passe. Η NEX-5 είναι μια προφητική ψηφιακή που ξεκίνησε, μόλις, την επανάσταση της. Αν την αποκτήσετε δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω – οι DSLR είναι για τους κολλημένους.

...και έβαλε 9

SPECS
Ανάλυση
14,2 MPixels
Οπτικό zoom Αναλόγως φακού
Μνήμη υποδοχή SD/ Memory Stick Pro Duo
Οθόνη 3", TFT αφής
Εγγραφή video [email protected] 30 fps
Ενσωματωμένο φλας Όχι
Διαστάσεις 111×60×40 χιλ. Βάρος 502 γρ.

Από €675, www.sonystyle.com

0 Comment