11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Sony Smartband hands-on review: “Ζήστε έξυπνα”

    “Ζήστε έξυπνα”. Αυτό είναι το motto της Sony για το νέο Smartband της. Ένα έξυπνο wrist band που έρχεται να χτυπήσει τους fitness/health maniacs αλλά και απλά όσους δε θέλουν να κρατούν το smartphone διαρκώς στο χέρι τους, αν δε χρειάζεται. Τα καταφέρνει;

    sony smartband (5)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Ένα smart wrist band δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με smartwatch…εκτός από το “smart”. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει χαμηλό βάρος, να είναι διακριτικό και κυρίως πολύ άνετο, ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση αλλά και υπό συνθήκες άθλησης. Το Smartband τα καταφέρνει και με το παραπάνω. Η “core”, κεντρική μονάδα του έχει βάρος μόλις 9 γραμμάρια, ενώ στη συσκευασία παρέχονται δύο λαστιχένια λουράκια (κανονικού και μεγάλου μεγέθους), μαζί με τα οποία φθάνει τα 21 γραμμάρια. Αμελητέο βάρος που δεν θα κουράσει ποτέ το χέρι του χρήστη. Παράλληλα, το λουράκι δεν είναι δύσχρηστο και εκνευριστικό, παρά το υλικό που χρησιμοποιείται, ενώ το μεταλλικό κούμπωμα είναι εύκολο και δεν ανοίγει με τίποτα, κατά λάθος.

    Η Core μονάδα είναι αφαιρούμενη, φυσικά, και πάνω της διαθέτει μόνο ένα πλήκτρο και 3 μικρά LEDs δίπλα του, τα οποία υποδηλώνουν το mode στο οποίο βρίσκεται, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Και μια microUSB θύρα, που είναι απαραίτητη για τη φόρτιση της συσκευής, αλλά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά δεδομένων. Η τελευταία καλύπτεται ερμητικά σχεδόν όταν το core τοποθετείται στην υποδοχή που έχει το λουράκι, γιατί το Smartband πρέπει να είναι και αδιάβροχο αλλά και προστατευμένο απέναντι στη σκόνη. IP58 το πρότυπο, άρα μπορεί να βυθιστεί ακόμη και σε βάθος 1 μέτρου νερού προτού δεχθεί νερά στο εσωτερικό του! Βέβαια δεν υπάρχει λόγος να το κάνει κανείς, αλλά έτσι είναι σίγουρο ότι δεν θα πάθει ποτέ τίποτα στη βροχή, από την εφίδρωση ή υγρά που θα χυθούν πάνω του υπό κανονικές συνθήκες (π.χ. αν πλένετε τα χέρια σας ή κάτι αντίστοιχο).

    sony smartband (3) (Medium)

    Αυτό που υποστηρίζει το Core, αλλά δε “φαίνεται” πουθενά, είναι το tapping πάνω στην κυρτή επιφάνειά του, για να του δώσετε συγκεκριμένες εντολές. Πολύ χρήσιμο και θα δούμε στη συνέχεια πως λειτουργεί. Επίσης να πούμε ότι τα λουράκια είναι διαθέσιμα (ξεχωριστά) σε 9 χρώματα της αρεσκείας σας!

    Λειτουργικότητα, Lifelog και αυτονομία

    Όπως προείπαμε, μέσω τη microUSB θύρα δεν μεταφέρονται δεδομένα, άρα η “μαγεία” συμβαίνει μέσω Bluetooth και μόνο. Συγκεκριμένα Bluetooth 4.0 Low-Energy, αλλιώς δε θα καταφέρετε κάτι. Το Smartband διαθέτει και NFC, αλλά υπάρχει καθαρά για λόγους εύκολου και γρήγορου pairing με το smartphone ή το tablet σας και τίποτε περισσότερο. Για τις Xperia συσκευές τα πράγματα είναι πιό εύκολα, αλλά και για τις υπόλοιπες Android συσκευές θα χρειαστεί να κατεβάσετε το Sony Smart Connect app και το Lifelog. Στο πρώτο θα βρείτε τις ρυθμίσεις του Smartband ενώ το δεύτερο είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις δυνατότητές του ως fitness/health/life tracker. Απαραίτητη, επίσης, είναι και η ύπαρξη Android 4.4 KitKat.

    sony smartband (2) (Medium)

    Tο ερώτημα είναι, τι μπορεί να κάνει κανείς με το Smartband; Δίχως τη βοήθεια του Lifelog βασίζεστε στη δόνηση της συσκευής και στις εντολές μέσω “tapping”. Το Smartband μπορεί να δονείται όταν έχετε κλήσεις, μηνύματα ή ειδοποιήσεις από οποιοδήποτε app, κάτι που μπορείτε να ρυθμίσετε όπως εσείς θέλετε. Επίσης το band μπορεί να σας ειδοποιήσει αν βγεί εκτός εύρους του smartphone, έτσι ώστε να μη το ξεχάσετε στο σπίτι, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο, ενώ με μονό tap μπορείτε να στείλετε ειδοποίηση στο κινητό ώστε να αρχίσει να ηχεί, για να το βρείτε αν δε ξέρετε που ακριβώς είναι (με double tap σταματά). Ακόμη, μπορείτε να χειριστείτε την αναπαραγωγή μουσικής από το κινητό σας μέσω του Smartband, κάτι αρκετά χρήσιμο όταν τρέχετε ή όταν δε μπορείτε εύκολα να βγάλετε το κινητό από την τσέπη/τσάντα σας, αλλά και την κάμερα για selfies…εξ’αποστάσεως!

    Θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υποστηρίζεται άλλη λειτουργία μέσω software. Ωστόσο, υπάρχει και το Lifelog app, που είναι ίσως το κυριότερο “ατού” του Smartband. Το Lifelog app κάνει ακριβώς αυτό που δηλώνει η ονομασία του, καταγράφει σχεδόν όλη τη ζωή και την καθημερινότητά σας. Βήματα, χρόνος βαδίσματος και τρέξιμου, θερμίδες που καταναλώθηκαν, ώρες ύπνου, ώρες που ξοδέψατε σε κοινωνικά δίκτυα, στο Internet ή ακούγοντας μουσική, ακόμα και τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Όλα αυτά σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, αν το θέλετε. Καταγράφονται χάρη στους αισθητήρες του Smartband και αποστέλλονται μέσω Bluetooth στο smartphone, ενώ μέσω του Lifelog app μπορείτε να δείτε αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια για τη μέρα σας ή μια γενική εικόνα που μπορεί να περιλαμβάνει μέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια! Ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο.

    sony smartband (4) (Medium)

    Αν έχετε το κινητό μαζί σας, μπορεί (μέσω του GPS) να καταγράφει και τις διαδρομές που ακολουθήσατε. Φυσικά η Sony δηλώνει πως αυτά τα στοιχεία δεν μοιράζονται πουθενά και είναι διαθέσιμα μόνο τοπικά στη συσκευή σας, έτσι δε θα πέσουν σε “ξένα” χέρια. Αυτό “εν μέρει” επιβεβαιώνεται και από τις ελάχιστες έως μηδενικές δυνατότητες “sharing” των δεδομένων του Lifelog στα social media, κάτι που σε κάποιους θα αρέσει (λόγω διακριτικότητας), σε άλλους ίσως όχι και τόσο. Εκτός, λοιπόν, από τις “fitness tracking” δυνατότητες του Smartband, μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο σύντροφο στη κάθε μέρα του χρήστη, προσφέροντάς του δεδομένα και στατιστικά που πιθανότατα αγνοούσε για τον εαυτό του και ίσως δε μάθαινε ποτέ ειδάλλως. Δείτε το σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακατανείμετε το χρόνο που ξοδεύετε σε κάθε δραστηριότητα και να αλλάξετε τη ζωή σας. Για όσους σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν αποκλειστικά για καταγραφή θερμίδων, βημάτων κ.λπ., να πούμε πως δεν πρόκειται και για την ακριβέστερη συσκευή που έχουμε δοκιμάσει, καθώς παρατηρήθηκαν ελαφρές αποκλίσεις, το Smartband ενδέχεται να καταγράφει βήματα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς οι αισθητήρες του ξεγελιούνται.

    Κλείνοντας με την αυτονομία του Sony Smartband, ευτυχώς βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα που θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους χρήστες. Βέβαια, οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι ελάχιστες, καθώς δεν έχει οθόνη, αλλά αυτό μεταφράζεται σε 4-5 μέρες διαρκούς χρήσης περίπου, ανάλογα και με τη χρήση που του κάνετε αλλά και πόσες από αυτές είναι συνδεδεμένο μέσω Bluetooth με κάποια συσκευή.

    sony smartband (Medium)

    Αυτό είναι το Sony Smartband (SWR10), το οποίο τιμάται αρκετά λογικά, στα €99 στην ελληνική αγορά. Οικονομικό, με λίγες δυνατότητες σε σχέση με ένα smartwatch των €150-200 αλλά αρκετά καλή αυτονομία και σίγουρα σαφώς ανώτερο από ένα “απλό” fitness band, κυρίως χάρη στο Lifelog software. Παρά την εμπειρία που έχει η Sony στα smartwatches με τα δύο μοντέλα της, το Smartband είναι μια “πρώτη” προσπάθεια, αρκετά καλή αλλά και με περιθώρια βελτίωσης από πλευράς λειτουργικότητας. Το θετικό είναι πως αυτά αφορούν τη software πλευρά, άρα και μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε, με την ίδια συσκευή, χωρίς να αγοράσετε κάτι επιπλέον. Και ναι, βοηθά στο να ζούμε λίγο πιό “έξυπνα”!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles