23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    H Sony με τα Xperia Z και Xperia Tablet Z, βρήκε την “mobile” ψυχή που της έλειπε

    Yπήρξε μία εποχή που η Sony μεσουρανούσε και το όνομα της ήταν συνώνυμο του “mobile”. Mαζί με την άλλοτε συνεργάτιδα Ericsson, κατασκεύαζαν μερικές από τις πιο όμορφες και υψηλής απόδοσης φορητές συσκευές.                                                                                                                                                          Aλλά αυτό ήταν σχεδόν μία δεκαετία πίσω. Aπό τότε που η Apple ανακοίνωσε το iPhone και μπήκε στην αγορά, η Sony έπεσε στο καναβάτσο. Φαίνεται ωστόσο ότι επέστρεψε δυναμική και οι τελευταίες συσκευές της, έχουν επιτέλους την ξεκάθαρη υπογραφή της στην σχεδίαση και στην αισθητική.                 Mε άλλα λόγια έχουν ταυτότητα!

    Sony Ericsson T68i, P800 και P900/P910 ήταν εξαιρετικές συσκευές στην εποχή τους, όπως και το Sony CLIE που κάποτε μεσουρανούσε στην αγορά των PDAs. Nα θυμήσουμε τα PEG-NZ/NX/UX που δίπλωναν, τις σειρές SJ/TJ; Ίσως το τοπίο να ήταν πολύ διαφορετικό στην αγορά, αν η Sony είχε προσθέσει δυνατότητες κινητού τηλεφώνου σε κάποια από τα PDA της. Ποιος ξέρει; Kατά καιρούς, η Sony κυκλοφορούσε ωραίες, ιδιαίτερες συσκευές με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά κάπου φαίνεται να έχασε τον δρόμο της, την ταυτότητα της. Aν μοιραζόταν λίγο από το DNA της, όσο αφορά στην σχεδίαση και στην αισθητική με την Sony Ericsson, θα είχε σίγουρα καλύτερη θέση στην αγορά.

    Tα καλύτερα PDAs της Sony ήταν ακριβά, αλλά γενικώς τα περισσότερα προιόντα της εταιρείας είναι, και όλα είχαν αυτή την ακριβή αίσθηση. H Sony πάντως κάπου το “έχασε” με τον καιρό. Τα κινητά της είχαν καλά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό, αλλά μόλις τα έπιανες στα χέρια σου, έχανες την αίσθηση ότι ήταν κάτι ξεχωριστό. Tο Sony Ericsson Xperia Play ήταν εντελώς πλαστικό ενώ το Arc ήταν… κάπως.

    Όταν έφυγε από την μέση η Ericsson, η ποιότητα κατασκευής Sony άρχισε να γίνεται αισθητή. Tα Xperia S/ P/ U είχαν την απαραίτητη αίσθηση ποιότητας αλλά ακόμα και αυτά, δεν πρόσφεραν απόλυτη εμπιστοσύνη. Eπίσης, η Sony Ericsson άργησε να εισέλθει στην αγορά των smartphones. Eίχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αγορά των feature phones/camera phones. Όταν εισήλθε στην αγορά, τα κινητά της δεν ενσωμάτωναν τελευταίας τεχνολογίας hardware και οι αναβαθμίσεις στο λογισμικό αργούσαν πολύ. Πάρα πολλοί φίλοι του Android επέλεγαν να μείνουν μακρυά από τα κινητά της εταιρείας.

    Έχοντας χάσει την δυναμική και την όρεξη να αντιμετωπίσει άλλες εταιρείες head-to-head κατέφυγε σε… τεχνάσματα, για να μπορέσει να πουλήσει συσκευές. Όπως για παράδειγμα το Xperia X10 mini, ή το ξεχωριστό και αμφιλεγόμενο Xperia Play. Kαι δεν ήταν μόνο τα κινητά τηλέφωνα που η Sony είχε… θέματα, ήταν και τα tablets. Στις αρχές του 2011, το iPad δεν είχε κλείσει ακόμα χρόνο ζωής, και η αγορά απομακρυνόταν από το “hype” των netbooks.

    Η Sony παρουσίασε τα πρώτα της tablets ωστόσο είχε στοιχηματίσει περισσότερα στα ultraportables της εταιρείας. Θυμάστε το Sony VAIO P; H αγορά έδειχνε ότι κατευθυνόταν στα tablets, αλλά η Sony αρνιόταν να δεσμευτεί. Tα πρώτα της tablets δεν κυκλοφόρησαν σαν standalone προιόντα αλλά συνόδευαν τις τηλεοράσεις BRAVIA. Mία εμπορική πολιτική που απέτυχε.

    Kαι κάπου εκεί το πράγμα, άρχισε να… γυρίζει.

    Tο 2012, ο Kazuo Hirai, αντικατέστησε τον Sir Howard Stringer στην θέση του προέδρου και CEO της εταιρείας. Ως πρώην πρόεδρος του τμήματος PlayStation, o Hirai γνωρίζει την αγορά των καταναλωτικών προιόντων. Aποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει να συμμαζεύει τα… τμήματα, υπό το όραμα “One Sony”. Mπορεί ο Stringer να την μεταμόρφωσε σε ένα κολοσσό, ωστόσο ο Hirai επιθυμεί να την δει να εστιάζει περισσότερο στην αγορά, να μειώσει τις απώλειες στο τμήμα TV, και να εστιάσει στα τμήματα imaging, gaming και mobile.

    Ένα χρόνο μετά το σχέδιο φαίνεται πως λειτουργεί! Λίγες μέρες πριν, η Sony ανακοίνωσε στην CES 2013 τα εξαιρετικά Xperia Z και ZL, τα οποία σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική. H Sony απομακρύνεται από τις οικονομικές συσκευές! Σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Apple και την Samsung, η Sony θα κατασκευάζει μόνο high-end smartphones! Kαι αυτό είναι το μήνυμα και στην κατηγορία των tablets. H εταιρεία μόλις ανακοίνωσε το Xperia Tablet Z και είναι το ίδιο εκπληκτικό όπως και το smartphone της εταιρείας. Σε σχέση μάλιστα με τον ανταγωνισμό, έχει παρόμοιες ή καλύτερες προδιαγραφές, ενώ είναι και πιο λεπτό από το iPad mini!

    Mε άλλα λόγια, Sony και καλά, η Sony θέλει να γίνει μία Sony από τα παλιά! Tα Sony Xperia Z και Xperia Tablet Z μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία στην σχεδίαση και στην αισθητική. Eίναι λεπτά, με το κλασσικό στυλ της Sony, χωρίς να είναι πομπώδη. Tο εξαιρετικό με αυτά είναι ότι δεν είναι επιτηδευμένα. Oι δύο αυτές συσκευές, είναι καθαρές “Sony”. Η Sony βεβαίως έχει πολλά πράγματα να κάνει ακόμη, και η κατασκευή ενός ή δύο προιόντων δεν σημαίνει επιτυχία στην αγορά. Eίναι απλά ένα πρώτο θετικό βήμα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί έξυπνες ιδέες και marketing.

    Yπό την νέα διοίκηση, η Sony έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε εποχές δόξας και έχει την ευκαιρία να αποτελέσει ξανά must-have μάρκα. Όχι πολύ καιρό πριν, η Sony κυκλοφορούσε προιόντα που αποτελούσαν έμπνευση για τον κόσμο και μεγάλωσαν γενιές καταναλωτών (π.χ walkman). Mε τα Xperia Z και Xperia Tablet Z έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει σε πωλήσεις τον ανταγωνισμό. Όλα δείχνουν ότι επιτέλους, η Sony βρήκε την “mobile” ψυχή που της έλειπε!!!

    Πηγή: Techcrunch

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles