16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia Z1 Compact hands-on review: “Αγάπη μου, συρρίκνωσα το Z1!”

    Μόλις διαπίστωσα πως έχουν περάσει…24 χρόνια από τη δημοφιλή ταινία του Τζο Τζόνστον, από την οποία προήλθε και το λογοπαίγνιο του τίτλου…time flies. Ας τα αφήσουμε αυτά, όμως, γιατί έχουμε μπροστά μας το νέο Ζ1 Compact της Sony, τη «μικρή» έκδοση του Z1 που λόγω διαστάσεων (αλλά όχι μόνο) δεν κατάφερε να έχει την αναμενόμενη πορεία στην αγορά. Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά σε…κλίμακα!

    sony-xperia-z1-compact

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Το Xperia Z1 Compact (παρατηρήστε πως η Sony απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «mini» όπως κάποιοι ανταγωνιστές της) έχει ως κύριο χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από το Z1, την μικρότερη οθόνη του. Από τις 5 στις 4,3 ίντσες, λοιπόν και φυσικά οι διαστάσεις του είναι αντίστοιχα μειωμένες: 127×64.9×9.5 mm και 137 γραμμάρια βάρους έναντι 144x74x8.5 mm και 170 γραμμαρίων βάρους. Το ατυχές είναι πως το πάχος του αυξήθηκε κατά 1 χιλιοστό, κάτι που το καθιστά πολύ παχύ μπροστά στο iPhone 5S, έναν από τους άμεσους ανταγωνιστές του βάση τιμής και οθόνης.

    Όντως, το Z1 Compact είναι μικρό σε επιφάνεια, αλλά δε μπορεί να αποβάλλει τον…«κυβώδη» σχεδιασμό. Το χάπι χρυσώνει η κατασκευή του, με εκτεταμένη χρήση αλουμινίου και γυαλιού, που βρίσκεται σε επίπεδο ισάξιο της…HTC, θα μπορούσαμε να πούμε. Καμία σχέση με οτιδήποτε «πλαστικό» έχετε πιάσει στα χέρια σας, το μοντέλο της Sony είναι απόλαυση στη χρήση και στο άγγιγμα, ενώ τουλάχιστον στη λευκή έκδοση που θα έχουν οι περισσότεροι χρήστες, δαχτυλιές στο πίσω μέρος δεν διακρίνονται με τίποτα. Απλώς προσοχή στη φθορά και στις πτώσεις, γιατί το αλουμίνιο περιμετρικά της συσκευής είναι εκτεθειμένο και δε θέλει πολύ για να τραυματιστεί.

    sony-xperia-z1-compact-box

    sony-xperia-z1-compact-side-3

    Προτού συνεχίσουμε, να τονίσουμε πως το Z1 Compact είναι αδιάβροχο και προστατευμένο από σκόνη/χώμα, πληρώντας τις προδιαγραφές IP58. Έτσι, οφείλουμε να του δικαιολογήσουμε κάποιες ιδιορρυθμίες, πέρα από τις διαστάσεις του. Ανθεκτικό κρύσταλλο καλύπτει σχεδόν όλη την πρόσοψη, στην οποία δεν υπάρχουν πλήκτρα αφής (είναι εντός της οθόνης), αλλά διακρίνονται η εμπρόσθια κάμερα και το ακουστικό. Μέσα σε αυτό κρύβεται ένα LED που αλλάζει χρώματα ανάλογα με την κατάσταση κατά τη φόρτιση, ενώ επιμελώς κρυμμένοι είναι οι διάφοροι αισθητήρες εγγύτητας και φωτός (υπάρχει και άλλο ένα κρυμμένο, “κλασικό” notification LED). Στο πάνω μέρος βρίσκουμε το audio jack (μη φοβάστε, δε θα πάθει τίποτα με το νερό, ενώ το κάτω μέρος καλύπτεται κατά 80% από την έξοδο του ηχείου, ειδικά φτιαγμένη και αυτή για αντοχή σε νερό και σκόνη. Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα κλασικά πορτάκια που καλύπτουν microUSB, microSD και microSIM υποδοχές, αλλά και τα docking pins. Ναι, τα πορτάκια αυτά είναι εκνευριστικά, αλλά είναι το τίμημα για τη στεγανότητα της συσκευής. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα κλασικά πλήκτρα των Xperia, το ογκώδες και στρογγυλό power/lock (που ανέκαθεν ήθελε σχετικά μεγάλη δύναμη για να πιεστεί και αυτό δεν αλλάζει ούτε εδώ, με μέτριο feedback), ένα μικρό, διπλό πλήκτρο έντασης, επίσης με μέτριο feedback και ένα πολύ μικρό πλήκτρο για την κάμερα, που είναι ακόμη πιό δύσκολο να πιεστεί, λόγω θέσης αλλά και κατασκευής.

    Το πίσω μέρος καλύπτεται από πλαστικό (αν και για αρκετό καιρό τόσο η Sony όσο και ο Ειδικός Τύπος ανέφεραν χρήση γυαλιού, μέχρι που κάποιος reviewer το αντιλήφθηκε και η εταιρεία έσπευσε να αποσύρει τη λέξη «γυαλί» από τα white papers του μοντέλου) και το μόνο που ξεχωρίζει είναι η κύρια κάμερα και το LED flash της, στο πάνω μέρος του. Φυσικά δεν είναι αποσπώμενο, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται και το NFC chip. Η χρήση αυτού του υλικού, είτε τελικά είναι πλαστικό, είτε γυαλί, προσφέρει αυξημένο grip στη συσκευή και συνδυασμένο με το αλουμίνιο του δίνει μια πολύ στιβαρή αίσθηση.

    sony-xperia-z1-compact-side-2sony-xperia-z1-compact-sidesony-xperia-z1-compact-top

    Οθόνη, hardware, software και επιδόσεις

    Όπως αναφέραμε ήδη, το Xperia Z1 έχει μια οθόνη 4,3 ιντσών με Triluminus TFT panel, με μειωμένη ανάλυση στα 720p. Βέβαια, λόγω της μικρότερης διαγωνίου τα ppi ανέρχονται στα 342, ελαφρώς περισσότερα από το όριο «retina» που έχει παγιώσει η Apple και το iPhone. Ανέκαθεν μέναμε ευχαριστημένοι από τα high-end panels της Sony και το ίδιο ισχύει και εδώ, με πολύ καλή ευκρίνεια, απόκριση και χρωματική απόδοση. Φωτεινότητα και λόγος αντίθεσης βρίσκονται επίσης σε άνετα επίπεδα, ενώ αν οι αντανακλάσεις υπό ήλιο ήταν πιό περιορισμένες, θα μιλούσαμε για κορυφαία θέαση στο φως της ημέρας.

    Αυτό που δε χωράει καμία αμφισβήτηση στο Z1 Compact, είναι το hardware του. Εδώ δεν έγινε «έκπτωση» και έτσι έχουμε αυτούσιο το Snapdragon 800 chipset με τους τέσσερις πυρήνες του στα 2,2GHz, που συνοδεύονται από 2GB RAM και το Adreno 330. Όπως θα περιμένατε, οι επιδόσεις είναι κορυφαίες με αυτά τα χαρακτηριστικά, ειδικά αφού με τη μικρή ανάλυση η GPU έχει πολύ εύκολο έργο κατά την επεξεργασία γραφικών. Τα παρακάτω αποτελέσματα συνθετικών benchmarks το καταδεικνύουν σαφώς.

    z1-compact-menu

    z1-compact-small-apps

    Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 16GB, αρκετά για κάποιους χρήστες αλλά επεκτείνεται μέσω microSD για όσους θέλουν κάτι παραπάνω. Από εκεί και πέρα το Ζ1 Compact έχει σχεδόν όλα τα σύγχρονα «κομφόρ» από άποψης συνδεσιμότητας και λειτουργιών: Έχει NFC, υποστηρίζει 4G/LTE δίκτυα, η microUSB θύρα του είναι MHL-enabled (για μεταβίβαση σήματος μέσω HDMI) και υποστηρίζει USB-on-the-go και USB-host δυνατότητες, έχει Bluetooth 4.0 με A2DP, έχει DLNA, έχει FM ραδιόφωνο, έχει Wi-Fi Direct και hotspot δυνατότητες (802.11 a/b/g/n/ac) και φυσικά δέκτη GPS με A-GPS και GLONASS.

    Το Z1 Compact τρέχει το Android 4.3 (αν και θα δεχθεί αναβάθμιση σε 4.4.2 KitKat στο άμεσο μέλλον), με μικρές τροποποιήσεις και προσθήκες από τη μεριά της Sony, φυσικά. Τα quick toggles είναι στο πάνω μέρος της οθόνης ειδοποιήσεων, όταν την κατεβάζετε. Δυστυχώς δε μας οδηγούν στο μενού της εκάστοτε ρύθμισης, απλώς την αλλάζουν, αλλά υπάρχει και ένα κουμπί που μας οδηγεί στις ρυθμίσεις ακριβώς δίπλα τους. Αν βρίσκεστε στο κύριο μενού και κάνετε swipe από αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζεται μια νέα στήλη με επιλογές, μέσω της οποίας μπορείτε να ταξινομήσετε τα apps όπως θέλετε, να αναζητήσετε και να καταργήσετε εφαρμογές κ.λπ., ομολογουμένως είναι βολική και χρήσιμη προσθήκη.

    Τα πλήκτρα αφής είναι ενσωματωμένα στο κάτω μέρος της οθόνης και είναι τα κλασικά Back, Home και Recent Apps, ενώ ορισμένες bonus εφαρμογές θα βρείτε και προεγκατεστημένες, μικρά βοηθήματα για κάθε χρήστη αλλά και apps της ίδιας της Sony. Επίσης υπάρχουν και τα “small apps”, κάποιες εφαρμογές που μπορούν να εμφανίζονται σε μορφή μικρών παραθύρων δηλαδή, αντίστοιχη δυνατότητα με αυτή που έχουμε δεί σε μοντέλα LG, Samsung. Μπορείτε να έχετε αρκετά ανοικτά ταυτόχρονα και έτσι να κάνετε άνετο multi-tasking, αν και ομολογουμένως η μικρή οθόνη δεν είναι ιδανική για κάτι τέτοιο. Τέλος, στο μενού της μπαταρίας θα βρείτε αρκετές power-saving επιλογές για να αυξήσετε την αυτονομία του Z1 Compact, οι οποίες αποδίδουν αρκετά καλά.

    z1-compact-antutu

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κάμερα του Ζ1 Compact είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά του και χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν είδαμε πως δεν «κόπηκε» κατά τη δημιουργία της συσκευής. Είναι η ίδια με του Ζ1, με αισθητήρα Exmor 20,7 MPixels, μέγεθος 1/2.3” και HDR. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη κάμερα της αγοράς μετά από τις κάμερες των μεγάλων Lumia που παίζουν σε δική τους κατηγορία, σίγουρα βρίσκεται μέσα στις κορυφαίες μαζί με του Note 3 και του iPhone 5S. Μπορεί να κάνει λήψη video 1080p στα 30 FPS αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Διαθέτει πολλά διαφορετικά modes λήψεων φωτογραφίας και video, είτε για απλές λήψεις με “manual” ρυθμίσεις, είτε για “αυτόματα” διορθωμένες λήψεις, είτε για πανοραμικές λήψεις και ούτω καθ’εξής. Στην αυτόματη ρύθμιση δυστυχώς η ανάλυση πέφτει στα 8 MP αλλά ενεργοποιείται το HDR και η κάμερα αναγνωρίζει μόνη της τις συνθήκες και προσαρμόζεται σε αυτές κατάλληλα.

    xperia-z1-compact-camera-menu

    xperia-z1-compact-camera-modes

    Στο manual mode μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης (20,7 MP) αλλά στην πράξη είδαμε πως το Auto mode δουλεύει αρκετά καλά στις περισσότερες περιπτώσεις και η διαφορά στην ποιότητα μεταξύ αυτού και του Auto mode είναι μικρή, ενώ ο θόρυβος κυμαίνεται σε παραπλήσια επίπεδα. Φυσικά ορισμένες φορές η υψηλή ανάλυση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία ρύθμιση, αλλά όπως και να έχει η κάμερα του Ζ1 Compact θα υπερ-καλύψει τις απαιτήσεις σας. Το single-LED flash είναι σχετικά αδύναμο για την κλάση της συσκευής αλλά η κατάσταση «σώζεται» κάπως από το μεγάλο αισθητήρα που μπορεί να κάνει αξιοπρεπείς λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης υπάρχει και μια εμπρόσθια κάμερα των 2 MP, αρκετά καλή για video-κλήσεις, selfies (:P) και όχι μόνο.

    sony-xperia-z1-compact-camera

    sony-xperia-z1-compact-camera-2

    sony-xperia-z1-compact-camera-3

    sony-xperia-z1-compact-camera-5

    sony-xperia-z1-compact-camera-6

    sony-xperia-z1-compact-camera-7

    sony-xperia-z1-compact-camera-4

    Μακρινή λήψη με μέγιστο zoom

     sony-xperia-z1-compact-camera-9

    sony-xperia-z1-compact-camera-8

     Σύγκριση manual ρύθμισης (20,7 MP, πάνω) και αυτόματης ρύθμισης (8 MP)

    Ο ήχος του Ζ1 Compact, αν και καθαρός, δεν είχε τα επίπεδα έντασης που θα θέλαμε. Η έξοδος του ηχείου είναι τεράστια αλλά προκειμένου να παραμείνει στεγανό και προστατευμένο το τηλέφωνο, σαφώς παρεμποδίζεται, έτσι ίσως απογοητευθείτε λίγο. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι τραγικά χαμηλή η ένταση, ούτε θα χάνετε εύκολα κλήσεις επειδή δεν τις ακούσατε, αλλά καλά θα κάνετε να επιλέξετε ισχυρούς ήχους ειδοποιήσεων και μη περιμένετε θαύματα σε ανοιχτή ακρόαση ή κατά την ακρόαση μουσικής/θέαση video από το ηχείο.

    Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία, η οποία οφείλεται στη μπαταρία των 2.300 mAh. Είναι σαφώς μικρότερη από του Z1 αλλά μικρότερη είναι και η κατανάλωση της συσκευής, έτσι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από το πόσες ώρες άντεξε μακριά από το φορτιστή της. Βγάζει πολύ άνετα 1 ή και 2 μέρες χρήσης, ενώ μπορείτε να περιμένετε γύρω στις 7-9 ώρες αυτονομίας χωρίς διακοπή, μέχρι η γεμάτη μπαταρία να φθάσει στο 0%. Είναι πολύ καλά αποτελέσματα που τοποθετούνται και αυτά στη λίστα με τα θετικά του Ζ1 Compact.

    sony-xperia-z1-compact-back

    Συνολικά, αν και είναι μια μικρογραφία του Ζ1, το Sony Xperia Z1 Compact αποδεικνύεται ένα πολύ ποιοτικό και γρήγορο μοντέλο με πολλές δυνατότητες. Η εταιρεία, αφού κυκλοφόρησε αρκετές high-end συσκευές με μεγάλη οθόνη κατάλαβε πως άφησε «ορφανό» ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς και έτσι σπεύδει να τις…μικρύνει. Δε ξέρουμε αν θα αποδώσει αυτή η τακτική (μέχρι να κυκλοφορήσουν τα επόμενα μοντέλα της, φυσικά), αλλά το Z1 Compact σίγουρα είναι μια ολοκληρωμένη συσκευή που θα καλύψει απόλυτα κάθε χρήστη. Ίσως αδικείται λίγο από την υψηλή τιμή της, πάντως, καθώς λίγοι είναι αυτοί που θα αποχωριστούν €549 για ένα smartphone 4,3 ιντσών, το έτερο «μικρό» κοντά σε αυτά τα χρήματα είναι το iPhone 5C (16GB), που όμως ανέκαθεν έπαιζε σε δική του κατηγορία και έτσι η άμεση σύγκριση δεν έχει πολύ μεγάλο νόημα. Ακόμη και το HTC One Mini βρίσκεται πλέον λίγο πάνω από τα €400 με εξ’ίσου καλά χαρακτηριστικά και ποιότητα (αν και με σαφώς υποδέεστερη κάμερα), οπότε ελπίζουμε το μοντέλο της Sony σύντομα να πέσει κάτω από τα €500. Αν θέλετε κορυφαίο Android smartphone με οθόνη το πολύ 4,5 ίντσες για λόγους διαστάσεων, βάλτε το οπωσδήποτε στη λίστα σας.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles