21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    ΣΠΟΔ: Οι επιπτώσεις του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου άρχισαν να αποτυπώνονται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας

    Συνεχίστηκε το Μάρτιο η επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) – του Τμήματος  Οικονομικών, του Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) το Μάρτιο του 2022 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συνέβαλε στην επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Μάρτιο.

    Επιπρόσθετα, μολονότι οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν το Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την ασθενέστερη βελτίωση σε όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς συγκράτησαν το ΣΠΟΔ.

    Ο όγκος λιανικών πωλήσεων προσθέτει περαιτέρω φραγμούς στην άνοδο του ΣΠΟΔ, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των λιανικών πωλήσεων να σημειώνει πτώση το Φεβρουάριο και ασθενή άνοδο το Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και η αναμενόμενη επιβράδυνση, λόγω πολέμου, στο ρυθμό μεγέθυνσης των τουριστικών αφίξεων το Μάρτιο.

    Σε αντιδιαστολή, ενισχυτικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ, καταγράφοντας επιτάχυνση στο ρυθμό μεγέθυνσης τους το Μάρτιο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, και τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων.

    Συνοψίζοντας, μολονότι η κυπριακή οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 αντανακλά τον αντίκτυπο των επιπτώσεων του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης

    > Ρωσική κατασκοπία και προπαγάνδα για την Ουκρανία αναφέρει η Meta

    > Αποτράπηκε ρωσική κυβερνοεπίθεση που θα προκαλούσε μπλακάουτ στην Ουκρανία

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles