12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Spotify: Το ήξερες ότι στα πρώτα του βήματα χρησιμοποιούσε πειρατικά αρχεία MP3;

    Στο Spotify συχνά αναγνωρίζεται ότι αποτελεί μία μουσική υπηρεσία με πειρατική νοοτροπία, η οποία έχει καταφέρει να μεταστρέψει αρκετούς πρώην χρήστες υπηρεσιών και πρωτοκόλλων file-sharing. Σύμφωνα με το συγγραφέα και ερευνητή, Rasmus Fleischer, μια δεκαετία πριν, όταν η υπηρεσία έκανε τα πρώτα της βήματα, φιλοξενούσε και πειρατικά αρχεία MP3, εκ των οποίων κάποια ήταν διαθέσιμα μόνο στο Pirate Bay.

    Αν και κάποιοι πειρατές δε θέλουν ποτέ να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο χώρο, την προηγούμενη δεκαετία είναι γεγονός ότι εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις παλιές τους συνήθειες με τη βοήθεια του Spotify. Δεν είναι, άλλωστε, και σύμπτωση, ότι η γνωστή αυτή υπηρεσία στα πρώτα της βήματα είχε αρκετά κοινά στοιχεία με το χώρο της πειρατείας. Ο CEO του Spotify, Daniel Ek, αρχικά εργαζόταν με τον ιδρυτή του uTorrent, Ludvig “Ludd” Strigeus πριν πουληθεί στην BitTorrent Inc. και έπειτα ξεκίνησε η εργασία στο Spotify. Λίγο αργότερα, η εταιρεία είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα TF ότι πρωταρχικός τους στόχος ήταν οι πειρατές.

    overview

    «To Spotify ήταν ένας νέος τρόπος να απολαμβάνεις την μουσική σου. Πιστεύουμε ότι το Spotify παρέχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στους πειρατές. Προσβλέπουμε σε μια υπηρεσία που θα είναι καλύτερη από την πειρατεία, στρέφοντας τους χρήστες προς τη νομιμότητα, μια βιώσιμη εναλλακτική που θα ενισχύσει τη συνολική μουσική εμπειρία», τόνιζε χαρακτηριστικά η εταιρεία. Η τεχνολογία που έφερε μαζί του το Spotify, ήταν και αυτή σχετική με την πειρατεία. Όπως και η πλειοψηφία των πειρατικών παραδείσων, το Spotify λειτούργησε ένα σύστημα Peer-to-Peer, το οποίο μεγάλωσε και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα του διαδικτύου. Ωστόσο όμως, ήταν διαθέσιμο και δωρεάν, υποστηριζόμενο με διαφημίσεις.

    Ο Rasmus Fleischer, συγγραφέας, ερευνητής, μέλος του Piratbyrån και μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Pirate Bay, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην πολιτική οικονομία της μουσικής. Ως μέλος μιας πενταμελούς ομάδας, ο Fleischer γράφει αυτήν την περίοδο το δικό του βιβλίο για το Spotify. Το βιβλίο, το οποίο τιτλοφορείται «Spotify Teardown – Inside the Black Box of Streaming Music» στοχεύει να ρίξει φως στην ιστορία της δημοφιλούς υπηρεσίας και να αποκαλύψει μερικά μυστικά αυτής.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Fleischer αποκάλυψε ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούσε μη αδειοδοτημένη μουσική για να κάνει την εμπορική της εκκίνηση. Αποτελούσε μια υπηρεσία που διαμοίραζε MP3 αρχεία που τύχαινε να έχουν οι υπάλληλοι στους δίσκους τους. Μάλιστα, θυμάται και ένα περιστατικό, όπου όταν ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός άλμπουμ, επέλεξε να το διαμοιράσει μέσω του Pirate Bay και όχι δισκογραφικών εταιρειών. Το εκπληκτικό ήταν ότι το άλμπουμ του δημοσιεύθηκε στο Spotify, ενώ σε ερώτηση προς την ομάδα πως το βρήκε, απάντησε ότι στη beta φάση χρησιμοποιούν μουσική που βρίσκουν στο Internet. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη επιτυχία του Spotify οφείλεται και στην προσωρινή πτώση του Pirate Bay το 2006 και τις μηνύσεις που ακολούθησαν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles