15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Sputnik. Νέα μηχανή αναζήτησης ελεγχόμενη από τον κρατικό μηχανισμό ετοιμάζουν οι Ρώσοι

    Το όνομα “Sputnik” –που προέρχεται από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία ο οποίος κατασκευάστηκε κι εκτοξεύτηκε το 1957 από την τότε Σοβιετική Ένωση- φαίνεται ότι θα χρησιμοποιεί η νέα μηχανή αναζήτησης που αναπτύσσει η ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom, η οποία θεωρείται κρατικά ελεγχόμενη.

    sputnik

    Όπως αποκαλύπτει σχετικά το ρωσικό site Vedomosti, η Rostelecom έχει προσεγγίσει developers από ανταγωνιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά, όπως η Yandex, η Mail.ru και η Google, με στόχο να ολοκληρώσει την κατασκευή της μηχανής αναζήτησής της, που θα λειτουργεί στη διεύθυνση sputnik.ru, τους επόμενους 3-4 μήνες, ώστε να λανσαριστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Ήδη έχει καταφέρει να καταχωρήσει μάλιστα περί τις μισές ενεργές ιστοσελίδες

    Η ιδέα για τη δημιουργία μίας “δημόσιας” μηχανής αναζήτησης υπήρξε για πρώτη φορά το 2008 από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev, αμέσως μετά τον πόλεμο της Γεωργίας και της κριτικής του στον τρόπο που είχε καλυφθεί από το Διαδίκτυο.

    Η Rostelecom, που έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια έως τώρα στο project, δεν έχει παραδεχθεί επίσημα ότι η νέα της μηχανή αναζήτησης θα χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι “κοινό μυστικό”, με τις πληροφορίες να θέλουν τη νέα μηχανή αναζήτησης να γίνεται η προεπιλεγμένη όλων των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών.

    Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει πραγματοποιήσει, ήδη από το 2011, κινήσεις για τον “έλεγχο” του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης μίας black list από sites στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση με περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν μία τέτοια κίνηση ως ενίσχυση της “λογοκρισίας” στο Διαδίκτυο.

    Να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης της αγοράς των μηχανών αναζήτησης στη Ρωσία είναι η Yandex -με 62% μερίδιο στη χώρα- ενώ η Google ακολουθεί. Ωστόσο, η πρώτη παρουσιάζει σημάδια αποσταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, ειδικότερα μετά τον πρόωρο θάνατο του συνιδρυτή της, Ilya Segalovich, το καλοκαίρι από καρκίνο, που έχει “γεννήσει” αμφιβολίες για το μέλλον της εταιρείας μακροπρόθεσμα…

    Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν πιστεύουν στην επιτυχία του project της Rostelecom, βασιζόμενοι στην έλλειψη εμπειρίας της πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, αλλά και τη διαφορετικότητα του χώρου του Διαδικτύου από αυτόν των τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles