20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Στα άδυτα των Xperia smartphones

    Στην IFA η Sony έδωσε τη δυνατότητα σε επιλεγμένα μέλη του Τύπου να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη σχεδίαση των Xperia smartphones. Οργάνωσε λοιπόν ένα roundtable –στο οποίο φυσικά το digitallife.gr συμμετείχε- όπου οι άνθρωποι της εταιρείας μας ανέλυσαν τον τρόπο σκέψης τους ως προς τον σχεδιασμό των Xperia αλλά και τη στρατηγική τους μέχρι τώρα.

    Εκεί όπου στάθηκαν ήταν στον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν στο design των smartphones τους: παρατήρησαν τι έκανε ο κόσμος με τα smartphones του, κατέγραψαν τις ανάγκες του και ακολούθως έπραξαν με το design στη νέα τους σειρά. Για το 2012 συγκεκριμένα, η στρατηγική τους περιλαμβάνει τις σειρές NXT και Arc: η πρώτη έχει εκείνο το χαρακτηριστικό διάφανο τμήμα στο κάτω μέρος των μοντέλων της, η δεύτερη υιοθετεί ένα πιο «αεράτο» design, με «γλυκά» κοψίματα και στρογγυλεμένες γωνίες.

    Εδώ μπορείτε να δείτε την πηγή έμπνευσης των ανθρώπων της Sony: ένας ελβετικός σουγιάς! Σοβαρά, σκεφτείτε το, κάτι λειτουργικό με πάμπολλες δυνατότητες αλλά απλό και ξεκάθαρο στη χρήση.

    Έμφαση δόθηκε και στο user interface με την προσέγγιση της Sony να χαρακτηρίζεται ως «δυναμικός μινιμαλισμός» ή dynamic minimalism αγγλιστί. Στην ουσία υιοθέτησαν ένα στυλ με το οποίο δεν έχασαν στοιχεία ελέγχου (κουμπιά, συντομεύσεις κλπ) αλλά έκαναν πιο μίνιμαλ το περιβάλλον εργασίας, οργανώνοντας καλύτερα τις υπηρεσίες του. Όσο για το ίδιο το user interface, είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο  αφού ο χρήστης  μπορεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες του με ένα απλό drag & drop. Ως παραδείγματα οι άνθρωποι της Sony έφεραν το interface της κάμερας και το music player όπου η επιλογή διαμοίρασης με άλλη συσκευή εμφανίζεται μόνο αν εντοπιστεί μια τέτοια και οι επιλογές άλμπουμ είναι διαθέσιμες μόνο αν ο χρήστης κάνει «κλικ» στο άλμπουμ.

    Γενικότερα το όλο layout είναι ξεκάθαρο και «ξακρισμένο», με ευδιάκριτες εικόνες και εικονίδια συγκεκριμένες λειτουργίες. Πράγμτι οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά όπως τα απλά αλλά με τρομερή λεπτομέρεια εικονίδια (τα είδαμε με τεράστιο ζουμ και πειστήκαμε). Πολλά themes δε, επηρεάζουν και τα εικονίδια ενώ το interface δύναται να επηρεαστεί και από το ίδιο το περιεχόμενο (το background στον music player π.χ. «εμπνέεται» από το εξώφυλλο του εκάστοτε άλμπουμ!). Κάτι χρήσιμο που μάθαμε αφορούσε τα εικονίδια: οι σχεδιαστές των Xperia δεν μπορούν να κάνουν εντελώς του κεφαλιού τους, καθ’ ότι αυτά χρησιμοποιούνται στα Vaio ή/και σε άλλες συσκευές και ως εκ τούτου, το στυλ τους πρέπει να συνάδει με όλες!

    Οι άνθρωποι της εταιρείας μας εξήγησαν τις διαφορές (σχεδιαστικά πάντα) ανάμεσα στις διάφορες σειρές τους για το 2012. Δεν αποκάλυψαν πάντως τίποτα σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά τους σχέδια.

    Το roundtable της Sony έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού το μαύρο πανί που σκέπαζε ένα τραπέζι έφυγε και από κάτω του αποκαλύφθηκαν ορισμένα πρώτα designs των Xperia smartphones, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν απλά πρωτότυπα και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ! Ε, κάπου εκεί τα φλας πήραν φωτιά και… η συνέχεια στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles