21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Στα χέρια Κυπρίων και Ελλήνων μηχανικών πέρασε πλέον ο χειρισμός του Hellas Sat 4

    hellassat

    Από τα κέντρα ελέγχου της Hellas Sat στην Κοφίνου και στο Κορωπί Αττικής ελέγχεται από τις 29 Ιουλίου, ο νέος δορυφόρος Hellas Sat 4, που βρίσκεται σε τροχιά στα 36.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Κύπριοι και έλληνες τεχνικοί σε Κύπρο και Αθήνα, ειδικοί στο aerospace engineering, ανέλαβαν πλέον τον χειρισμό του δορυφόρου, κάτι που συνέβη και στο παρελθόν με τον Hellas Sat 2 και με τον Hellas Sat 3 στο συγκεκριμένο αντίστοιχο στάδιο της διαδικασίας, που οδηγεί στον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο ενός δορυφόρου του είδους.

    Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σε δηλώσεις του σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό (ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM) «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ο έλεγχος του Hellas Sat 4 πλέον έχει περάσει στο “Κέντρο Ελέγχου που έχει η Hellas Sat στην Κοφίνου στην Κύπρο και στο Κορωπί της Αττικής». Όπως είπε ο κ. Πρωτοπαπάς «Έχει ολοκληρωθεί η ειδική διαδικασία, δηλαδή να βρεθεί σε γεωστατική τροχιά ο δορυφόρος μετά την εκτόξευση. Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 είχε βρεθεί στη γεωστατική τροχιά και δη στις 39 μοίρες ανατολικά από τα τέλη του περασμένου Μαΐου και όλο αυτό το διάστημα διενεργούσαμε τις λεγόμενες δοκιμές σε τροχιά, τα “in orbit tests”».

    Τι σημαίνει για την Κύπρο και την Ελλάδα η λειτουργία και το hand over του Hellas Sat 4

    Mε τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και τεχνικά τις τελευταίες ώρες, ο νέος Hellas Sat μπορεί πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, όπως και στη Νότιο Αφρική. Με την ύπαρξη του Hellas Sat 4 στη συγκεκριμένη τροχιακή θέση, από τη μια παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες, από την άλλη πλέον θα υπάρχουν δύο δορυφόροι στην τροχιακή θέση (σ.σ στην ίδια θέση είναι από το 2017 ο επίσης νέος Hellas Sat 3), με τον έναν δορυφόρο να συμπληρώνει τον άλλον, σημειώνει ο κ. Πρωτοππαπάς, που μάλιστα εξήγησε πως η τροχιακή αυτή θέση “είναι πάρα πολύ ελκυστική για μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος”.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τα οφέλη σε Κύπρο και Ελλάδα  από τη λειτουργία και το hand over  του νέου Hellas Sat 4, ο κ. Πρωτοπαπάς περιέγραψε τις βασικές παραμέτρους αυτών των συμφωνιών και επεσήμανε πως με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον προπερασμένο χρόνο με τον Hellas Sat 4, θα ξεκινήσει η παροχή όλων των υπηρεσιών που προβλέπονται στις συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα, την παρακολούθηση συνόρων, και για τις τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης του δημοσίου καθώς και πολλές άλλες χρήσεις. Μπορεί μετά από ένα π.χ σεισμό ή μια άλλη καταστροφή να υπάρξουν διακοπές στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τότε όμως θα υπάρχει ο δορυφόρος μέσω του οποίου δεν μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία με τίποτα”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles