23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Στα χέρια της αστυνομίας ηγετικά στελέχη μεγάλου κυκλώματος που «έστηνε» κομπίνες εκατομμυρίων ευρώ με κινητά τηλέφωνα!

    smartphones

    Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομης διακίνησης συσκευών κινητών τηλεφώνων, που εξαπάτησε με πολλά εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την Κύπρο, εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, έπειτα από συστηματικές και πολύμηνες έρευνες.

    Πρόκειται για μια πολυμελή ομάδα αλλοδαπών (κυρίως πακιστανικής και μπαγκλαντεσιανής υπηκοότητας στην οποία εμπλέκονται και Έλληνες ), 10 άτομα της οποίας έχουν ήδη συλληφθεί. (επτά αλλοδαποί και τρεις Έλληνες) ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 12 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι Έλληνες και μια αλλοδαπή). Μεταξύ των 10 συλληφθέντων, περιλαμβάνονται και τα τρία ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, οι οποίοι είναι αλλοδαποί.

    Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της αστυνομίας, τα τρία ηγετικά στελέχη είχαν συστήσει την εγκληματική αυτή ομάδα από τον Μάρτιο του 2013 και από τότε “στρατολογούσαν” κυρίως ομοεθνείς τους που με πλαστά ή κλεμμένα πακιστανικά διαβατήρια και άλλα έγγραφα, δημιουργούσαν εικονικές ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων. Μέσω των εταιρειών αυτών, ( τις οποίες άλλαζαν συνεχώς) , αποκτούσαν με πλαστά  η παραποιημένα έγγραφα, έγκριση για ενδοκοινοτικές αγορές κινητών τηλεφώνων από τις χώρες της Ε.Ε., τα οποία πωλούσαν στην συνέχεια μέσω διαδικτύου σε χαμηλές τιμές, χωρίς να πληρώνουν τίποτα επί της ουσίας.

    Για την «προσέλκυση» πελατών και τη τελική διάθεση των προϊόντων τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην υποτιμολόγηση των ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών ειδών που αποκτούσαν με ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

    Έτσι καταλάμβαναν σημαντικό μερίδιο στην εσωτερική αγορά, έχοντας αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων επιχειρήσεων με ομοειδή δραστηριότητα και κατά συνέπεια ελάττωναν την αξία του προς είσπραξη Φ.Π.Α.

    Μάλιστα, ένα από τα αρχηγικά μέλη είχε αναπτύξει επιχειρηματική συνεργασία με πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, οι οποίες είχαν τις έδρες τους σε χώρες Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν την έγκριση για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών παραδόσεων στην Ελλάδα.

    Οι δραστηριότητες του συγκεκριμένο κυκλώματος ενδέχεται να απλώνονται και στην Κύπρο, καθώς πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΣΕΤΗΛ) σε συνάντηση που είχε με τις αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωποι του Συνδέσμου ενημέρωσαν στελέχη του υπουργείου ότι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην λεγόμενη κυκλική απάτη ΦΠΑ, απλώνοντας τα πλοκάμια τους στην Κύπρο, διοχετεύουν στην κυπριακή αγορά σε πολύ χαμηλές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) μεγάλες ποσότητες προϊόντων τεχνολογίας μεγάλης αξίας, όπως ακριβά κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φορητούς υπολογιστές κ.τ.λ. με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων από τα κρατικά ταμεία από την μη καταβολή ΦΠΑ και του φόρου εταιρικών κερδών.

    Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, οι διαφυγόντες φόροι στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται υπόκρυψη εισοδημάτων 5.900.000 ευρώ και ανακριβής δήλωση εισροών (εικονικές αγορές εμπορευμάτων) 11.300.000 ευρώ περίπου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο ποσό των 58.000.000 ευρώ περίπου.

    Σε βάρος των συλληφθέντων και των συνεργών τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και απάτης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα σήματα, τις φορολογικές διαδικασίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς επίσης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ειδικό Ανακριτή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles