24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στα «σκαριά» η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου για τα data των Δημοσίων Συμβάσεων των χωρών της Ε.Ε.

    Ένα νέο σχέδιο για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διαδικτυακός αυτός χώρος θα συγκεντρώνει data σχετικά με την προετοιμασία των διαγωνισμών, τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Τα δεδομένα αυτά, σήμερα, είναι κατακερματισμένα σε διάφορους μορφότυπους και επίπεδα, είτε ευρωπαϊκά είτε εθνικά.

    Ο ενιαίος χώρος δεδομένων θα καταστήσει δυνατή την απόκτηση νέων γνώσεων μέσω υπερσύγχρονων αναλυτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μηχανική μάθηση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Έτσι, οι δημόσιες δαπάνες θα γίνουν πιο στοχευμένες και πιο διαφανείς, θα βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων σε προσκλήσεις υποβολής προσφορών και θα προαχθεί η βασισμένη σε δεδομένα χάραξη πολιτικής.

    Στο σχέδιο της Επιτροπής αποτυπώνονται τα εργαλεία βασικής αρχιτεκτονικής και ανάλυσης, που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έως τα μέσα του 2023. Επίσης, το εν λόγω σχέδιο αποσαφηνίζει και τα δεδομένα δημοσίων συμβάσεων, που δημοσιεύονται σε επίπεδο Ε.Ε., τα οποία θα καταστούν στη συνέχεια διαθέσιμα στο σύστημα.

    Σύμφωνα με τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως τα τέλη του 2024, θα πρέπει να συνδεθούν όλες οι συμμετέχουσες εθνικές πύλες δημοσίευσης, να ενσωματωθούν τα ιστορικά δεδομένα, που δημοσιεύονται σε επίπεδο Ε.Ε. και να επεκταθούν τα αναλυτικά εργαλεία.

    Με τον ενιαίο χώρο δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις εκτιμάται ότι οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους όσον αφορά τις επενδύσεις και την υποβολή προσφορών, ενώ θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και οικονομική αποδοτικότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Η αξία του δημόσιου τομέα σε όλη την Ε.Ε. ξεπερνά ετησίως τα 2 τρισ. ευρώ 

    Όπως αναφέρει η Επιτροπή, «Ο δημόσιος τομέας, με αξία άνω των €2 τρισ. σε όλη την Ε.Ε. ετησίως, δηλαδή σχεδόν το 13,6% του ΑΕΠ της Ε.Ε., θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών. Ο χώρος δεδομένων δημοσίων συμβάσεων θα επιτρέψει στις δημόσιες αρχές να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δημόσιων πόρων προς τις πράσινες βιομηχανίες».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles