16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

     Στα “ύψη” οι τιμές σε κινητά, κονσόλες και τηλεοράσεις

    Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η έλλειψη σε μικροτσιπ υπολογιστών. Αξίζει κανείς να αναλογιστεί πόσες κατηγορίες προϊόντων εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από τους γνωστούς ημιαγωγούς, που αυτή την περίοδο έχουν “εξαφανιστεί” από την αγορά, δημιουργώντας “πονοκέφαλο” σε αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκευαστές smartphones και καταναλωτές.

    Που οφείλεται η έλλειψη

    Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει προκύψει από ένα συνδυασμό παραγόντων. Στα βασικά αίτια συγκαταλέγονται οι μαζικές εισαγωγές εκ μέρους αμερικανικών ομίλων, μετά το εμπάργκο σε βάρος της Huawei, η πυρκαγιά σε μεγάλο εργοστάσιο στην Ιαπωνία, τα lockdown στην Ασία, αλλά και η απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής STMicroelectronics στη Γαλλία. Η πανδημία δεν αποτέλεσε το βασικό αίτιο, όμως λειτούργησε ως η “σταγόνα” που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς.

    Τα προβλήματα στην αγορά

    Τα τσιπάκια που είναι σε έλλειψη εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Στις περισσότερες συσκευές υπάρχουν όχι μόνο ένα αλλά περισσότερα. Το πρόβλημα των ελλείψεων κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί. Όπως όλα δείχνουν όμως, θα πάρει καιρό. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κύμα ακρίβειας μέσα στο 2021 και το 2022, αφού κινητά, τηλεοράσεις, κάρτες γραφικών, κονσόλες και αυτοκίνητα θα κοστίζουν ολοένα και περισσότερο, με πιθανές ελλείψεις σε πολλά από αυτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλαγές στο Instagram με “φόντο” τους ανήλικους χρήστες

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles