16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Stephanie Kwolek. Η εφευρέτης του Kevlar δεν είναι πια κοντά μας

    Εφευρέτης, χημικός και μία μεγάλη προσωπικότητα για το χώρο της επιστήμης υπήρξε η Stephanie Kwolek, που πέθανε πριν λίγες ημέρες στα 90 της χρόνια. Πρόκειται για τη γυναίκα πίσω από την εφεύρεση του Kevlar και μία από τις πρώτες ερευνήτριες χημικούς που κέρδισαν παγκόσμια αναγνώριση.

    stephanie-kwolek-kevlak-inventor
    Η Stephanie Kwolek, σε φωτογράφιση του 2007, φορώντας γάντια κατασκευασμένα από Kevlar, το υλικό που η ίδια εφηύρε…

    Η Stephanie Kwolek γεννήθηκε στην Pennsylvania το 1923, ως παιδί Πολωνών μεταναστών στην περιοχή, και μεγάλωσε έχοντας ως εμπνεύσεις την αγάπη του πατέρα της (που, ωστόσο, πέθανε όταν αυτή ήταν 10 ετών) για την επιστήμη και της μητέρας της για τη μόδα. Σπούδασε χημεία στο Carnegie Mellon University, με στόχο να γίνει γιατρός, ωστόσο μία θέση στην DuPont στο Buffalo της Νέας Υόρκης έμελλε να αλλάξει όλη της τη ζωή…

    Τη δεκαετία του ’60, η Kwolek και η ομάδα της εφηύραν το Kevlar, στην προσπάθεια κατασκευής ενός υλικού, που θα ήταν ελαφρύ αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικό και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα ελαστικά των αυτοκινήτων. Το πολυμερές υγρών κρυστάλλων που δημιούργησαν και ονομάστηκε κατόπιν Kevlar είναι, σύμφωνα με τη σελίδα της DuPont, πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, αλλά και εξαιρετικά ελαφρύ. Πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό, ανθεκτικό στη φθορά, τη διάβρωση και τις φλόγες. Αποτελεί το κύριο συστατικό για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, έχει χρησιμοποιηθεί, ωστόσο, και σε δεκάδες άλλα προϊόντα, όπως εξοπλισμός για σκι, κράνη ασφαλείας, εργαλεία για κάμπινγκ και πεζοπορία, πλοία, αεροσκάφη, ακόμη και… κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά.

    stephanie-kwolek-kevlak-inventor-02

    Η Stephanie Kwolek παραμένει η μόνη γυναίκα που έχει λάβει το Lavoisier Award για το εξαιρετικό τεχνικό της επίτευγμα από την DuPont, ενώ ήταν η τέταρτη γυναίκα που προστέθηκε στο National Inventors Hall of Fame των ΗΠΑ, έχοντας λάβει και πολλά ακόμη σημαντικά βραβεία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles