18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Steve Jobs και παράξενες συνήθειες! Γιατί θεωρούσε… περιττά τα ντους και “τρέλαινε” τους συναδέλφους του

    Ο Steve Jobs αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον κόσμο της τεχνολογίας και ήταν γνωστός για την εκκεντρική του προσωπικότητα. Εκτός από το «τεστ της μπίρας», το οποίο χρησιμοποιούσε για να προσλάβει νέους υπαλλήλους στην Apple, ο Jobs ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διατροφής που επηρέαζε τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική του ζωή.

    Τι έτρωγε ο Steve Jobs

    Οι διατροφικές του συνήθειες περιλάμβαναν το λεγόμενο fasting για μέρες, το οποίο συνοδευόταν από την κατανάλωση απλών φυλλωδών λαχανικών και νερού. Ήταν γνωστό ότι περνούσε εβδομάδες τρώγοντας το ίδιο ακριβώς γεύμα, που αποτελούνταν κυρίως από μήλα ή σαλάτες καρότου. Στη συνέχεια, σταματούσε απότομα να τρώει και αργότερα συνέχιζε τη νηστεία.

    Πως πήρε το όνομά της η Apple

    Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ακολουθούσε μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα, ο Jobs φέρεται να επισκέφθηκε έναν οπωρώνα μήλων και η εμπειρία του εκεί ενέπνευσε το όνομα της εταιρείας Apple. Θεωρούσε το όνομα διασκεδαστικό, πνευματώδες και φιλικό προς τον καταναλωτή, ένα συναίσθημα που συμμεριζόταν και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak. Τελικά αποφάσισαν από κοινού ότι αυτό είναι το κατάλληλο όνομα για την εταιρεία τους.

    Τα δραστικά μέτρα των συναδέλφων του

    Οι διατροφικές συνήθειες του Jobs θεωρούνται από αρκετούς υγιεινές, αν και περιλάμβαναν αρκετές στερήσεις. Δυστυχώς, όμως είχαν και μια διαφορετική πτυχή, που δυσκόλευε τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Όπως αναφέρεται στη βιογραφία που έγραψε ο Walter Isaacson, η κεφαλή της Apple πίστευε ότι τα ντους ήταν περιττά για κάποιον που έτρωγε μια καθαρή, βασισμένη στα φρούτα διατροφή. Πίστευε επίσης ότι δεν υπήρχε ανάγκη να χρησιμοποιεί αποσμητικό. Η στάση αυτή δημιούργησε κάποια προβλήματα στην Atari Corp., όπου οι συνάδελφοί του ενοχλήθηκαν από τη μυρωδιά του σώματός του, με αποτέλεσμα ο Jobs να μετακινηθεί στη νυχτερινή βάρδια.

    Και αυτό δε συνέβη μόνο στην Atari. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple, Mike Markkula, ενημέρωσε τον Isaacson ότι αυτός και η ομάδα επέμεναν ο Jobs να κάνει ντους πριν του επιτραπεί να συμμετάσχει σε συναντήσεις.

    Η αδιαφορία του Jobs για τις συμβατικές πρακτικές υγιεινής, όπως σημειώνεται στη βιογραφία του, δεν ήταν η μόνη ιδιορρυθμία του. Ήταν επίσης γνωστός για το συνεχές δάγκωμα των νυχιών του, μια συνήθεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διέξοδος για την έντονη πίεση και το άγχος που ήρθε μαζί με τη θέση του ως κορυφαίου καινοτόμου στον κλάδο της τεχνολογίας.

    steve_jobs_630x

    Η στολή και η προέλευσή της

    Οι περίεργες συνήθειες του Jobs αντικατοπτρίζονται και στην εμβληματική στολή του: μαύρο ζιβάγκο, μπλε τζιν και αθλητικά παπούτσια New Balance. Αυτή η επιλογή επηρεάστηκε από την επίσκεψή του στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, όπου εμπνεύστηκε από την ιδέα μιας στολής όταν είδε τους υπαλλήλους της Sony.  Αρχικά, ο Jobs προσπάθησε να εισαγάγει μια στολή στην Apple, αλλά αφού αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, υιοθέτησε τη δική του στολή, σχεδιασμένη από τον Issey Miyake. Ο Jobs κατείχε πάνω από εκατό μαύρα ζιβάγκο, τα οποία κόστιζαν 175 δολάρια εκείνη την εποχή, απλοποιώντας τις καθημερινές επιλογές του και δημιουργώντας μια εμβληματική εικόνα που έγινε συνώνυμη με το εμπορικό σήμα του.

    Οι συνήθειες του Jobs, από την ασυνήθιστη προσέγγισή του στην υγιεινή μέχρι το συνεχές δάγκωμα των νυχιών του και την υιοθέτηση μιας μινιμαλιστικής στολής, σκιαγραφούν την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν ήταν μόνο ένας τεχνολογικός οραματιστής αλλά και ένα άτομο με ιδιαιτερότητες.  Αυτές οι συνήθειες υπογραμμίζουν την αρχή ότι η καινοτομία και η ιδιοφυΐα έρχονται συχνά με μη συμβατικά χαρακτηριστικά. Η κληρονομιά του Jobs στην τεχνολογία είναι απαράμιλλη, αλλά οι ιδιορρυθμίες του προσφέρουν μια πιο λεπτή κατανόηση του ανθρώπου πίσω από το εμπορικό σήμα της Apple, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα που μπορεί να υπάρχει πίσω από ένα δημόσιο πρόσωπο.

    Διαβάστε επίσης:

    Απίστευτο! 220.000 δολάρια για τα παλιά και… αγαπημένα σανδάλια του Steve Jobs

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles