BREAKING

Steve Jobs: Τα 10 πιο σημαντικά προϊόντα που εμπνεύστηκε

Αν και ο Steve Jobs δεν είχε κάποιο πτυχίο μηχανικού, αναφέρεται ως ο εφευρέτης ή ο συνεφευρέτης πάνω από 300 τεχνολογικών πατεντών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά είναι κάποια από τα πλέον σημαντικά προϊόντα που δημιουργήθηκαν υπό τις κατευθύνσεις του.

1. Apple I (1976)


Το πρώτο προϊόν της Apple ήταν ένας υπολογιστές για χομπίστες και μηχανικούς, που κατασκευάστηκε σε λίγα κομμάτια. Ο Steve Wozniak τον σχεδίασε, ενώ ο Steve Jobs ανέλαβε τη χρηματοδότηση και διαχειρίστηκε την προώθησή του.

2. Apple II (1977)


Ένας από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές που σημείωσαν εμπορική επιτυχία, το Apple II σχεδιάστηκε περισσότερο ως ένα προϊόν μαζικής παραγωγής παρά ως μία συσκευή για μηχανικούς ή συλλέκτες. Είχε ακόμη σε μεγάλο βαθμό ως έμπνευση το σχεδιασμό του Wosniak. Ακολούθησαν αρκετές αναβαθμίσεις στο μοντέλο και η σειρά προϊόντων αυτή συνέχισε να κυκλοφορεί έως το 1993.

3. Lisa (1983)


H επίσκεψη του Jobs στο ερευνητικό κέντρο της Xerox Corp. στο Palo Alto τον ενέπνευσε στο να αρχίσει να δουλεύει πάνω στον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, που περιλάμβανε εικονίδια, παράθυρα και έναν κέρσορα που ελεγχόταν από ένα ποντίκι. Ήταν το "θεμέλιο" του περιβάλλοντος εργασίας των σημερινών υπολογιστών, αλλά η "Lisa" ήταν πολύ ακριβή για να αποτελέσει μία εμπορική επιτυχία.

4. Macintosh (1984)


Όπως η "Lisa" έτσι και το Macintosh είχε γραφικό περιβάλλον εργασίας. Ήταν ακόμη φθηνότερο και πιο γρήγορο και είχε μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια πίσω του. Οι άνθρωποι σύντομα συνειδητοποίησαν πόσο χρήσιμο ήταν το γραφικό περιβάλλον εργασίας για το σχεδιασμό. Αυτό οδήγησε στο "desktop publishing" που επετεύχθη με ένα Mac σε συνδυασμό με έναν εκτυπωτή laser.

5. NeXt Computer (1989)


Αφού "εκδιώχθηκε" από την Apple, o Jobs ξεκίνησε μία εταιρεία που δημιούργησε ένα ισχυρό workstation computer. Αυτή η εταιρεία δεν μπόρεσε ποτέ να πουλήσει μεγάλο αριθμό συσκευών στην αγορά, αλλά ο υπολογιστής που δημιούργησε επηρέασε στην ιστορία με το δικό του τρόπο: συγκεκριμένα, ο πρώτος web browser στον κόσμο δημιουργήθηκε σε αυτόν. Το λογισμικό του επίσης αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα των Macintosh και του iPhone σήμερα.

6. iMac (1998)


Όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple το 1996, η εταιρεία ήταν ένα πραγματικό "ναυάγιο" με συνεχώς συρρικνούμενα μερίδια στην αγορά των υπολογιστών. Το ριζοσπαστικό iMac ήταν το πρώτο βήμα για την επανάσταση της..."διαφάνειας". Είχε εντυπωσιακό design μοιάζοντας με μία "φυσαλίδα" από μπλε πλαστικό η οποία περίκλειε το μόνιτορ και τον υπολογιστή. Εύκολο στην εγκατάσταση, είχε εξάψει τη φαντασία ανθρώπων σε ολόκληρο στον κόσμο, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη του Διαδικτύου και να αρχίσουν να σκέφτονται το να αποκτήσουν τον πρώτο υπολογιστή στο σπίτι τους.

7. iPod (2001)


Δεν ήταν το πρώτο ψηφιακό music player με σκληρό δίσκο, αλλά ήταν το πρώτο που είχε τόση εμπορική επιτυχία. Η επέκταση της Apple στα φορητά ηλεκτρονικά είχε τεράστιες επιδράσεις σ' αυτήν την αγορά. Η επιτυχία του iPod προετοίμασε το έδαφος τόσο για το iTune Music Store όσο και για το iPhone.

8. iTunes Store (2003)


Πριν τη δημιουργία του καταστήματος iTunes, η αγορά της ψηφιακής μουσικής ήταν πραγματική "ταλαιπωρία," καθιστώντας την πειρατεία ως την πιο δημοφιλή επιλογή. Το κατάστημα αυτό απλούστευσε τη διαδικασία και συγκέντρωσε κομμάτια από όλα τα μεγάλα labels. Έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008.

9. iPhone (2007)


To iPhone προσέφερε στα κινητά τηλέφωνα ό,τι το Macintosh στους προσωπικούς υπολογιστές - μπόρεσε να κάνει τη δύναμη ενός smartphone εύκολα αξιοποιήσιμη. Η Apple είναι πλέον η πιο επικερδής εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο των κινητών τηλεφώνων και η επιρροή του iPhone είναι εμφανής σε όλα τα smartphones της αγοράς.

10. iPad (2010)


Δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, δημιούργησαν tablet computers πριν το iPad, αλλά καμία δεν έπιασε. Το iPad τελικά "έσπασε τον κώδικα" της επιτυχίας, δημιουργώντας μία εντελώς νέα κατηγορία υπολογιστών - ουσιαστικά από μόνο του.

Δείτε ένα video που περιγράφει την ιστορία του design στα προϊόντα της Apple

Πηγή: Huffington Post

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment