16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο εφευρέτης της ψηφιακής φωτογραφικής εξηγεί πώς η τόσο σημαντική αυτή εφεύρεση της Kodak την οδήγησε στην… πτώχευση

    O Steven Sasson εργαζόταν στο ερευνητικό εργαστήρι της Eastman Kodak Co., όταν του ζητήθηκε να δουλέψει πάνω μία νέα συσκευή που ονομαζόταν charge-coupled device (CCD) – στα ελληνικά “διάταξη συζευγμένου φορτίου”. Ένα χρόνο αργότερα απ’ αυτή την εξέλιξη, η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ήταν γεγονός και μία εφεύρεση που άλλαξε για πάντα τη βιομηχανία “γεννήθηκε” από την Kodak και τον Αμερικανό μηχανικό.

    Steven Sasson

    Αυτή, όμως, η εφεύρεσή του Sasson -που σχεδόν όλοι τα επόμενα χρόνια κρατήσαμε στα χέρια μας- έμελλε να προκαλέσει και το “θάνατο” μίας από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές εταιρείες στον κόσμο. “Η επανάσταση επρόκειτο να συμβεί” αναφέρει σχετικά ο Sasson, ο οποίος σημειώνει συνεχίζοντας: “Δεν ήξερα απλά πότε, ούτε πόσο αποτελεσματική θα ήταν. Ως τελικό αποτέλεσμά της, όμως, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Kodak υπονομεύτηκε από τη νέα τεχνολογία”.

    Στον Sasson πιστώνεται, λοιπόν, η κατασκευή της πρώτης ψηφιακής μηχανής το Δεκέμβριο του 1974, χρησιμοποιώντας ένα CCD της Fairchild. Η κατασκευή διέθετε φακό που δημιουργήθηκε από χρησιμοποιημένα μέρη μίας Super 8 movie camera, καθώς και μία φορητή συσκευή ψηφιακής αποθήκευσης, ενώ η πρώτη φωτογραφία υπολογίζεται ότι χρειάστηκε 23 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί. Για την αναπαραγωγή της, τα δεδομένα διαβάστηκαν από την ταινία και στη συνέχεια εμφανίστηκαν σε μία τηλεόραση. Η ανάλυσή της δε, αν υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα, έφτανε μόλις τα 0.01MPixels!

    Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η Kodak επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην ψηφιακή φωτογραφία, αλλά τελικά “χτύπησε” πάνω σε ένα εμπόδιο που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. “Ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να μετατοπίσουν το υπάρχον μοντέλο” εξηγεί ο Sasson… “Για κάποιο λόγο η τεχνολογία κανιβάλισε μία ήδη υπάρχουσα βιομηχανία που ήταν αρκετά κερδοφόρα και υγιής”.

    Η Kodak κήρυξε πτώχευση το 2012, αλλά, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αναμένει να βγει από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της το τρίτο τρίμηνο του 2013. Ο Sasson συνεχίζει να εργάζεται ως σύμβουλος της εταιρείας και είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του στον τομέα της ψηφιακής απεικόνισης, που κατά τη γνώμη του συνεχίζουν το όραμα του George Eastman, ιδρυτή της Kodak, για τον “εκδημοκρατισμό της φωτογραφίας”, ακόμη κι αν αυτά έφεραν αυτό το αποτέλεσμα…

    Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον πορτραίτο για τον Steven Sasson

    Inventor Portrait: Steven Sasson from David Friedman on Vimeo.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles