24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στην επιφάνεια αστεροειδούς θα συντριβεί εσκεμμένα σκάφος της NASA

    Μια αποστολή, που μας θυμίζει τη γνωστή ταινία «Αρμαγεδδών», ετοιμάζει η NASA. Σε δέκα μήνες από σήμερα ένα διαστημικό σκάφος της θα συντριβεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς, προκειμένου να τον κάνει να παρεκκλίνει από την πορεία του. Η αποστολή αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται αποστολή «πλανητικής άμυνας», θα προετοιμάσει την ανθρωπότητα για την περίπτωση απειλής πρόσκρουσης αστεροειδούς στο μέλλον. Το συνολικό κόστος της αποστολής είναι 330 εκατ. δολάρια. Παρά το γεγονός ότι κανένας γνωστός μεγάλος αστεροειδής δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πορεία σύγκρουσης, το θέμα είναι να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

    «Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση όπου ένας αστεροειδής θα κατευθύνεται προς τη Γη και εμείς θα πρέπει να δοκιμάσουμε τότε αυτή την τεχνική» για πρώτη φορά, ανέφερε ο Λίντλεϊ Τζόνσον από το τμήμα Πλανητικής Άμυνας της NASA.

    Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινά η αποστολή

    Η αποστολή, που έχει ονομασθεί DART, θα απογειωθεί από την Καλιφόρνια με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX στις 23 Νοεμβρίου. Δέκα μήνες αργότερα, το σκάφος θα πλήξει το στόχο του, ο οποίος θα βρίσκεται τότε σε απόσταση ένδεκα εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

    Αν το τεστ αυτό πραγματοποιηθεί με επιτυχία, «πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος μιας εργαλειοθήκης, την οποία αρχίζουμε να γεμίζουμε, ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν αστεροειδή να αποκλίνει από την πορεία του», εξήγησε ο Λίντλεϊ Τζόνσον. Ανέφερε για παράδειγμα μεθόδους, βάσει των οποίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βαρυτική δύναμη ενός ιπτάμενου σκάφους κοντά σ’ έναν αστεροειδή στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας περιόδου ή ακόμη η χρησιμοποίηση λέιζερ. Όμως από τώρα μέχρι το έτος 2300, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι μόλις 0,057%.

    Διαβάστε επίσης: Ηλιακή έκλαμψη έγινε αντιληπτή από τη NASA! Πιθανή επίδραση στις δορυφορικές επικοινωνίες (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles