20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Στην Επιτροπή Ελέγχου της βουλής η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη Cyta

    cyta

    Συζητήθηκε χθές στην Επιτροπής Ελέγχου της βουλής η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη Cyta το 2017. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση στην επιτροπή ελέγχου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις 11 εκθέσεις που ετοίμασε η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου για αλόγιστες, όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις του ταμείου συντάξεων οι οποίες οδηγήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, για να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές υποθέσεις.

    Καυτηρίασε επίσης την πρακτική που εφάρμοζε η Cyta, όπου υπάλληλοι της κλίμακας Α5 ή άλλων παρεμφερών κλιμάκων, αναβαθμίζονταν στην κλίμακα Α10, με αντάλλαγμα να μην διεκδικούν προαγωγές, και κατήγγειλε τις προσλήψεις ατόμων με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω θυγατρικής εταιρίας.

    Ο Γενικός Ελεγκτής επέκρινε την παραχώρηση αυξημένων εφάπαξ, από την πίσω πόρτα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς και την πληρωμή συσσωρευμένης άδειας κατά την αφυπηρέτηση, πρακτική η οποία καταργήθηκε στο δημόσιο. Είπε επίσης πως διευθυντές διαθέτουν στα σπίτια τους, δωρεάν δύο τηλεφωνικές γραμμές, ενώ χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες θέσεις στα αεροπλάνα, πρακτική η οποία καταργήθηκε σε όλη την δημόσια υπηρεσία.

    Ζήτησε να καταργηθούν οι πρακτικές ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Cyta  και να ευθυγραμμιστούν τα ωφελήματα των υπαλλήλων, με τα ανάλογα ωφελήματα στον δημόσιο τομέα, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απόφαση να επιχορηγηθεί κατά 50% οι διδακτορικές σπουδές υπαλλήλου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, κατήγγειλε ότι για πέντε χρόνια η Cyta κορόιδευε τον ίδιο, αλλά και προηγουμένως την προκάτοχο του, ότι η Cyta Hellas θα περνούσε σε κερδοφορία. Ευτυχώς, είπε, πωλήθηκε η Cyta Hellas. Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί έρευνα, είτε από την υπηρεσία του, είτε από ιδιωτικό οίκο, για την απόδοση τυχόν ευθυνών για την πορεία της Cyta Hellas. Όπως είπε, πωλήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα για παλιοσίδερα, για μερικές δεκάδες ευρώ, την ώρα κατά την οποία τα περισσότερα αυτοκίνητα διάνυσαν από 50 μέχρι 100 χιλιάδες χιλιόμετρα.

    Τέλος, ανέφερε ότι τα συμβόλαια για μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, παραχωρούνται μόνο σε τρεις εταιρίες, με αποτέλεσμα να είναι και οι τρεις ευχαριστημένοι και να είναι ζημιωμένος στο τέλος της ημέρας ο κύπριος φορολογούμενος.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Σ. της Cyta κα. Ρένα Ρουβιθά Πάνου, ανέφερε ότι στη βάση της αξιολόγησης των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή λαμβάνονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, για συνετή και ορθολογιστική λειτουργία της Cyta. Επιβάλλεται η εντατικοποίηση της προσπάθειες συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, η θωράκιση του παραδοσιακού κύκλου εργασιών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, αξιοποιώντας εμπορικά την τεχνολογική υπεροχή της Cyta. Η Cyta σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι έτοιμη να γίνει ο αξιόπιστος στυλοβάτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles