20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Στην «σέντρα» σήμερα η βουλή για την αποκρατικοποίηση της Cyta

    cyta

    Στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για συζήτηση οδηγήθηκαν σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου τα τρία «περιβόητα» νομοσχέδια που αφορούν την αποκρατικοποίηση της Cyta. Το πρώτο νομοσχέδιο, προνοεί την ίδρυση νέας ιδιωτικής εταιρείας με την επωνυμία Cyta Ltd, η οποία σε πρώτο στάδιο θα ανήκει 100% στο κράτος, ενώ σε δεύτερο στάδιο και στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει μετοχές στη Cyta Ltd, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται αν ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να αποκτήσει απλά μέρος των μετοχών ή το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ή ακόμη και το σύνολο των μετοχών της Cyta Ltd. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της ΑΤΗΚ, αφού είναι γνωστή η πρακτική που προκρίνεται και ακολουθείται σήμερα από τους πέντε μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, οι οποίοι για ευνόητους λόγους, επιλεγούν και επενδύουν μόνο σε εταιρείες στις οποίες μπορούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, και το κενό αυτό προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια.

    Σημειώνεται επίσης ότι, όπως προνοείται στο πρώτο νομοσχέδιο, όλες οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες της ΑΤΗΚ, θα μεταβιβαστούν και θα εκτελούνται από την νέα εταιρεία Cyta Ltd, ενώ αλλά περιουσιακά που δεν σχετίζονται και δεν έχουν άμεση σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες του οργανισμού, θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτους.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις πρόνοιες του οποίου όλοι οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ, μετά την μεταφορά των εργασιών στη CYTA Ltd, θα παραμείνουν υπάλληλοι της ΑΤΗΚ. Σημειώνεται επίσης ότι οι υπάλληλοι θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα που απολαμβάνουν και σήμερα ενώ τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τους θα εξακολουθούν να είναι υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ. Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου θα δίνονται επίσης τέσσερεις επιλογές στους εργαζόμενους  της ΑΤΗΚ.  Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, θα μπορούν να επιλέξουν να υπογράψουν συμβόλαιο εργοδότησης με τη νέα εταιρεία. Με βάση τη δεύτερη επιλογή, θα μπορούν να πάρουν άδεια άνευ απολαβών, να εργαστούν στη νέα εταιρεία και να διατηρήσουν το δικαίωμα επιστροφής στην ΑΤΗΚ. Τρίτη επιλογή, θα είναι να δεχθούν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και η τέταρτη, όσοι δεν δεχθούν καμίαν από τις άλλες τρεις επιλογές, θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα η νέα εταιρεία, αν θέλει να τερματίσει την εργασιακή σχέση με κάποιον εργαζόμενο, θα πρέπει να παρέλθει πρώτα μια προκαθορισμένη μεταβατική περίοδος. Στο τρίτο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί πρόνοιες που αφορούν την εθνική ασφάλεια και πως το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει σε τετοιες περιπτώσεις στην νέα CYTA Ltd.

    Τέλος, οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ, που όπως είναι γνωστό αντιτίθενται κάθετα στην ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, με κοινό έγγραφο τους κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για εκσυγχρονισμό της ΑΤΗΚ. Στο έγγραφο των προτάσεων των συντεχνιών της ΑΤΗΚ, επιδιώκεται η ανάδειξη των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της Cyta, προκειμένου να μετατραπεί σε πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική επιχείρηση, ενώ μέσα από τις επιδιωκόμενες αλλαγές, θα πρέπει όπως τονίζουν, να διασφαλιστεί: Ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta – Το καθεστώς των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους – Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του οργανισμού για την οικονομία και ο κοινωνικός και ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που χαρακτηρίζει την ΑΤΗΚ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles