19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για Έρευνα και Καινοτομία συμμετείχε ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος

    Στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος. Της Συνόδου προέδρευσε η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, Δρ Simona Kustec, ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας – ΕΧΕ (European Research Area – ERA), με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Κρατών Μελών και των ενδιαφερομένων φορέων. Η ολοκλήρωση του ΕΧΕ αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία ερευνητών, γνώσης και τεχνολογίας και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Κρατών Μελών στον τομέα της Ε&Κ εντός ΕΕ. Οι Υπουργοί Έρευνας τοποθετήθηκαν για τα εθνικά σχέδια δράσης για τον ΕΧΕ, το επίπεδο της εμπλοκής τρίτων χωρών και των διάφορων ενδιαφερομένων φορέων στις δομές διακυβέρνησης και στη συνεισφορά του ΕΧΕ για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κόκκινος στήριξε την πρόταση της Προεδρίας για ένα αποδοτικό σύστημα διακυβέρνησης, ανοιχτό σε όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη. Για τον σκοπό αυτό, τόνισε την ανάγκη για σαφείς όρους εντολής των σωμάτων του ΕΧΕ, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις και για παρακολούθηση της υλοποίησης δράσεων στη βάση στοιχείων τα οποία συλλέγει ήδη το Eurostat. Τάχθηκε επίσης υπέρ της πραγματοποίησης διμερών συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τον αποδοτικότερο συντονισμό εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων. Σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου και την πολιτική καθοδήγηση που χρειάζεται για ολοκλήρωση του ΕΧΕ, ο Υφυπουργός εισηγήθηκε όπως πραγματοποιείται Υπουργική Διάσκεψη για τον ΕΧΕ κάθε δύο χρόνια. Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ΕΧΕ, ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε ότι θα ενσωματωθεί στην ολοκληρωμένη εθνική Στρατηγική Ε&Κ, με κατανομή σημαντικών πόρων για υλοποίηση σχετικών δράσεων. Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Προεδρίας, αναγνώρισε τη σημασία της συμμετοχής των διαφόρων φορέων και τρίτων χωρών στη διακυβέρνηση του ΕΧΕ, νοουμένου ότι αυτό γίνεται ανά περίπτωση στη βάση των θεμάτων συζήτησης.

    Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα για την παγκόσμια προσέγγιση στην Ε&Κ, με έμφαση στη διεθνή συνεργασία με τρίτες χώρες όπως αυτές της περιοχής της Μεσογείου (Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε αναφορικά στη διαδικασία σύνδεσης τρίτων χωρών, όπως του Ισραήλ και του ΗΒ, με τον Ορίζοντα Ευρώπη 2021-27, το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για Ε&Κ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles