19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    «Στρατιωτική εταιρεία της Κίνας» χαρακτηρίστηκε η Xiaomi από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

    Ως «στρατιωτική εταιρεία της Κίνας» χαρακτηρίστηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας η εταιρεία Xiaomi. Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει πως η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphones μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στις εκτελεστικές αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και να απαγορευτεί σε αμερικανικές εταιρείες και επενδυτές να συνεργάζονται μαζί της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Στη νέα αυτή λίστα του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας περιλαμβάνονται οκτώ ακόμη εταιρείες οι Advanced Micro-Fabrication Equipment, Luokong Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, Gowin Semiconductor, Grand China Aie, Global Tone Communication, China National Aviation Holding και Commercial Aircraft Corporation of China. Στην λίστα προϋπήρχαν επίσης οι εταιρείες Huawei, Hikvision, Inspur, Panda Electronics και Semiconductor Manufacturing International Corporation.

    Από την πλευρά της πάντως  η Xiaomi θεωρεί ότι “λειτουργεί σε συμφωνία με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες επιχειρεί”. Παράλληλα, στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “η εταιρεία δεν ελέγχεται, ούτε σχετίζεται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”.

    Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εκ των κινεζικών εταιρειών που τοποθετούνται στην “μαύρη λίστα” είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και ειδικεύονται σε τομείς όπως η αεροπορική βιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία, η ναυπήγηση πλοίων, τα χημικά, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και άλλες μορφές υποδομών. Ωστόσο, η τοποθέτηση της Xiaomi στην σχετική λίστα προκάλεσε έκπληξη, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που παράγει μόνο καταναλωτικά προϊόντα.

    Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “λίστα” αυτή δεν είναι ίδια με την “entity list”, του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου η οποία δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογικά προϊόντα σε αυτές. Παρόλα αυτά, ορισμένες εταιρείες, όπως η Huawei, βρίσκονται και στις δύο λίστες, τόσο του υπουργείου εμπορίου όσο και του υπουργείου άμυνας. Το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα καθώς προσπαθεί να μπλοκάρει όχι εταιρείες, αλλά ολόκληρες χώρες που θα χαρακτηρίζονται πλέον ώς “foreign adversaries” (εξωτερικοί αντίπαλοι) και στις οποίες θα απαγορεύεται να παρέχουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στις ΗΠΑ. Σε αυτή την λίστα χωρών περιλαμβάνονται οι Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κούβα και η Βενεζουέλα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles