16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    O Super Mario είναι o “πατέρας” των first-person shooters; Μία τρελή ιστορία από το παρελθόν του gaming…

    O παραπάνω τίτλος σίγουρα θα σας φαίνεται λιγάκι… “κουλός”, όμως όσο απίστευτο κι’ αν φαίνεται ο συμπαθής χοντρούλης Ιταλός υδραυλικός Super Mario που αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες video game φιγούρες στάθηκε η αιτία για να “γεννηθεί” το είδος των first-person shooters!

    Super Mario Bros 3 Cfg

    Σύμφωνα με τον δημιουργό του Doom, John Romero, ένα demo του Super Mario Bros. 3 που δημιούργησε η IFD (η εταιρεία – πρόδρομος της id Software) αποτέλεσε την «βάση» για το Commander Keen, το πρώτο game που έφερε την υπογραφή της γνωστής εταιρείας. Όπως τονίζει ο John Romero σε μία πρόσφατη συνέντευξη του στο USGamer, ο John Carmack είχε αναλάβει τότε να λύσει ένα πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με την Sidescrolling κίνηση του Super Mario prototype που δημιουργούσαν (στα 90’s τα PC δεν είχαν καμία σχέση με τα gaming machines του σήμερα), ενώ τα υπόλοιπα μέλη του development team δούλευαν νυχθιμερών για να παρουσιάσουν το εν λόγω demo στην Nintendo.

    ORG XMIT: [NZ_16DOOM ] Headline: Caption: 8/16/94-Clockwise from top left: Jay Wilbur, business manager, Adrian Carmack, artist/founder, Bobby Prince, music/sound engineer, Kevin Cloud, artist, John Carmack, lead programmer/founder and John Romero, game developer/founder of Id Software makers of the highly popular, action-packed 3-D virtual reality software game called, 'DOOM.' DOOM II is scheduled to be released October 10th. The figures at left are creatures from the game. Photographer: Title: Credit: City: State: Country: Date: ObjectName: NZ_16DOOM CaptionWriter: Special: Category: SupCat1: SupCat2: SupCat3: Source: Keyword: NZ_16DOOM Keyword: 72878 Keyword: David Leeson Keyword: DOOM Keyword: Id Software Keyword: John Romero Keyword: John Carmack Keyword: Kevin Cloud Keyword: Bobby Prince Keyword: Adrian Carmack Keyword: Jay Wilbur Keyword: 8/16/94

    Τελικά, παρά τα άπειρα ξενύχτια το αποτέλεσμα του εν λόγω prototype δεν άρεσε στη Nintendo και έτσι η προσπάθεια των μετέπειτα δημιουργών των Doom και Quake ναυάγησε. Παρόλα αυτά, η τύχη χαμογέλασε λίγες μέρες αργότερα στους Carmack και Romero, καθώς προσεγγίστηκαν από την Apogee Software, που τους έδωσε τη δυνατότητα να μετατρέψουν το εν λόγω sidescrolling prototype στο Commander Keen! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς έτσι μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της id Software, η οποία όλοι γνωρίζουμε την ιστορική πορεία της και το πόσο ώθησε την ανάπτυξη των first-person shooters. Κι’ όμως όλα τελικά ξεκίνησαν από ένα demo του Super Mario…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles