15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Symbian OS. Το χρονικό της «απαγωγής» ενός… λειτουργικού!

    Το 2007 λέξεις όπως iOS, Android και Windows Phone δεν υπήρχαν καν στο λεξιλόγιο μας. Η Nokia τότε μάλιστα ήταν μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που κυριαρχούσε παντού, σε αντίθεση με την  Apple που εκείνη την εποχή επιχειρούσε να εισέλθει στο προσκήνιο με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone. Τα smartphones της Nokia εκείνη την περίοδο έτρεχαν με το λειτουργικό Symbian, το οποίο ήταν και το πιο ευρέως διαδεδομένο.  Symbian

    Μία ιστορία που δεν είδε εκείνη την περίοδο το φως της δημοσιότητας γιατί θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ήταν ότι το 2007 ένας εκβιαστής hacker κατάφερε να υποκλέψει το κλειδί κρυπτογράφησης (encryption key) του λειτουργικού Symbian, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στον πυρήνα του Symbian. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ήταν σε θέση να απελευθερώσει τον κώδικα στο κοινό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε άλλους hackers  ή προγραμματιστές να δημιουργήσουν ιούς, malware και άλλου είδους εφαρμογές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν την έγκριση της Nokia. Ο εκβιαστής εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Nokia να προστατέψει το Symbian απαίτησε ένα πολύ υψηλό ποσό ως λύτρα για να μην αποδεσμεύσει τον κώδικα του λειτουργικού. Η φινλανδική εταιρεία μπροστά στο ενδεχόμενο να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της και να χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά, αναγκάστηκε να συναινέσει πληρώνοντας ένα άγνωστο (αλλά πολύ μεγάλο) ποσό σε ευρώ.

    Το θέμα είναι ότι οι αστυνομικές αρχές της Φινλανδίας που θα παρακολουθούσαν την υπόθεση, έχασαν για πάντα τα ίχνη του εκβιαστή – hacker, ο οποίος αφού εισέπραξε τα χρήματα εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Παρόλο, που μέχρι και σήμερα η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει για τις αστυνομικές αρχές, το καλό για τη Nokia ήταν ότι ο άγνωστος hacker δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα στοιχεία που να αφορούσαν το Symbian OS.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles