24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Συναγερμός στη NEDA! AI chatbot παρότρυνε άτομα με διατροφική διαταραχή να κάνουν… δίαιτα

    Τα chatbots έχουν μπει πλέον δυναμικά στη ζωή μας και μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και να διευκολύνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Τα πράγματα όμως δε βαίνουν πάντα καλώς όταν πρόκειται για την υποστήριξη ατόμων μια κάποια μορφή διαταραχής που χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια. Τα πράγματα… ξέφυγαν στην περίπτωση της Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών (NEDA), η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τη χρήση του chatbot Tessa, καθώς «είναι πιθανό να έδωσε πληροφορίες που είναι επιβλαβείς για το πρόγραμμα».

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση, το chatbot AI προοριζόταν να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συναισθηματική δυσφορία, εξαιτίας διατροφικής διαταραχής. Αντί γι’ αυτό όμως, έκανε τα πράγματα χειρότερα προσφέροντας συμβουλές για δίαιτα και προτρέποντας τους χρήστες να ζυγίζονται συνέχεια.

    Πολλοί χρήστες και ειδικοί στον τομέα των διατροφικών διαταραχών έχουν βιώσει τα προβλήματα από πρώτο χέρι, υποστηρίζοντας ότι το bot δεν ανταποκρίθηκε σε απλές περιπτώσεις όπως η φράση “μισώ το σώμα μου». Τόνιζε όμως συνεχώς τη σημασία της δίαιτας και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, σε μια γραμμή βοήθειας για άτομα με διατροφική διαταραχή, όχι μια ομάδα υποστήριξης απώλειας βάρους.

    Ο οργανισμός αναφέρει ωστόσο ότι η διακοπή είναι προσωρινή, μέχρι να διορθώσει τυχόν «σφάλματα» που οδήγησαν το chatbot να μεταδίδει επικίνδυνες πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NEDA ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το chatbot, επειδή φέρεται να απέλυσε ανθρώπινο προσωπικό που διεκδικούσε περισσότερα δικαιώματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Την πειρατική συνδρομητική τηλεόραση «χτυπούν» οι Αρχές – Μεγάλα πρόστιμα για τους χρήστες (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles