17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Συνεχίζεται η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση

    Παρά τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Δεκέμβριο 2021, και την αύξηση του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

    Αναλυτικότερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), η αύξηση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης. Ειδικότερα, η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες συνδέεται κυρίως με θετικότερες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο.

    Οι επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος. Στη μεταποίηση, η άνοδος του κλίματος σχετίζεται με ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

    Στον αντίποδα, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Νοεμβρίου. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά λόγω αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές. Παράλληλα, παρά την μείωση που κατέγραψε η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική πορεία των τιμών συνεχίζουν να υποδηλώνουν αυξητικές τάσεις, παρά τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles