21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Συνελήφθη ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange, στο Λονδίνο, μετά από επταετή παραμονή στην πρεσβεία του Ισημερινού

    Ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange, συνελήφθη σήμερα μετά από επταετή παραμονή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά την άρση του καθεστώτος ασύλου στο οποίο βρισκόταν. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις βρετανικές αρχές, που την επιβεβαίωσαν σημειώνοντας ότι γίνεται εκ μέρους των αρχών των ΗΠΑ βάσει εντάλματος που εκκρεμεί. Ο Assange βρίσκεται πλέον υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και αναμένει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο του Westminster, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

    assange

    Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ο Assange ακούστηκε να φωνάζει: “Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτή την απόπειρα διακυβέρνησης του Trump”.

    Το μέλλον του Assange στην πρεσβεία του Εκουαδόρ ήταν σε αμφισβήτηση από πέρισυ, οπότε και ο πρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει το κτίριο, ενώ αποκάλυψε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τις βρετανικές αρχές για να τερματίσει το άσυλο. Ο Assange είχε μάλιστα λάβει τον Οκτώβριο ένα νέο σύνολο κανόνων παραμονής, συμπεριλαμβανομένων εντολών να φροντίζει τη γάτα του και να αποφεύγει πολιτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας το Wi-Fi της πρεσβείας.

    Οι σχέσεις πρεσβείας και Assange είχαν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του σκανδάλου ΙΝΑPapers που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας του Ισημερινού, αλλά και των κατηγοριών εκ μέρους του Moreno ότι τα WikiLeaks είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή.

    Τώρα ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε βίντεο που δημοσιεύεται στο twitter με αφορμή τη σύλληψη, σημειώνει ότι, ενώ η χώρα του σέβεται το δικαίωμα ασύλου, “η απεχθής και επιθετική συμπεριφορά του κ. Julian Assange, οι εχθρικές και απειλητικές δηλώσεις του οργανισμού του, και, ιδιαίτερα, η παραβίαση των διεθνών συνθηκών συνεπάγονται ότι το άσυλο του δεν είναι πλέον βιώσιμο”.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Assange είχε λάβει για πρώτη φορά άσυλο το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοσή του στη Σουηδία για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Από τότε, κατηγορείται ότι συντέλεσε στην ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δημοσιεύοντας πάνω από 19.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλεμμένα από την εκστρατεία της Κλίντον και την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles